Metropolitan Müzesi'ne Koç imzası
Dünyanın en ünlü müzelerinden New York'taki Metropolitan Müzesi'nin 1 Kasım'da hizmete girecek iki yeni galerisine Koç ailesinin adı verildi. İslami Eserler Bölümü'ndeki galerilerde Koç Ailesi'nin ismi 75 yıl süreyle yazılı kalacak.
NEW YORK - Her yıl 4.5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan dünyanın en ünlü müzelerinden New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin (MET) İslam Eserleri Bölümü'nde açılan iki yeni Osmanlı sanat galerisine Koç ailesinin adı verildi. 1 Kasım'dan itibaren ziyaretçilere açılacak İslami Eserler Bölümü'nde Koç Ailesi'nin 10 milyon dolar destek verdiği ve isminin 75 yıl süreyle yazılı kalacağı 2 galeride Osmanlı'nın en parlak döneminin eserleri sergilenecek.
MET'in Direktörü ve Üst Yöneticisi (CEO) Thomas Campbell, açılış töreninde yaptığı konuşmada, müzede 15 yeni galeri açmaktan büyük onur duyduklarını belirterek, İslam sanatı ve kültürünü en iyi şekilde anlatan galerilerin dünya tarihinde Arap Baharı'nın yaşandığı bir dönemde açıldığına dikkat çekti. Campbell, müzeye ve galerilerin açılmasına destek veren Rahmi Koç ve ailesine de cömertliklerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.
15 galeri hizmete girdi
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından Ann Stock da konuşmasında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u temsilen açılışta olduğunu belirterek, MET'in yeni galerilerinin pek çok kişiye ve öğrencilere çok yararlı bilgiler vereceğini ifade etti. ABD Temsilciler Meclisi üyesi Carolyn Maloney dünyanın en iyi müzelerinden olan MET'in her biri ''cevher'' niteliğinde olan yeni galerilerinin açılışından büyük memnuniyet duyduğunu, galerilerin hem müzeyi, hem de New York'u çok daha fazla kişinin ziyaret etmesini sağlayacağını söyledi.
New York Belediye Meclisi Başkanı Christine Quinn de Van'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ve Van'daki arama kurtarma operasyonlarına katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirtti. Konuşmaların ardından aralarında Rahmi Koç'un da bulunduğu yetkililer, MET'in İslam Eserleri Bölümünün, ''Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya Galerileri'' adlı 15 galerisinin kurdelesini kestiler.
"Teklif müzeden geldi"
Herkesin üzerine para vererek galerilere ismini yazdırmak için sırada beklediği Metropolitan Müzesi, İslami Eserler Bölümü için çalışmalara başladığında Koç Ailesi'ne teklifte bulunmuş. Tören sonrası İslam Eserleri Bölümü'nü gazetecilerle birlikte gezen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, müzenin bir önceki CEO'su Philippe de Montebello'nun 'böyle bir çalışmada Türkiye'nin de yer almasını istiyoruz' daveti üzerine müzenin yenilenme çalışmaları süren slam Eserleri Bölümü'ne destek vermeye karar verdiklerini belirtti.
"Taksit istedik, yaptılar"
İki galeri için verdikleri 10 milyon dolar desteğin taksitlendirildiğini belirten Rahmi Koç sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer galeriler için peşin alıyorlar. Ama biz taksit yapılmasını istedik, kabul ettiler. Üç yılda 3 milyon doları verdik. Geriye kalan bölümü de 7 yılda vereceğiz" dedi. Rahmi Koç, şunları söyledi: "75 yıl boyunca bu iki galeri Koç Ailesi'nin adını taşıyacak. Metropolitan Müzesi öyle bir yer ki dünyanın dört bir yanından buraya destek olmak isteyen onlarca kişi var, bu bir ayrıcalık olarak görülüyor. Koç adı dünyada sanayi ve ticaret hayatında sıkça geçiyor. Ancak böyle bir kültürel alanda iki galeride birden adımızı görmek, gerek Vehbi Koç Vakfı, gerek Koç Ailesi adına gerekse Türkiye için fevkalade önemli bir adım. Bu adımın vakfımızın kültürel faaliyetlerini başka bir boyuta taşıdığına inanıyorum."
"Müzecilik merakımız"
"Babam Vehbi Bey'in ve annem Sadberk Hanım'ın bizlere kattığı en değerli özelliklerden biri de müzecilik merakımız" diyen Rahmi Koç, şöyle devam etti: "Bu müzeyi yılda yaklaşık 5 milyon kişi geziyor. O zaman da söylemiştim, müzede adının yer almasını bekleyen onlarca destekçi var. Bize böyle bir teklifin yapılması karşısında onur duydum. Hep söylenildiği gibi, geçmişine sahip çıkmayan geleceğine de sahip olamaz. Osmanlı, tarihe muazzam bir imza attı, çok güçlü bir yapı kurdu. Bu yapının gücünü sanat eserlerinde ve tarihimizde arayıp tüm dünya ile buluşturmayı bir görev biliyoruz. Metropolitan Müzesi'nde bugün yenilenen yüzüyle ziyaret ettiğimiz Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya sanatları galerileri bu nedenle bizler için hem çok değerli hem de çok önemli. Bu toprakların yarattığı muhteşem eserlerin dünya ile buluşmasından gurur duyuyorum."
12 binden fazla sanat eseri sergileniyor
Metropolitan Müzesi, "Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Geç Dönem Güney Asya Galerileri"ndeki 459 ve 460'ncı galerilerin Koç Ailesi'nin adını taşıdığını vurgulayan Rahmi M. Koç, "Osmanlı İmparatorluğu'nun çok katmanlılığı bu iki galeride kapsamlı olarak karşımıza çıkıyor. Bilhassa Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki saray atölyeleri mutlaka görülmeli... Metropolitan Müzesi'ndeki, İslam sanatları alanında tüm dünyanın en iyi ve en kapsamlı koleksiyonlarından biri. 15 yeni galeri Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya, Avrupa, Merkez ve Güney Asya'ya sırasıyla 13 yüzyılın üzerinde bir zaman diliminde İslam medeniyetinin izini sürüyor. Bu galerileri gezdiğinizde, İslam'ın kültürel etkisinin yüzyıllar boyunca geniş bir coğrafyaya yayıldığını görüyorsunuz… Avrupa ve bilhassa Amerika İslam kültürünü merak ediyor, verileri detaylıca araştırıyor ve detayları ile ortaya koyuyor. Metropolitan Müzesi'nin de ruhu gereği ansiklopedik bir işlevi vardır derler. Müzede zengin kültürümüzün yansımalarını görmekten gurur duyuyorum" diye konuştu.
12 binden fazla sanat eserinin sergilendiği İslam Sanatları Koleksiyonu, Orta Asya'dan Kuzey Afrika, Avrupa, Orta ve Güney Asya'ya kadar İslam Medeniyeti'nin izlediği yolu takip ediyor.
"Kaçırılanları getirmeye çalışıyoruz"
Rahmi Koç, yurtdışında sergilenen Türkiye'den gitme eserlere de ilginç bir bakış açısı getirdi. Koç'un bu konudaki sözleri söyle: "Simdi iki durum söz konusu burada. Bazı eserleri padişah vermiş. Ona diyeceğim bir şey yok. Bir de kaçırılanlar var. Bunları getirmeye uğraşıyoruz. Tabii, burada bir başka konu var. Bu eserlerin buralarda sergilenmeye devam etmesini istiyorlar. Mesala Başbakan Erdoğan'ın geçenlerde söylediği Yorgun Herkül. "Sizin olsun ama burada kalsın" teklifinde bulundular. Bizimkiler istemedi. Simdi Yorgun Herkül Türkiye'de müzeye yerleştirildi. Bir parçası bizde bir parçası başkalarında olan eserlerin Türkiye'ye getirilmesi önemli. Ama bilmiyorum kaç kişi görecek. Bizde bu konulara ilgi fazla değil. Bin, iki bin kişi ziyaret ediyor, sonra bir köşede kalabiliyor. Başka getirilen eserlerde de öyle oldu. Halbuki buralarda olunca milyonlar görüyor. Bu şekilde Türkiye'ye daha fazla yararı olur diye düşünüyorum."
Bu sırada Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel, aynı görüşte olmadığını belirterek, "tam eserler de olsa onların yurtdışında kalmasına gönlüm razı değil. Rahmi Bey'in dediği doğru. Maalesef Türkiye'deki müzelerde bütçeler nedeniyle eserler tam hak ettiği şekilde sergilenemiyor. O tarafı insanı rahatsız ediyor. Ama yine de bize ait olanların başkalarında kalmasına gönlüm razı değil. Mühim olan bizim müzeciliğimizi geliştirmemiz. Görevimiz bu" diye konuştu. Müzelerin toplumların gelişiminde çok önemli bir rol oynadığını belirten Rahmi Koç, ama bu işlevin yerine gelebilmesi için iyi müzecilik yapılması gerektiğini söyledi. "Birçok önemli eser öksüz olarak depolarda bekliyor" diyen Koç, kazılar sonrasında eserlerin gün ışığına çıkarılması ile isin bitmediğini, doğal koşullardan olduğu gibi ihmaller nedeniyle birçok eserin yıprandığını belirtti. Müzecilikte ve tarihi eserlerle ilgili çalışmaların titizlikle ve bilinçli yürütmesinin kültür mirasının korunmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Mustafa Koç da, "yerin altında olanlar bazı durumlarda en güvenli olanlar" dedi.
"Haliç Tersanesi'ni düşünüyoruz"
Bu arada Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım'ın ellerinde bulunan eserlerin layıkıyla sergilenebilmesi için 38-40 bin metrekarelik bir yere ihtiyaç duyulduğunu söylemesi üzerine, Rahmi Koç, bu konuyla ilgili olarak Haliç Tersanesi'ni düşündüklerini söyledi. Bununla ilgili hiç başvuru yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine," Çok başvuru yaptık. Aslında ne güzel olur diye çok düşünüldü, çok konuşuldu. Ama işin muhattabı çok merci var. Belediye, askeriye... Bana sorarsanız konuyu ancak Başbakan çözer. Tabii vermenin şartları var. Mesela uzun vadeli kiralayabilirler. Duyduğumuz kadarıyla Belediye Başkanımız Haliç'te sahilde halka açık mekanlar ve yol yapmak istiyor" dedi. Rahmi Koç Müzesi'nde de yer sorunu oluştuğunu belirten Koç, "Bizim de depolar doldu. Belediyeden yer istedik. Santral İstanbul'a kadar götürelim dedik. Bu bölgedeki Haliç Kongre Merkezi de muhteşem oldu. Belediye Başkanımız da çok istiyor. Ama başka merciler de var. Konuşuyoruz" bilgisini verdi
"Sadberk Hanım Müzesi'ne yer arayışımız sürüyor"
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, "Sadberk Hanım Müzesi'ne yer arayışınız konusunda bir gelişme var mı? Metropolitan Müzesi'ndeki katkı Sadberk Hanım Müzesi'ni canlandırır mı?" şeklindeki bir soruya şöyle cevap verdi: "Sadberk Hanım Müzesi'ne yer bulabilmeyi çok istiyoruz. Sadberk Hanım Müzesi şu anda 2 bin metrekare alan üzerinde kurulu. Bir müze kompleksi kurmak istediğimiz için yaklaşık 40 bin metrekare civarında yer gerekiyor. Bu konuda müzecilik konusunda uzman Kanadalı bir ekip tarafından da çeşitli çalışmalar yapıldı. Arayış çalışmalarımız sürüyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç'un aynı soruya yanıtı ise şöyle oldu: "Benim hayalim, İstanbul'un ulaşımı kolay bir bölgesinde müze ve galerilerin iç içe olduğu bir alan oluşturabilmek. Ama daha önce de söyledik, bu ölçekte bir bina bulabilmek çok zor. Sağ olsunlar belediye yetkilileri ilgileniyorlar ama uzun soluklu bir süreç bu. İstanbul gibi bir metropolde yer bulmak çok da kolay değil. Bizim bu konudaki arayışımız devam ediyor."
"New York Borsası‘na kote olacağımız haberi doğru değil"
Metropolitan Sanat Müzesi için New York'a gelen, burada birçok ziyaret ve görüşmelerde bulunan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, grup şirketlerinin New York Borsası‘na kote olacağı şeklindeki haberlerinin doğru olmadığını söyledi. Mustafa Koç, "Böyle birşey yok. Ne bu yönde görüşmeler yapıyoruz, ne de bu yönde bir hazırlığımız var. Çıkan haberler doğruyu yansıtmıyor. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu. New York'ta soruları yanıtlayan Koç, konuyla ilgili KAP'a gerekli açıklamayı yapacaklarını söylerken, gazetecilerden bu haberin dogru olmadığının kamuoyuna duyurulmasını istedi.
"İki acı haberi ABD'de aldım Van'a yardım için çalışıyoruz"
Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, geçtiğimiz günlerde Hakkari Çukurca'da gerçekleşen terör saldırısında kaybettiğimiz 24 şehidimizin ailelerine sabır ve Türk milletine başsağlığı diledi. Rahmi M. Koç, Van'da önceki gün meydana gelen depremde ise yaşamını yitirenlerin ailelerine başsalığı, yaralılara acil şifa dileyerek yaraların en kısa sürede sarılması konusunda yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. Rahmi M. Koç, "İnşallah bu beklenmedik afet karşısında da ülkemiz birlik ve beraberlik ile yaraları saracaktır" dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç da, Koç Holding CEO'su Turgay Durak'ın bir ekip ile deprem bölgesine giderek bayiler ile görüşmeler ve tespit yaptığını, gerek maddi gerek ayni yardım konusunda saptamalarda bulunduklarını söyledi.