‘Merdiven altını temizlersek 20 milyar dolara ulaşırız’
Catering sektöründe ciddi bir büyüme yaşanıyor. Bugünkü pazar büyüklüğü 6 milyar dolara ulaşan sektörün hedefinde 2023 yılına kadar 20 milyar dolara ulaşmak var. Sektör yetkililerine göre bu rakamın önündeki en büyük engel merdiven altı firmalar.
İmam GÜNEŞ
İSTANBUL - Catering sektörü 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor. Sektörün bugünkü pazar büyüklüğü 6 milyar dolar. Her yıl yaklaşık yüzde 5-7 arasında büyüyen sektör, ev dışı tüketim pazarına artan ilgiden sonra hedeflenen rakamlara ulaşabileceğini düşünüyor. Sektör temsilcileri, sektörün her yıl büyüdüğünü, yapılan çalışmalarla hedeflere ulaşılabileceğini düşünüyor. En büyük sorun ise merdiven altı firmaların yarattığı haksız rekabet. Merdiven altı firmaların sektörün kurumsallaşmasını engellediğini dile getiren sektör temsilcileri, bu firmaların kayıt ve onay altına alınmasını, devlet tarafından da lisans zorunluluğu getirilmesini istiyor.
‘Okullara yemek verilmesi sektörü iki katına çıkarır’
İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Yemek Sanayii Meclis Komitesi Üyesi ve Yemekİstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, catering sektörünün ulaşabileceği yıllık pazar büyüklüğünün 20 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, bugün pazarın 6 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Sektörün büyümeye açık olduğunu, bu durumun özelleştirmeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Bozdağ, şu açıklamalarda bulundu: “Sektör işlenilirlik açısından 2023’te 10 milyar doları bulur. Potansiyel pazarın yarısına ulaşırız. Rekabet şartlarından dolayı büyüme gecikiyor. Askere sağlanan yemekte özelleştirme başladı. 600 bin askerin 150 bininin yemeğini özel sektör yapıyor. Biz okullarda öğrencilere dağıtılan sütleri baz alarak ‘süt yetmez yemek de verelim’ kampanyasını dile getirdik bakanlığa. Eğer bu önerimiz de hayata geçerse, sektör iki katına çıkar.”
Elchyn Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Mazlum, fuar cateringinin sektörün büyümesini ateşleyebileceğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Fuarlara verilen önem, fuar çeşitliliği ve kalitesinin artması catering hizmetini de çok daha farklı bir boyuta taşıdı. Büyük ve orta ölçekli firmalar, hem iş birliği içinde oldukları firmaları hem de yeni müşterilerini ağırladıkları stantlarında catering hizmetine her yıl daha fazla önem veriyorlar. Sektörde fuar cateringi ve buradaki kalite anlayışı yeni olduğu için büyümeye çok açık. Catering sektörü, 2023 yılına kadar pazar büyüklüğünü yaklaşık 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Yabancı diplomatik misyonlar ve devlet kurumlarının yanı sıra Türkiye’nin en önemli kuruluşları olmak üzere 1000’in üzerinde kurum ve kuruluşa hizmet veriyoruz.”
Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik ise Türkiye’de öğrenciler, askerler, kamu ve özel sektör çalışanları olmak üzere ev dışı beslenme oranının tahmini olarak 30-40 milyon kişi olduğunu vurguladı. Bunun 6-7 milyonunun da catering sektöründen beslendiğini dile getiren Çelik, şu bilgileri verdi: “Demek ki sektörün önü açık. Her geçen gün sektör olarak daha da büyüyoruz. Önümüzde 2023 yılına kadar tahminimce yüzde 20’lik bir büyüme daha gösteririz. Okullarda yemek projesinin fikir babası benim ve bunun patenti de bendedir.”
‘Akrep gibi yaşayarak sağ çıkmaya çalışıyoruz’
İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Yemek Sanayii Meclis Komitesi Üyesi ve Yemekİstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, haksız rekabete yol açan merdiven altı firmalar hakkında çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu firmaları kayıt ve onay altına alabilmek hedefimiz. Bu tip firmaları ihbar hattı gibi gerekli mercilere bildiriyoruz. Aynı zamanda tüketiciyi bilinçlendiriyoruz. Yemeğin kalitesi fiyatından belli olur. Devlet tarafından bu firmalara lisans uygulaması getirilebilir. Haksız rekabet koşulları sektörün kurumsallaşmasını zorlaştırıyor. Catering firmalarının fuardaki payı 100 birim içerisinden 1 bile değil. Bizim önceliğimiz sanayi bölgelerine yoğunlaşarak büyümek.”
Elchyn Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Mazlum da merdiven altı firmalara dikkat çekerek şu cümleleri kullandı: “Kurumsal firmaların organizasyonları bizim çalıştığımız en büyük alan. Avrasya Tüneli’nin açılışı, Osman Gazi Köprüsü açılışı, Finanskent Temel Atma Töreni, Wec 2016 Uluslararası Enerji Kongresi ve yabancı devlet başkanları için verilen davetler, bu seneki çalışmalarımızın bir kısmını oluşturuyor. Sektördeki en büyük problem sayıca çok kaliteli hizmet sunma çizgisinden çok uzak catering firmalarının artmasıdır. Merdiven altı üretimle, sertifikasız bir şekilde gıda sektörünün içerisinde yer almaya çalışan oluşumlar insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturuyor. “
Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, eğitimsizliğin, merdiven altılığın, kayıt dışılığın sektördeki en büyük sorunlar olduğunu belirtti. “Ama bir de kendilerini yabancıların yerine koyan büyük şirketlerin insan sağlığını hiçe sayan ucuz fiyat politikası bu sektöre büyük darbe vurmaktadır” diyen Çelik, şu sözlere yer verdi: “Kurumsallaşmanın önünü kapatıyorlar. Bundan daha da önce doların bir yılda geçirdiği değişime bakmak gerekiyor. Biz kaliteden ve insan sağlığından taviz vermeden, akrep gibi yaşayarak sağ çıkmaya çalışıyoruz.”
ELCHYN, YURTDIŞI FUAR ÇALIŞMALARI İÇİN ALMANYA’DA OFİS AÇTI
Elchyn Group olarak fuar sektöründeki kalite açığını kapatmak amacıyla sadece fuar organizasyonlarına yönelik Elchyn Expo adında yeni bir oluşuma imza attıklarını aktaran Mazlum, şu açıklamalarda bulundu: “1 yıl önce hayata geçirdiğimiz Elchyn Expo ile 40 farklı fuarda, sektörün lideri olan firmalara catering çözüm ortaklığı sunarak bir rekora da imza atmış olduk. Yurt dışı fuarları ile ilgili çalışmalarımızı da hızlı bir şekilde başlatarak 2016 Ekim ayında Almanya-Düsseldorf’ta ofis açtık.” Şirketin cirosunda geçen yıldan bu yana yüzde 35 civarında bir artış olduğunu vurgu yapan Mazlum, Elchyn Group çatısı altında Elchyn Catering, Elchyn Expo, Seyyar Tatlar, Ulus Tepe Majeur, Fransız Bahçeleri olarak kadrolu 80 kişi, part-time 250 kişinin çalıştığına değindi.