Marmarabirlik, kota engelini Köln hamlesi ile aşacak

Marmarabirlik, Köln'de kuracağı tesis ile birlikte AB'nin Türkiye'ye uyguladığı zeytinyağı ihracatı kotasını aşacak. Kurum, Köln'e 2015 yılından bu yana transit ticaret yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük "sofralık zeytin" üreticilerinden Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmak için Almanya'nın Köln kentinde üretim ve depolama tesisi kuracak.

Alman Kalkınma Ajansı hibe fonlarından yararlanarak Köln Belediyesinden uygun koşullarda temin edilecek 3 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilecek üretim ve depolama tesisinin yaklaşık 2 milyon avroya mal olması bekleniyor.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köln'deki şubelerini güçlendirmek ve yurt dışı satışlarını artırmak amacıyla Alman Kalkınma Ajansı hibe fonlarından faydalanarak bölgede üretim ve depolama tesisi kurmayı planladıklarını söyledi.

Asa, yaklaşık 2 milyon avroluk bütçeyle hayata geçirilecek yatırım için yer tahsisi konusunda Köln Belediyesiyle görüşme yapıldığını belirtti.

"Yurt dışı satışları katlanarak artacak"

Projenin detayları hakkında bilgi veren Asa, şunları kaydetti:

"Köln Belediyesinden çok uygun koşullarda temin edilecek 3 bin metrekarelik arsa üzerinde yüksek kapasiteli bir depolama tesisi kurulması planlanmaktadır. Projesi tamamlandıktan sonra yer tahsisi ve hibe başvuruları ile ilgili sürece geçilecektir. Köln'de depolama tesisiyle birlikte işleme tesisi ve idari binalar da yapılacaktır. Amacımız, Marmarabirlik'i dünya markası haline getirerek, ortaklarımızın kazancına kazanç katmaktır. Yeni yatırım sayesinde, Avrupa'daki marketlerde ürünlerimizin bulunurluğu ve çeşitliliği ile Marmarabirlik'in yurt dışı satışları katlanarak artacaktır"

"Köln'den Avrupa'ya satacağız"

Asa, Köln'de kurulacak yeni depolama tesisinin halihazırda devam eden transit ticaret için lojistik depo olarak faaliyet göstereceğini vurguladı.

Lojistik depo ve üretim tesisinin, yurt dışı satışları için önemine dikkati çeken Asa, "AB'nin Türkiye'ye uyguladığı zeytinyağı ihracatı kotasını aşmak için 2015 yılından bu yana transit ticaret yapıyoruz. Köln'deki yeni depolama tesisimiz, transit ticaret için önemli bir lojistik merkezi olacak. Zeytinyağını Marmarabirlik markasıyla Köln'den Avrupa'ya satacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Asa, Avrupa'da depolama sorununun çözülmesiyle birlikte bölgede daha çok ürün çeşidinin daha fazla rafta yer alacağını dile getirdi.

Hidamet Asa, ambalajlı ürünün kilogramına 0,30 kuruş civarında teşvik olduğunu, bunun 0,50 kuruşa çıkarılmasının kendilerine büyük güç katacağına inandığını sözlerine ekledi.