Merkez kararları Resmi Gazete'de

Merkez Bankası'nın Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası'nın Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara ilişkin dün açıkladığı karar, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğin 6'ıncı maddesinin 4'üncü fıkrasında yapılan değişiklik ile Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ABD Doları ve/veya euro döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 20'den yüzde 40'a yükseltildi. Bu karar ile bankanın döviz rezervlerine etkisinin yaklaşık 12 milyar dolar olması bekleniyor.

Öte yandan, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 10'una kadar olan kısmının 'standart altın' cinsinden tutulabilmesine imkan sağlandı. Bu çerçevede, Banka nezdinde 1,2 milyar dolar değerinde 21,6 ton altın tutulacak.

Merkez Bankasının söz konusu kararlara ilişkin değişiklik tebliği 28 Ekim 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir