Mersin, meyve suyu devlerinin peşinde

Cutrale Ailesi'nin Anadolu Etap Grubu ile yaptığı ortaklıkla birlikte bölgeye gelmesi, Mersin'e yeni yatırımcıları çekme konusunda umut oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

 

MERSİN - Mersin, bereketli toprakları ve lojistik avantajı ile meyve suyu yatırımcılarının dikkatini çekmeye başladı. Üretim alanlarına yakınlığı ve liman kenti olması nedeniyle dünyanın önde gelen narenciye devlerinden Cutrale Ailesi'nin Anadolu Etap Grubu ile yaptığı ortaklıkla bölgeye gelmesi, diğer sektör devlerinin de Mersin'e gelebileceği beklentisini doğurdu. Sektör temsilcileri dünyada meyve suyunun önde gelen üreticilerini Mersin'e bekliyor.

Dünyanın önde gelen meyve suyu üreticilerinin yatırım için Türkiye'yi tercih etmeye başladığına işaret eden Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, bu yatırımlarda Mersin'in elinde bulundurduğu avantajlarla bir adım öne çıktığını söyledi. Gerek bereketli toprakları gerekse meyve üretim bölgelerine yakın olması ve en önemlisi lojistik avantajları ile kentin önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Asparuk, "Bölgemize Anadolu Etap ile birlikte dünya meyvesuyu devi Brezilyalı Cutrale yatırıma başladı, devamının da geleceğini tahmin ediyoruz. Bölgede özellikle Agro Teknopark ve Tarım İhtisas OSB yatırımlarının da tamamlanmasıyla birlikte tarım devi yatırımcı sayısının artacağına inanıyorum" dedi.

Mersin'in toprak yapısının istenen her türlü meyveyi yetiştirmeye müsait olduğuna işaret eden Asparuk, "Türkiye'nin önemli şeftali bölgelerinden biri halini almaya başladık. Bu, meyvesuyu yatırımcıları için büyük önem taşıyor. Mersin, meyve bölgelerine yakın olmasının yanı sıra limanı ve serbest bölgesi olmasıyla da öne çıkıyor. Ayrıca kentimizde bir lojistik üs kurulacak olması ve Türkiye'nin en büyük havaalanı olarak adlandırılan Çukurova Bölgesel Havaalanı ile de yatırımcıya önemli lojistik avantajlar sağlayacak" diye konuştu.

Yatırımcıya verilecek en önemli destekler arasında Agro Teknopark ile Tarım İhtisas OSB'nin kurulacak olmasını gösteren Asparuk, "Bu tür çalışmalar Avrupalı yatırımcının iştahını kabartıyor. Mersin, Ortadoğu pazarına açılmadaki en önemli kapı olması açısından da yatırımcının ilgisini çekiyor. Bölgede kalifiye eleman bulunması da kolay" dedi.

Türkiye'de meyvesuyu tüketiminde son 10 yılda önemli bir gelişme yaşandığını anlatan Mustafa Asparuk, gelişen bir pazar olması nedeniyle de yatırımcının Türkiye'yi tercih etmeye başladığını söyledi. Ayrıca Avrupa'da gerek tarım arazisi kaynaklarının, gerek işgücü kaynağının gerekse hammadde kaynağının giderek tükenmeye başladığını vurgulayan Asparuk, tüm bu etkenler bir araya getirildiğinde Türkiye'nin öneminin daha da arttığını anlattı. Doğanın bu noktada Türkiye'ye cömert davrandığını kaydeden Mustafa Asparuk, doğru tarım uygulamalarıyla bu cömertliğin suiistimal edilmemesi halinde Türkiye'nin Avrupa'nın mutfağı rolünü üstlenebileceğini söyledi.

"Yatırım için gerekli 3 ayağa da sahip"

Türkiye ve dünyada tüketicilerin başta organik ürünler olmak üzere meyve suyu tüketimine olan ilgilerinin arttığına değinen Mersin Tarım Master Planı Yürütücüsü Maestro Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Gündüz, "Mevcut haliyle üretilen meyveler endüstrinin gereksinmesine yeterince cevap veremiyor. Bu nedenle Hükümet'in başarılı tarımsal uygulamalarından biri olarak görülen Havza Destekleme Modeli'nin doğru analiz edilmesi gerek.

Dış talebi de dikkate alan bir Tarımsal Yatırım Planlaması ile Mersin'in yeni tarımsal projelerde ölçeği büyütüp, yeni iş ortaklıkları kurmasının tam zamanıdır" görüşünü dile getirdi.

Gündüz, "Mersin'de yatırım için gerekli asgari 3 ayak da hazır. Bunları hammadde, profesyonel iş gücü ve pazar. Bereketli toprakları ile istenilen her türlü meyveyi Mersin'de yetiştirmek mümkün. Pazara ulaşmak için zengin lojistik imkanlarının yanı sıra gıda mühendisliği bölümü mezunlarının oldukça deneyimli olması da profesyonel işgücünü beraberinde getiriyor. Kurulan teknopark da bu konuda inovatif ürünler ve ambalajlar için uygun bir zemin oluşturuyor. Bölgemizdeki dış ticareti bilen işgücü de göz ardı edilmemeli" dedi.

"Mersin'e sanayi yatırımı yapacağız"

Anadolu Etap Tarım ve Gıda Ürünleri San. Tic. AŞ Genel Müdürü Demir Şarman: Etap Tarım, Anadolu Grubu ve dünyanın en büyük narenciye üreticisi Brezilyalı Cutrale Ailesi, meyvesuyu üretiminde Anadolu Etap çatısı altında birleşti.

Mersin'de bu doğrultuda sanayi yatırımı yapacağız. Cutrale Ailesi portakal suyu üretiminde önemli bir noktada. Dünyada üretilen portakal suyunun 3'te 1'inden fazlası Cutrale Ailesi'nin yetiştirdiği portakallardan üretiliyor. Bu aileye ait 25 milyon ağaç bulunuyor. 500 bini kendilerine ait, kalanı kiralık olmak üzere toplam 1 milyon dönümün üzerinde üretim arazisine sahipler. Davetimiz üzerine Türkiye'de yaptıkları incelemeler sonucu ülkemizde de yatırıma karar verildi.

Türkiye'de ilk etapta 15 bin dönüm, 10 yıl içinde de 100 bin dönümlük arazi üzerinde başta vişne ve şeftali olmak üzere çok sayıda meyve üretilecek. Üretim alanı olarak Akdeniz ve Ege ile GAP Bölgesi seçildi. Mersin'de ise sanayi yatırımı yapacağız. Bu yatırımla mevcut fabrikalarımızın  kapasitesini yaklaşık 5 kat artırmayı planlıyoruz. 10 yılın sonunda Mersin'de yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğiz. Mersin tarım yatırımında önemli bir kent. Üretim alanlarımıza yakın ve güçlü bir lojistik altyapıya sahip. Burada yapacağımız üretimi Avrasya Bölgesi ve Ortadoğu pazarında değerlendireceğiz.

Mersin'de toprakların pahalı olması nedeniyle verimli topraklara sahip olmasına rağmen bu kentte üretim planlayamadık. Uygun büyüklükte ve uygun fiyatlarla arazi bulunması halinde Mersin'de de üretime başlayabiliriz.

Türkiye genelinde yaklaşık 40 çeşit şeftali üreteceğiz. Ülkemizde 4-5 çeşit şeftali cinsi bilinir ama biz bu rakamı 40'a çıkaracağız. Şimdiden 20 çeşit şeftali getirdik ve deneme üretimlerine başladık. Mersin'i kalifiye işgücü açısından tercih ettik. Yatırım yapılacak bölgede teknik elemanların yerleşik olarak bulunması büyük önem taşıyor. Yatırımımızın tamamlanması halinde tüm beyaz ve mavi yakalı personel ile birlikte yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Geçici işçi sayısı da bu dönemde 5 bine ulaşacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir