Mavi Marmara baskını ICC'nin yetkisi dışında
Uluslararası Ceza Mahkemesi Mavi Marmara baskınını yetkisi dışında gördü
AMSTERDAM - Amsterdam'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılarının, 2010 yılında meydana gelen ve dokuz Türkün öldürüldüğü Mavi Marmara baskınında İsrail askerlerinin savaş suçu işlemiş olabileceklerine, ancak davanın mahkemenin yetki alanına girmediğine karar verdiği bildiriliyor.
Reuters'in gördüğü mahkeme (ICC) belgelerinde şöyle deniliyor:
"31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara'nın İsrail SavunmaGüçleri (IDF) tarafından yolu kesilerek ele geçirilmesi kapsamında, mevcut bilgiler mahkemenin yetkisine giren savaş suçlarının işlenmiş olduğu yönünde inandırıcı bir zemin
oluşturmaktadır."
Ancak belgelere göre hukukçular, işlenen suçların, Mahkeme'nin yetki alanın girecek ölçüde ağır olmadığına karar veriyorlar.
Ankara, Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukasına rağmen Gazze'ye gitmekte olan bir deniz konvoyundaki Mavi Marmara gemisine çıkan İsrail komandolarının dokuz Türkü öldürmesinden dolayı İsrail'i toplu cinayetle suçluyor.
Mahkeme belgesi, "Kanıtların Mahkeme tarafından toplanmadığı dikkate alınarak raporda yer alan sonucun bir soruşturma sonucu olmadığı göz önünde tutulmalıdır" diyor.
Soruşturma açmama kararının, uluslararası nitelikteki insan hakları mahkemesinin çözüm getirmesini bekleyen aktivistleri hayal kırklığına uğratması bekleniyor.
ICC, ikisi de üyesi olmayan İsrail ve Türkiye'de işlenen suçlar üzerinde yetkili değil. Ancak baskının yaşandığı MaviMarmara gemisinin kayıtlı olduğu Komor Adaları mahkemeye üye.
ICC, Hint Okyanusu'ndaki Komor Adaları devletinin başvurusu üzerine konuyu incelemek zorunda kaldı.
Komor hükümetini temsil eden avukatlar, soruşturma açmama kararının yeniden gözden geçirilmesi için ICC yargıçlarına başvuracaklarını söylediler.
Avukatlardan Rodney Dixon ve Geoffrey Nice yaptıkları yazılı açıklamada, "Savcıların bu kararı ilk kez bir ICC üyesi devletin başvurusunun reddedilmesi oluyor... Çok çeşitli siyasetçi, sivil toplum örgütü ve yorumcunun, İsrail'in özel bir statüye sahip olduğu yolundaki görüşlerini de doğruluyor" dediler.
ICC, insanlık suçları ve soykırım gibi ağır uluslararası mezalim olaylarının, meydana geldikleri ülkelerdeki yönetimlerin ilgisiz kalması haline soruşturulmaları amacıyla kurulmuştu.