MHP'li Vural'dan 'HSYK' tepkisi
MHP Grup Başkanvekili Vural "Teklif, HSYK'da değişiklik değil, yavuz hırsızın ev sahibini bastırma, yolsuzluğun üzerini örtme teklifidir"dedi
ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifini değerlendirirken, "Teklif, HSYK'da değişiklik değil, yavuz hırsızın ev sahibini bastırma, yolsuzluğun üzerini örtme teklifidir" dedi.
Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yolsuzluk ve rüşvet batağından kendisini sıyırmak için "icazet yollarına" düştüğünü ve Brüksel'e gittiğini ileri sürdü.
Erdoğan'ın, 17 Aralık'ta başlayan operasyondan bu yana savcılara yönelik ağza alınmayacak sözler sarfettiğini, "ülkede terör estirdiğini", ancak Brüksel'deki temaslarının ardından yaptığı açıklamalarda HSYK düzenlemesine ve paralel devlet tartışmalarına hiç değinmediğini ileri sürdü.
Başbakan Erdoğan'ın, Brüksel'deki basın toplantısında, aylardır meydanlarda söylediği iddiaların hiçbirini dile getirmediğini savunan Vural, "Çünkü normal demokrasilerde kimse ciddiye almaz. Bunlar ancak Türkiye'de pazarlanır" diye konuştular.
Oktay Vural, Erdoğan'ın, HSYK'daki değişiklikleri "halkı rahatsız eden yanlışlıkların düzeltilmesi" olarak açıkladığını ancak aslında halkın HSYK'dan değil yolsuzluk ve rüşvetten rahatsız olduğunu söyledi.
Vural, şöyle devam etti:
"Brüksel'de, kuvvetler ayrılığının yılmaz savunucusu oldu. Bu kadar pişkinlik olmaz. Başbakan'ın kullandığı sözleri duyunca, 'onunla aynı ülkede mi yaşıyoruz?' diyorum. Belki o paralel bir evrenden gelmiştir. Yasalara karşı gelen, yargıya müdahale eden sen değil misin? 17 Aralık'tan bu yana yargı kararlarını ihlal eden sen değil misin? Savcıları değiştiren, kolluk kuvvetini tehdit eden, mahkeme kararlarını uygulatmayan sen değil misin? Polis ve savcı ayarlayarak, rüşvet ve yolsuzluk çetelerini koruyan, kollayan sen değil misin?"
HSYK teklifi
[PAGE]
HSYK teklifi
HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinin dün başladığını anımsatan Vural, teklifin oldu bittiye getirilmek istendiğini iddia etti.
Dünkü oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, yürütmeden aldığı talimatla teklifle ilgili işlemleri hukuksuz bir şekilde yerine getirdiğini öne süren Vural, teklifin tali komisyon olarak görüşüldüğü Anayasa Komisyonu raporunun, esas komisyon olan Adalet Komisyonu raporuna dercedilmediğini, buna rağmen görüşmelerin başlatıldığını söyledi. Vural, "Teklif, HSYK'da değişiklik değil, yavuz hırsızın ev sahibini bastırma, yolsuzluğun üzerini örtme teklifidir" dedi.
Adalet Bakanı Müsteşarı'nın, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptığı telefon görüşmesine değinen Vural, Müsteşar'ın, söz konusu savcıyla, Bakan talimatı üzerine görüştüğünü ileri sürdü.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, dün TBMM Genel Kurulu'nda konuyla ilgili yaptığı açıklamayı anımsatan Vural, "Müsteşarın bilgi almak için aradığını söylüyor. Bunu bir hukukçunun söylemesi ayrı bir garabet. Yolsuzluğu soruşturan savcı, Bakan tarafından tehdit ettiriliyor sonra sürgün ediliyor sonra da hukuk devleti masalına inanmamız bekleniyor" diye konuştu.
Eski Bakanlarla ilgili fezlekelerin halen Meclis'e gelmediğini belirten Vural, "Fezlekeler Adalet Bakanı'na gelmiş. Bakan ne yapıyor? 'Benim inceleme yetkim yok' diyor. O zaman niye bekletiyorsun bu fezlekeleri. Amaç bellidir. Fezlekeleri seçim sonrasına bırakmak istiyorlar. Yolsuzluğun gündemden düşmesini bekliyorlar" dedi.
Adana'da durdurulan tırlar
[PAGE]
Adana'da durdurulan tırlar
Adana'da durdurulan tırlara değinen Vural, MİT Kanunu'ndaki "soruşturma açılması Başbakan iznine tabidir" yönündeki düzenlemenin MİT personeliyle ilgili olduğunu, tırlardaki malzemeyi, yani bir objeyi kapsamadığını ifade etti.
Devletin suikast düzenleme, yasa dışı işlere girme gibi bir hakkının olmadığını dile getiren Vural, bu soruşturmaların önünün kesilmesinin, faili meçhulü meşrulaştırmak olacağını iddia etti.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, "Suriye'nin ku Kürtlerin özerklik ilan ettiği" yönündeki haberlere ilişkin soru üzerine, hükümetin, bu durumları engellemek için Meclis'ten aldığı sınır ötesi harekat yetkisini kullanmadığını söyledi.
Bölgede dört parçalı Kürdistan'ın oluşturulmaya çalışıldığını belirten Vural, bunun, Türkiye'nin milli güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu, ancak hükümetin herhangi bir tedbir almadığını savundu.