Mali Kural'da süre Meclis'in takdirine bağlı
"Mali Kural ekimde geçmeyecek demedim" diyen Şimşek, ne zaman yasalaşacağının, tamamen Meclisin taktirinde olduğunu söyledi.
İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz mali kural ekimde geçmeyecek demedik. Tam aksine mali kuralın ne zaman yasalaşacağı, tamamen Meclisin taktirinde bir konudur" dedi.
Bakan Şimşek, Finlandiya'dan İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelişinde, basın mensuplarının mali kural konusundaki sorularını yanıtladı. Mehmet Şimşek, Helsinki'de Finlandiya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ile yaptıkları toplantının soru cevap kısmında mali kuralın Ekim ayında yasalaşıp yasalaşmayacağı hususunun kendisine sorulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Ben de önemli olanın mali disiplin olduğunu söyledim. Zaten üstü örtük bir mali kuralın yıllardır uygulandığını ve 2011 yılı bütçesinin orta vadeli mali plana göre hazırlanacağını açıkladım. Ama Ekim ayında Meclisin gündemi ve Meclisin bunu ne zaman yasalaştırıp yasalaştırmayacağı konusunda tarih veremeyeceğimizi söyledim. Yaptığım tek açıklama bu. Dolayısıyla tamamen Türkiye Büyük Millet Meclisinin taktirinde olan bir konu. Ekim ayında uygun görülürse, geçerse tabii ki bu bir seçenek. Dolayısıyla Reuters'in yansıttığı gibi bir açıklamamız olmadı. Tamamen onların kendi yorumu. Biz mali kural Ekimde geçmeyecek demedik. Tam aksine mali kuralın ne zaman yasalaşacağı tamamen Meclisin taktirinde bir konudur. Bunun zamanlaması konusunda size bir tahmin, bir tarih veremeyiz dedim."
Kural yokken de Türkiye mali disiplini tutturdu
"Özellikle mali kural konusunda yabancı yatırımcılardan da soru işaretleri var. Hükümet muhalefetin de desteğini almış olmasına rağmen mali kural neden geçirmedi? Bir önceki yasama yılında neden geçmedi? Bu soru işaretleri yarattı deniliyor" yönündeki hatırlatma üzerine de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şöyle konuştu:
"Ben de yatırımcılarla sık sık bir araya geliyorum. Doğrusu önemli olan uygulamadır. Önemli olan, Hükümetin bütçe disiplinine riayetidir. Bu konuda da Türkiye'nin kredibilitesi son derece yüksektir. 2000'den bu yana mali kural mı vardı? Hayır. Üstü örtük bir kural çerçevesinde Türkiye bir karar vermişti. Mali disiplin Türkiye'nin yararınadır. Türkiye'de biz borçları çok makul bir düzeye indirdik. Ben başka ülkelere de gittim. Bugün herkes Türkiye'deki performansa imrenerek bakıyor. Bütçe, büyüme, kredi notu itibariyle Türkiye ekonomisinin dinamizmi, yarattığı istihdam itibariyle dışarıdan Türkiye çok iyi bir örnek olarak muazzam bir başarı hikayesi olarak sunuluyor.
Dolayısıyla burada önemli olan uygulamadır. Dünyanın en iyi kurallarını da getirseniz, bakın şu anda Avrupa Birliği'nde bir kural yok mu? Mastrich kriterleri yok mu? Kaç ülke Mastrich kriterlerini tutturuyor? Dolayısıyla kural yokken de Türkiye mali disiplini tutturdu, uyguladı ve büyük bir başarı elde etti. Şu anda biz buna devam ediyoruz. Şu anda bir kural var mı? Bütçe açığımız yılın ilk 6 ayında geçen seneye göre yüzde 33 civarında aşağıda ve yılın ilk 6 ayındaki duruma bakarsanız hedeflerimizi çok kolay şekilde yakalayabilecek noktadayız. Önemli olan budur. Uygulamadır. Ama mali kural da önemli bir çalışma tabii ki. Ama bunun ne zaman yasalaşacağı hususu tamamen Meclisin takdirinde olan bir konudur."