Meclis'te demokratikleşme haftası

Adalet Komisyonu 22 maddelik yargı paketini, Anayasa Komisyonu "demokratikleşme paketini", Genel Kurul ise "torba kanunu" görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Meclis'in bu haftaki gündeminde, kamuoyunun merakla beklediği üç ayrı düzenleme var. Adalet Komisyonu 22 maddelik yargı paketini, Anayasa Komisyonu "demokratikleşme paketini", Genel Kurul ise "torba kanunu" görüşecek. Muhalefetin karşı çıktığı, iktidarın savunduğu düzenlemelerin görüşmeleri sırasında Meclis yine hareketlenecek. Muhalefet partililerin karşı çıktığı sadece yasal düzenlemelerin içeriği değil, görüşme saatlerinin denk gelmesine de tepki gösteriyorlar.

Meclis bu hafta yoğun olacak

Meclis yine yoğun bir haftaya giriyor. Haftalardır beklenen ve yargıda önemli değişiklikler içeren 22 maddelik yargı paketi Meclis'e sunuldu. Muhalefet partilerinin karşı çıktığı düzenleme ilk önce Anayasa Komisyonu gündeminde bulunan, "Demokratikleşme Paketi"ne eklenecekti; ancak iktidar partisi HSYK teklifinde olduğu gibi yeni bir "komisyon" krizi yaşamamak ve ağırlık olarak ceza kanunları içerdiği için son anda teklifin Adalet Komisyonu'nda görüşülmesine karar verdi. Adalet Komisyonu teklifi görüşmek üzere 11 Şubat Salı günü toplanacak.

22 maddelik teklif ile özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor. Özel yetkili mahkemelerin baktığı davalar suçun işlendiği yerde bulunan ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek cezalar önemli derecede artırılıyor. Arama, telefon dinlemesi ve teknik takip gibi soruşturma işlemleri sırasında elde edilen kişisel veriler ile özel hayata ilişkin bilgileri yok etmeyenlere verilecek cezalar artırılıyor. Özel yetkili mahkemelerin görevine giren suçlarda uygulanmakta olan azami 10 yıllık tutuklama süresi 5 yılla sınırlandırılıyor. Birden fazla suç işleyenler ile suçu meslek edinenler bakımından tutuklamayı kolaylaştırıcı düzenleme getirilmek suretiyle toplumun korunması amaçlanıyor. Gözaltı, tutuklama, arama ve elkoyma, dinleme, gizli soruşturmacı ve teknik takip işlemlerine karar verilebilmesi için "somut delillerin" bulunması zorunluluğu getiriliyor. İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, teknik araçlarla izleme, gizli soruşturmacı görevlendirme ve taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma koruma tedbirleri bakımından karar verme yetkisi tek hakim yerine ağır ceza mahkemesine veriliyor. Mahkeme bu kararı oybirliğiyle alacaktır. İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, teknik araçlarla izleme ve taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma koruma tedbirlerinin uygulanacağı suçlar arasından Türk Ceza Kanununun 220'nci maddesi çıkarılıyor. Böylece bu suç kullanılarak katalogda bulunmayan suçlar bakımından bu tedbirlerin uygulanma ihtimali ortadan kaldırılıyor. Suç nedeniyle taşınmazlara, hak ve alacaklara elkonulabilmesi için ilgisine göre BDDK, SPK, MASAK ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'ndan rapor alınması zorunluluğu getirilerek mülkiyet hakkının korunması amaçlanıyor. Telefon dinlemesine ilişkin süreler 6 aydan 3 aya indiriliyor. Örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak sürenin müteaddit defalar uzatılmasına son verilirken ve bu durumda en fazla 3 ay uzatılabilmesine imkan veriliyor.

[PAGE]

Demokratikleşme Paketi Anayasa Komisyonu'nda

Hükümetin, "çözüm sürecinde" Meclis'e taşıdığı, "Demokratikleşme Paketi" de bu hafta Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Alt Komisyon çalışmaları tamamlanan tasarı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak güzergahın belirlenmesinde; güzergahın geçtiği il ve ilçe belediye başkanlarının da görüşü alınacak. Pakette yapılan en önemli değişiklik ise Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel öğretim kurumları açılabilmesine yönelik maddede yapıldı. Buna göre; Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel öğretim kurumları yerine, özel okul açılabilecek.

Genel Kurul'da Torba Kanun var

TBMM Genel Kurul gündeminde ise bu hafta, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlarının soruşturma iznini Başbakan'a bağlayan "Askerlik Kanunu" tasarısının tamamının oylanması var. Tasarının oylanmasının ardından, AFAD ile ilgili düzenlemeleri de içeren "torba kanun teklifi"nin görüşmeleri yapılacak. Teklif; Memur, subay, astsubay ve uzman erbaşlara, evli olmayan ve en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni verilecek. Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar arasına, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar da ekleniyor. 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere Kabahatler Kanunu'na göre il valileri tarafından 250 TL idari para cezası verilecek. Organize Sanayi Bölgeleri, kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına yaptırabilecek. İl afet ve acil durum müdürleri, başkanın teklifi ile Başbakan veya yetkilendirdiği Başbakan Yardımcısı tarafından atanacak. Diğer personel ise il müdürlüklerinin norm kadroları dahilinde vali tarafından atanacak.

Gruplar toplanıyor

Siyasi partiler grup toplantılarında yine gündeme ilişkin mesajlar verecek. AK Parti 30 Mart Yerel seçimlerinden önce parti grubunu son kez toplayacak. CHP, MHP ve BDP grup toplantılarında ise liderler gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklar.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir