Meclis’teki acil ‘torba’ ve ‘paket’ sayısı dörde çıktı
Demokratikleşme ve yargı paketlerinin yanı sıra Jeotermal Kurulu ve şehir hastaneleriyle ilgili torba yasaların seçim öncesi Meclis’ten geçmesi planlanıyor.
CANAN SAKARYA
ANKARA - Yerel seçimler nedeniyle martta bir ay süreyle çalışmalarına ara verecek olan Meclis önümüzdeki iki hafta ‘torba yasa ve paket’ mesaisi yapacak. Şubat sonuna kadar Meclis’ten iki torba yasa, demokratikleşme ve yargı olmak üzere iki paket çıkarılacak. Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı’na sunulan içinde ‘Jeotermal Kurulu’ ile şehir hastanelerinde Sağlık Bakanı’na yeni yetkiler veren tartışmalı mini torba teklifde acil işler arasına alındı. Söz konusu teklif yarın Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek hızla genel kurul gündemine getirilecek.
CHP, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından verilen mini torba teklifte yer alan ‘Jeotermal Kurulu’ düzenlemesiyle 3. havalimanı hakkındaki yürütmeyi durdurma kararının bypass edileceğini belirtti. CHP’nin eleştirdiği diğer madde ise şehir hastanelerinde uygulanan kamu-özel işbirliği projelerinde sözleşmeyi değiştirme konusunda bakana yetki veren düzenleme...
Teklifin sahibi Bilgiç, Jeotermal Kurulu’na ÇED ile ilgili bir yetki verilmesinin söz konusu olmadığını ve 3. havalimanı ile bir bağlantısının bulunmadığını açıkladı. Bilgiç, jeotermal arama ve işletme izni alınan bir yerin maden, enerji tesisi gibi teklifte sayılan başka bir yatırımla çakışması halinde kamu yararı doğrultusunda hangi yatırımın öncelikli olacağına, kurulun karar vermesine yönelik bir düzenlemeye gidildiğini belirtti.
‘Kamu yararı siyasi bir karar’
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, kurulda ‘su’ yönetiminden, yer altı sularını korunmasından sorumlu Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yer almadığına dikkat çekti. Teklifte yer alan düzenlemenin 3. havalimanının ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına dair İstanbul 4. İdare Mahkemesi`nin verdiği kararı by-pass edemeyeceğini kaydeden Bozoğlu, “3. havalimanı proje alanında gelecek dönemde proje kapsamında yapılması planlanan faaliyetlerde ortaya çıkabilecek doğal kaynakların geniş yetkiler verilen bu kurul tarafından yok sayılabilmesinin önü açılmıştır” dedi.
Esnafın prim borcu torbayla yapılandırılacak
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin düzenlemeleri de içeren torba yasa tasarısının önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesini beklediklerini söyledi. Palandöken, 12 ay ve üzerinde sigorta prim borcu olan esnafa müjdeli haberi beklediklerini belirtirken, “4b sisteminde sorunu kökten çözecek, esaslı değişiklik gerekiyor” dedi. Palandöken, Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin kaldırılması ile kadın esnafa “doğum borçlanması” hakkı tanınmasının da talepleri arasında bulunduğunu kaydetti.