Medya grupları multimedya oyuncuları olmaya başlıyor
Avrupa ekonomi basını sektörün geleceğini DÜNYA'nın ev sahipliğinde İstanbul'da masaya yatırdı.
İSTANBUL - Avrupa'nın önde gelen finans ve ekonomi medyasını bir araya getiren Avrupa Ekonomi Basını Federasyonu (EBP) toplantısı DÜNYA Gazetesi ev sahipliğinde İstanbul'da düzenleniyor. Kuruluşu 1962 yılına dayanan EBP'nin amacı, üyeleri arasında dayanışma ruhu geliştirmek.
İtalya'da kurulduğunda ilk olarak "Avrupa Ekonomi ve Finans Basını Birliği" adını alan Federasyon, Avrupa halkı ve otoritelerin dikkatini, ekonomi ve finans basınının üstlendiği yapıcı role ve büyük sorumluğa çekmeyi hedefliyor.
EBP'nin 27 ülkeden 51 üyesi bulunuyor. DÜNYA ise 1986 yılından bu yana EBP üyesi. İstanbul'da DÜNYA Gazetesi tarafından düzenlenen EBP'nin yıllık yayıncılar toplantısında konuşan EBP Başkanı Rick de Nolf, küresel ekonomik krizin ekonomi ve finans basınını bir yandan olumsuz etkilerken, diğer yandan gerekli olan mentalite değişimini de beraberinde getirdiğini kaydetti. De Nolf, medya gruplarının artık sadece basın veya sadece televizyon ile sınırlı kalmayıp, her bir medya aracını içine alan multimedya oyuncularına dönüştüklerini kaydetti.
Medya dünyasının bir süredir internette yaşanan "yeni medya" akımı ile karşı karşıya kaldığını ifade eden EBP Başkanı Rick de Nolf, buna ek olarak küresel finans ve ekonomi krizinin 2008 yılından bu yana ekonomi yayıncılığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. EBP üyelerinin bu değişimlere uyum sağlamaya çalıştıklarını belirten de Nolf, krizin, aslında medyada gerekli olan mentalite değişikliğini getirdiğini söyledi.
Entegre haber merkezleri De Nolf'un gündeme getirdiği değişikliklerin başında gazetecilerin hem gazete, hem internet hem de televizyon için aynı anda çalıştıkları "entegre haber merkezleri" geliyor.
"Medya grupları 360 derecelik bir bakış açısı kazanarak, multimedya oyuncuları olmaya başlıyorlar" diyen de Nolf, şu bilgileri verdi:
"Bugün basılı medya, radyo, televizyon, kitap, organizasyon, araştırma, sergi ve e-ticaretin bir arada gerçekleştirilmesi, markalarımıza eskiye oranla çok daha büyük bir canlılık kazandırıyor. Reklam verenler multimedya formüllerinin yarattığı fırsatları değerlendiriyorlar; okuyucularımız gazete veya dergilerin internet sayfalarında yer alan tamamlayıcı haberlerden yararlanıyorlar. Daha fazla ses ve resmin dahil edildiği; forumların ve online araştırmaların eklendiği web sayfaları okuyucular ile diyalogun gelişmesini sağlarken, interaktif bir ortam yaratılmış oluyor."
İnternet sayesinde yazılı basın aboneliği arttı
Rick de Nolf'un dikkat çektiği bir diğer konu da internetin en iyi doğrudan pazarlama araçlarından biri haline geldiği. Bu ağ sayesinde potansiyel okurların yeni bir yayın hakkında bilgiye ulaşabildiklerini ve abone olabildiklerini söyleyen de Nolf, dünyanın her yerinde web siteleri sayesinde yazılı basın aboneliğinin arttığına dikkat çekti.
İnternetin sunduğu fırsatların farkındayız
EBP'nin bilgi sektöründe kaliteyi artırmaktan, yeni ürünler geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede lider bir rol üstlendiğine dikkat çeken EBP Genel Sekreteri Slobodan Sibincic, EBP üyelerinin düzenli olarak yayıncılar toplantıları kapsamında bir araya geldiklerini ve deneyimlerini paylaştıklarını kaydetti. Bu toplantıların üyeler arasında işbirliği kurmak ve başarılı ortaklıklar geliştirmek açısından da çok önem taşıdığına dikkat çeken Sibincic de, De Nolf gibi, son yıllarda bilgi endüstrisinin internetin yarattığı zorluklar ve fırsatlarla karşılaştığını gündeme getirdi. "EBP, internetin sunduğu fırsatların farkında" diyen Sibincic, EBP'nin 2009 yılından bu yana elektronik medyadan da üyelerinin bulunduğunu ifade etti.
EBP İstanbul buluşmasının gündemi yoğun
Ekonomi basınının geleceğini tartışmak için İstanbul'da bir araya gelen EBP üyeleri yoğun bir gündemle toplandı. EBP Başkanı Rik de Nolf ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hakan Güldağ‘ın açılış konuşmasının ardından Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top, DÜNYA Gazetesi'nin yapısı ve dağıtımı hakkında bilgi verdi.
DÜNYA'nın Türkiye'nin lider ekonomi gazetesi olduğunun altını çizen Top, sektörel yayınların dağıtımında da Dünya'nın pazarın lider kuruluşu olduğunu vurguladı. Türkiye'de toplam tiraj içinde aboneliğin payının yüzde 29 olduğunu belirten Top, 1980'lerde 20 bin olan Dünya'nın abone sayısının bugün 50 binin üzerine çıktığını kaydetti. Ekonomik krize rağmen DÜNYA'nın Türkiye'nin dört bir yanındaki temsilcilik sayısını artırdığını belirten Top, ülke genelindeki 44 temsilcilikte 280 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.
Daha sonra söz alan B2B Bonnier Tidskrifter'in yayıncısı Pontus Schultz, konseptlerin ve olayların VeckansAffarer Dergisi'nin editoryel ve ticari yapısının merkezine nasıl oturduğunu anlattı. Mediafin CEO'su Dirk Velghe, ücretli online uygulamalar konusunda bir konuşma yaptı ve okuyucuların aslında ücret değil bir ‘değer' ödediğini söyledi.
Ülker bünyesindeki Yıldız Holding'in Pazarlama Müdürü Ahad Afridi, küresel ve Türkiye genelindeki reklamcılık trendleri konulu bir konuşma yaptı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında ulaştırma sektöründeki ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu. EBP üyeleri öğlen yemeğinde ise AB İlişkilerinden Sorumlu Bakan ve Baş Müzakereci Egemen Bağış ile bir araya geldiler. EBP toplantılarından en fazla dikkat çeken konulardan biri de tablet bilgisayarların basına etkileri oldu.
İtalyan Milano Finanza'nın editörü ve Yayıncısı Gabriele Capolino, mobil iletişim dünyasına kısa bir süre önce giren iPad'lerin etkisi ve tablet bilgisayarların gazetelere yeniden can verip veremeyeceğine cevap vermeye çalıştı. Türkiye'de dağıtımı DÜNYA tarafından yapılan Wall Street Journal Europe'un yayıncısı Andrew Langhoff ise konuşmasında, ücretsiz hizmetlerin çok fazla olduğunu savundu.
Daha sonra yuvarlak masa toplantısında bir araya gelen EBP üyeleri, ekonomi gazeteciliğinin geleceğini tartıştı. EBP'nin akşam yemeğine ise, konuk konuşmacı olarak Dünya Odalar Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı katıldı.
EBP toplantısının ikinci gününde toplantılara geçmeden önce üyeler için İstanbul'un tarihi mekanlarında bir şehir turu düzenlenecek. "Orhan Pamuk'un adımların takip etmek" isimli tur, Nobel Ödüllü yazar Pamuk'un bakış açısının daha iyi anlatılmasını amaçlıyor. İkinci gün toplantısında "Avrupa ve Türkiye'nin Geleceği" başlıklı forum düzenlenecek.
EurActiv işbirliği ile düzenlenen ve moderatörlüğünü AB uzmanı, gazeteci Zeynep Göğüş‘ün yapacağı forumun konuşmacıları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, İTO Murat Yalçıntaş, DÜNYA Gazetesi köşe yazarı İlter Turan, EurActiv Başkanı ve Editörü Christophe Leclercq yer alıyor.