Merkel, Ayasofya ve Sultanahmet'i gezdi
Merkel, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul gezisine çıktı
İSTANBUL - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisini gezdi.
Merkel, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile önce Ayasofya Müzesine geldi.
Müze Başkanı Haluk Dursun, Almanya Başbakanı Merkel'e müzenin tarihi ve özellikleri hakkında bilgi verdi.
Ayasofya'yı hayranlıkla izlediği gözlenen Merkel, çıkışta müze özel defterini de imzaladı.
Ayasofya Müzesi, Merkel'in gezisi sırasında ziyaretçi girişine kapatıldı.
Sultanahmet'e yürüyerek geçti
Merkel, Ayasofya Müzesini ziyaretinin ardından yürüyerek Sultanahmet Camisine geçti.
Sultanahmet Meydanında basın mensuplarına poz veren Merkel, duygularını "Çok güzel" diyerek dile getirdi.
Alman basını dışındaki gazetecilerin alınmadığı Sultanahmet Camisine ayakkabılarını çıkartarak, ancak başını örtmeden giren Merkel'e, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Cami İmamı Emrullah Hatipoğlu bilgi verdi.
Merkel'e Sultanahmet Camisi ziyaretinde de Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay eşlik etti.
Almanya Başbakanı Merkel'in Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisini ziyareti nedeniyle bu bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.
Alman Protestan Kilisesine ziyaret
Merkel, Beyoğlu Aynalı Çeşme'deki tarihi kilisede rahip Holger Nollman ve Alman Katolik kilisesi rahibi Aloys Butzkamm ile basına kapalı olarak yaklaşık bir saat görüştü.
Alman kiliselerinin sorunlarını dinlediği belirtilen Merkel, daha sonra rahiplerin eşliğinde kiliseyi gezdi. Merkel'e, kilisenin ilk Federal Alman Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından yaptırılan vitray camları gösterildi.
Merkel, kiliseden ayrılırken kendisinden imza isteyen Valentin Swatzina isimli Alman çocuğuna imza verdi. Çocuğa nereden geldiğini soran Merkel, Köln'den geldiği cevabını aldı.
Başbakan Merkel'e ziyaretinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti.
Görüşmeyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Rahip Nollman, Başbakan Merkel ile yaptıkları görüşmede, İstanbul'daki Alman toplumunun yönetimle diyaloğu konusu ile kilisenin hukuki statüsünün olmaması gibi sorunların gündeme geldiğini söyledi.
Konser dinledi
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Essen ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaları dolayısıyla düzenlenen konseri dinledi.
Almanya'nın Gümüşsuyu'nda bulunan İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Kayzer Salonuna, konuk Başbakan Merkel ile Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan birlikte girdi.
Konser öncesinde konuşan Merkel, Avrupa Kültür Başkenti unvanının 1985'ten beri verildiğini belirterek, bu unvanın Avrupa'daki halklar arasındaki ilişkileri yoğunlaştırdığını ve böylece bir yandan kültürel çeşitlilik ve farklılıkları belirgin hale getirdiğini, diğer yandan da Avrupa kentlerinin ortak yönlerini ortaya çıkarttığını vurguladı. Bu yıl 2 yerine 3 kentin Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini anımsatan Angela Merkel, Almanya'nın Essen kentinin Ruhr bölgesinin son yıllarda büyük yapısal değişimler geçirdiğini ve sanayiden kültür bölgesi haline geldiğini anlattı. Merkel, artık Ruhr'da kömür yerine konser, tiyatro ve müzelerin hakim olduğunu söyledi.