Merkez'den dövize müdahale

Döviz alım ihalelerine ara veren TCMB, yabancı parada munzam oranlarını düşürdü. Açıklanan kararlar sonrası doların ateşi düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Merkez Bankası, Avrupa'da alınan kararlar ve döviz piyasasındaki volatiliteyi dikkat alarak bugün bir hamle yaptı. Döviz alım ihalelerine ara veren Merkez Bankası, yabancı parada zorunlu karşılık oranlarını düşürdü.

Haftaya hızlı yükselişle başlayan dolara, bu adımlar sonrası satış geldi. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.7050/1.7100 düzeyine indi.

Döviz alım ihalelerine ara

TCMB'den yapılan ilk açıklamada; bugünden geçerli olmak üzere, döviz alım ihalelerine ara verildiği duyuruldu. TCMB, Avrupa'da alınan kararların uygulamasının ve piyasalara yansımasının izleneceğini bildirdi. Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine ilişkin stratejinin önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebileceğini ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabileceğini bildirdi.

Yabancı parada munzam düşürüldü

Öte yandan Merkez Bankası yabancı parada uzun vadeli yükümlülükler için zorunlu karşılıkları düşürdü. Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltıldığı, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gidilmeyerek yüzde 12 olarak sabit tutulduğu ifade edildi.

Buna göre; yabancı para zorunlu karşılık oranlarında, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarındaki oran yüzde 11'den yüzde 10'a, 3 yıl dahil 3 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran yüzde 11,5'den yüzde 10'a, 3 yıldan uzun vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran ise yüzde 11'den yüzde 9'a indi. 

Söz konusu düzenlemenin 22 Temmuz 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağı ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıkların 5 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacağı kaydedildi.

Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon ABD doları likidite sağlanacağı bildirildi.

Yabancı Para Yükümlülükler

Mevcut Oran (%)

Yeni Oran (%)

 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH/yabancı para katılma  hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesapları

11

10

 3 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülükler (3 yıl dâhil)

11,5

10

 3 yıldan uzun vadeli yabancı para diğer yükümlülükler

11

9

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir