Meclis yoğun bir haftaya giriyor

TBMM Genel Kurulu, haftaya, "cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesi nedeniyle tartışmalara yol açan ceza yargılamasında değişiklik yapan düzenlemeyle başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclis, 2017 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde gündemindeki düzenlemeleri yasalaştırmak için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, geçen hafta "cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesi nedeniyle tartışmalara yol açan ceza yargılamasında değişiklik yapan düzenlemeyle başlayacak. Tüm maddeleri görüşülen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerinde oylama yapılacak. Ancak "cinsel istismar" suçuna ilişkin önergeyle ilgili gelişmeler, düzenlemenin akibetini belirleyecek.

Geçen hafta görüşülen tasarıda, "16 Kasım 2016 tarihine kadar cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine" imkan veren önergenin kabul edilmesi, tartışmalara yol açtı

Tasarının görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına geçilecek. 82 maddelik yasa tasarısı, üç bölüm halinde "temel kanun" olarak görüşülecek.

Tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıyla; MEB'de görev, yetki ve teşkilata ilişkin değişiklikler yapılması; çıraklık eğitimi ve staj altyapısının güçlendirilmesi; Yükseköğretim Kurulu ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyla, MEB'de müsteşar yardımcısı sayısı 5'ten 7'ye çıkarılıyor. Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek, mevzuata aykırılık tespit edilirse bakanlıkça kapatılabilecek. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolarda sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek, öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak.

Tasarıyla, devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanabilecek disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları yeniden düzenleniyor. Yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunmak veya siyasi parti propagandası yapmak aylıktan veya ücretten kesme cezasını gerektiren fillerden sayılacak.

Bu tasarının yasalaşması halinde Genel Kurul, sınai mülkiyete ilişkin 204 maddelik tasarıyı da ele alacak.

Mecliste, siyasi patilerin grup toplantıları salı günü yapılacak.

Meclisin gündemindeki diğer önemli konu ise AK Parti'den MHP'ye giden anayasa değişikliği teklif taslağıyla ilgili değerlendirmeler olacak. MHP'nin taslakla ilgili görüşlerini açıklaması bekleniyor.

Komisyonlar

Meclisteki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bu hafta 2017 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeleri tamamlayacak.

Komisyon; yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, 22 Kasım Salı günü Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve HSYK bütçelerini ele alacak.

İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçeleri 23 Kasım Çarşamba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile AB Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ise 24 Kasım Perşembe günü Komisyonda ele alınacak.

Komisyon, 25 Kasım Cuma gönü Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi ile 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddelerini görüşerek maratonunu tamamlayacak.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 23 Kasım Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını ele alacak.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 23 Kasım Çarşamba günü Türkiye Halk Bankası, 24 Kasım Perşembe günü ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hesaplarını inceleyecek.

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir