MB'nin planı, cari açığı tekrar artırabilir
BUSİAD Başkanı Yöney, MB'nin enflasyonu düşürme planını eleştirdi.
BURSA - Bursa Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, açıklanan ocak enflasyon rakamlarına ilişkin "Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme planının büyük ölçüde güçlü Türk Lirası'na bağlı olacağı gözükmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Yöney, yaptığı yazılı açıklamada, Türk İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerine göre; yıllık enflasyonun Tüketici Fiyat Endeksi'de (TÜFE) yüzde 10.61, Üretici Fiyat Endeksi'nde ise (ÜFE) yüzde 11.13 olarak gerçekleştiğini, bu veriler ışığında aylık enflasyon oranında TÜFE'de yüzde 0,56, ÜFE'de de yüzde 0,38 artış gerçekleştiğini kaydetti.
Sıcak paraya davet çıkaracak
Merkez Bankası'nın yıllık enflasyonla ilgili son yaptığı değişiklikle 2012 yılı için enflasyon riskinin sorun yaratmayacağını öngördüklerini ifade eden Yöney, ancak çekirdek enflasyondaki artış yüksekliğinin rakamlardaki en dikkat çekici nokta olduğunu belirtti.
Yöney, "mevcut koşullarda enflasyonla mücadelede sadece Merkez Bankası'nın çabalarının yeterli olmayacağını" iddia ederek, şunları kaydetti:
"Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme planının, büyük ölçüde güçlü Türk Lirası'na bağlı olacağı gözükmektedir. Bu durum, faizlerin yükselmesi ile birlikte yatırımların azalmasını gündeme getirecektir. Yatırımların azalması ise istihdam sorununu beraberinde taşıyacak. Yüksek faiz, bir sonraki aşamada sıcak paraya tekrar davetiye çıkaracak, bu da ihracattaki rekabet gücü zafiyeti ile cari açığın tekrar artmasına sebep olabilir. Türk ekonomisi, artan cari açıkla yoluna daha fazla devam edemez.
Ekonomimizin bu fasit daireden kurtulması için geçmişten gelen politikaların gözden geçirilmesi gerekmektedir. Hükümetimizin makro düzeyde girişimcileri desteklerken, mikro düzeyde de reformlar yaparak, Türk ekonomisinin iki temel sorunu olan, iç tasarruf yetersizliğine ve rekabet gücü eksikliğine çözüm bulacağına inanıyoruz. Çünkü, sadece para politikaları ile ekonomimizi iyileştirmemiz mümkün değildir. Yapılması gereken, özellikle ihracatçının rekabet gücünün artırılması, yatırım ikliminin iyileştirilerek, yapısal reformlara hız verilmesidir. Çıkarılacak olan yeni teşvik yasası bazı sorunların çözümüne yardımcı olabilir."