Meclis 'çözüm' ve 'torba' için sahura kadar çalışacak
Meclis’te bu hafta “Çözüm Paketi” konuşulacak. Meclis Genel Kurulu’nda Salı günü görüşülmeye başlanacak olan Çözüm Paketi yasalaşırsa kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak
ANKARA - Meclis’te bu hafta “Çözüm Paketi” konuşulacak. Meclis Genel Kurulu’nda Salı günü görüşülmeye başlanacak olan Çözüm Paketi yasalaşırsa kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak. Bakanlar Kurulu çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak.
Gündem çözüm paketi ve torba tasarı
AK Parti vereceği grup önerisiyle Meclis’in gündemi ve çalışma saatlerini belirleyecek. Çözüm Paketi ve Torba Tasarı gündemin ilk sıralarına çekilirken çalışma saatleri de uzatılacak. Genel Kurul’un 25 Temmuz’a kadar haftalık çalışma günleri dışında Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günlerinde de çalıştırılması planlanıyor.
Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Temmuz’da açıklayacağı Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi nedeniyle vekillerin İstanbul’a gitmesi halinde Genel Kurul’un Cuma günü çalışmayabileceği ifade ediliyor.
Meclis "çözüm"ü konuşacak
Genel Kurul’da Salı gününden itibaren Çözüm Paketi olarak adlandırılan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.
Söz konusu tasarı Meclis İçişleri Komisyonu’nda üç günlük maratonun ardından kabul edilmişti.
Tasarı, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Hükümet, çözüm süreci kapsamında şu çalışmaları yürütecek:
Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek.
Gerekli görülmesi halinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum ve kuruluşları görevlendirecek.
Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.
Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak.
Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlayacak. Gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.
Bakanlar Kurulu yetkili olacak
Tasarıya göre Bakanlar Kurulu çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.
Bu kanun kapsamında verilen görevler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek. Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.
Çözüm paketinin ardından torba tasarı görüşülecek
Çözüm Paketi’nin ardından Genel Kurul gündemine Torba Tasarı gelecek. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda Salı günü Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.