Meralara sanayi tesisi yapılamayacak
Zeytinliklerin ardından meralara sanayi tesisi yapılmasına imkan tanıyan madde de 'Üretim Reform Paketi'nden çıkarıldı.
Muhammed KAFADAR - DÜNYA ONLİNE
'Üretim Reform Paketi'nin meralara sanayi tesisi yapılmasının önünü açan 36. maddesi TBMM Genel Kurul görüşmeleri sırasında AK Parti, CHP ve HDP'nin ayrı ayrı verdikleri önergeler ile tasarıdan çıkarıldı.
Daha önce de kamuoyunda tartışmalara neden olan ve zeytinliklere sanayi ile maden tesisleri yapılmasının önünü açan 2. madde yeniden görüşülmek üzere Sanayi Komisyonu'na geri çekilmiş, ardından tüm partilerin mutabakatı ile tasarıdan çıkarılmıştı.
Tanrıkulu: Hükümet geri adım attı
DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulunan MHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Hükümet kamuoyu baskısına dayanamadı ve geri adım attı. Zeytinliklerden sonra meralarla birlikte iki mahsurlu konu tasarıdan çıkarılmış oldu." dedi.
Söz konusu madde mera kanununda gedik açmaya yönelikti diyen Tanrıkulu, "Mera vasfını kaybetmiş alanlara bakanlık izni ve ot parası ödemek şartıyla sanayi tesisi yapmak mümkün. Ancak bu düzenleme ile kapsam genişletilerek şehir içinde kalmış sanayi tesislerinin meralara taşınması, buralara endüstri bölgesi, OSB ve serbest bölgeler kurulması öngörülüyordu." diye konuştu.
"Tarım ve mera alanlarımız hızla daralıyor" diyen Tanrıkulu, şunları kaydetti:
"2006-2012 yılları arasında 1,2 milyon hektar tarım arazisi turistik amaçlı kiraya verildi. 2011'de yayınlanan kararnameyle köy yerleşik alanlarında toprak koruma kanunu uygulanmaz denildi ve buralardaki mera alanları 29 yıllığına geçici olarak yerleşime açıldı. En kapsamlı değişiklik ise 2014 yılında yapıldı ve meraların kentsel dönüşüm kapsamında imara açılmasına imkan tanındı."
Zonguldak'ta eklendi
Trabzon kıyılarına sağlık ve sanayi tesisi yapılmasına izin veren maddenin Genel Kurul'da kabul edilmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, "Maddeye son anda Zonguldak'ta eklendi ve bu haliyle geçti. Mevcut kanun kıyılara spor tesisi yapılmasına imkan tanıyordu. Şimdi özellikle Trabzon'un Arsin ilçesinde kıyı doldurularak endüstri bölgesi ve sağlık tesisi yapılması planlanıyor." ifadelerini kullandı.
Tartışmalı maddeler ne getiriyor?
Söz konusu tasarının tartışmalı 2. maddesi 'kamu yararı' durumunda, oluşturulacak kurul ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile zeytinlik alanlarına sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açıyor. (Önce komisyona geri çekildi, ardından tasarıdan çıkarıldı.)
Kamuoyunda zeytinlikler kadar yer bulmasa da tasarının 36. maddesi büyükşehirlerde yerleşim bölgeleri içerisinde kalan sanayi tesislerinin meralara taşınmasına ayrıca bu alanlara organize sanayi bölgeleri ya da serbest bölgeler inşa edilmesine imkan tanıyor. (Genel Kurul görüşmeleri sırasında tasarıdan çıkarıldı.)
Tasarının Trabzon kıyılarına sağlık ve endüstri bölgeleri inşa edilebilmesinin önünü açan 31. maddesi Zonguldak'ı da kapsayacak şekilde genişletilerek kabul edildi.