Meclis'in gündemi dokunulmazlık

Meclisin bu haftaki en önemli gündemi, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclisin, bu haftaki en önemli gündemi "dokunulmazlık" olacak. 

AK Partili 316 milletvekilinin verdiği ve hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine yarın TBMM Anayasa Komisyonunda devam edilecek. 

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler, milletvekilleri arasında çıkan kavga nedeniyle tamamlanamamıştı. 

Anayasaya eklenecek geçici maddeyle, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kurul, haftaya denetimle başlayacak

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Gene Kurulda, yarın HDP'nin, "başta hidroelektrik santraller olmak üzere Cerattepe, Yeşil Yol, Kuzey Marmara Otoyolu ve diğer büyük projelerle ekolojik yıkım gerçekleştirildiği ve bu yıkımda sorumluluğu bulunduğu" iddiasıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında verdiği Gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak. 

Genel Kurulda, bu hafta görüşmeleri yarım kalan, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili "Kolluk Gözetim Komisyonu" kurulmasını içeren yasa tasarısına devam edilecek. Üç maddesi kabul edilen tasarı; Kolluk Gözetim Komisyonunun; 7 üyeden oluşmasını ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürekli kurul olarak görev yapmasını öngörüyor.

Tasarı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatında görevli kolluk personelini kapsıyor. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli kolluk personelinin askeri görevlerinden doğan suçları, kapsam dışında kalacak. 

Komisyonda, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, Başbakanlık Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı, Bakanlık 1. Hukuk Müşaviri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, üniversitelerin ceza ve ceza usul hukuku anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından İçişleri Bakanının teklif edeceği 3 aday ile baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip serbest avukatlar arasından Adalet Bakanının teklif edeceği 3 aday arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek birer üye yer alacak. 

Komisyon, kendisine verilen görev ve yetkileri, kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirecek. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, komisyonun kararlarını etkilemek amacıyla emir, talimat veremeyecek, tavsiye, telkinde bulunamayacak.

Genel Kurulda uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarının da bu hafta yasalaştırılması planlanıyor.

TBMM Genel Kurulu, normal çalışma günlerinin yanı sıra pazartesi ve cuma günleri de çalışacak. 

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. 

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 4 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda ÇAYKUR, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası, Merkezi Kayıt Kuruluşu Başkanlığının 2011-2012, 5 Mayıs Perşembe günü yapacağı toplantıda ise TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş'nin 2013-2014 yılı hesaplarını inceleyecek. 

Çalışma süresini doldurmak üzere olan Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu, yarın yapacağı toplantıda, taslak raporu değerlendirecek. 

Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu, 4 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda, akademisyenleri dinleyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir