Malatya'nın yeni ürünü altın çilek
MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL
İl olarak meyve üretiminde zengin bir konumdayız. İlimizin başta merkez olmak üzere birçok ilçesinde farklı meyveler üretiliyor. Üretilen meyveler zamanla ilçe ile bütünleşip, onların birer markası haline gelmiş durumda. Örneğin Hekimhan ilçemiz cevizi ile, Yeşilyurt ilçemiz kirazı ile, Arapgir ilçemiz üzümü ile, Doğanşehir ilçemiz elması ile tanınıyor. Yetiştirilen ürünler ilçelermiz ile bütünleşiyor ve buralarda ilçe konumuna, nüfusuna göre iyi bir ekonomik getiri ve gelir kaynağı sağlıyor.
Üretimi yapılan bu ürünleri insanlar hem kendileri tüketiyor hem iç piyasada tüketime sunuyor hem de dolaylı olarak da ihracat ürünü olarak satışını gerçekleştiriyor. İlçede yaşayanlar bu ürünlerin rekoltelerini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Öyle ki bazı iş adamlarımız kendi doğup büyüdükleri ilçelerde fabrikalar kurup, buralarda gelişimi artırmaya ve daha fazla istihdam sağlamaya çalışıyorlar.
Şimdi bu meyvelerin arasına yeni bir ürün daha katılımak üzere. Bu konuda yapılması gereken çalışmalar sürdürülüyor. Bu yeni değerimizin adı ise altın çilek yani yer kirazı.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün altın çilek üretiminin Mersin, Denizli ve Yalova gibi şehirlerden sonra Doğu Anadolu Bölgesi'nde de yaygınlaşması için Bilim Sanat Merkezi ile birlikte yürüttüğü çalışma başarı ile sonuçlandı. Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, Orta Amerika, Güney Afrika gibi ülkelerde yetişen bu meyvelerin özellikle Türkiye'nin batısında üretildiğini dile getirdi. Malatya Bilim Sanat Merkezi'nin, yer kirazının Doğu Anadolu Bölgesi'nde de üretilebildiğini göstermek amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) hazırladığı projenin yürütülmesi için meyvenin yetiştiriciliğine ortak olduklarını; yarım dekar alanda 24 yer kirazı ile başladıkları adaptasyon çalışmasının başarı ile sonuçlandığını dile getirdi.
Bol aromalı bir bitki olan ve deri, şeker, kalp, idrar yolu ve cilt hastalıkları ile ilgili faydalı etkilerinin olduğu bilinen yer kirazının kilogram fiyatının ise 5 ila 9 euro arasında değiştiği belirtiliyor. Böyle önemli bir bitkinin ilimizin iklim koşullarına uyum sağlaması mutluluk verici.
Ne diyelim artık, hayırlısı olsun bakalım. İklimimzin uygunluğu sayesinde bahsettiğimiz gibi birçok meyvenin üretimi rahatlıkla yapılabiliyor. Bunların arasına yeni bir ürünün katılması bizim için mutluluk verici bir durumdur. Var olan elmamızı, kirazımızı, üzümümüzü ve bunun gibi ilimizde yetişen birçok ürünü daha profesyonel anlamda üretip, gerek iç piyasada gerek ihracat ürünü olarak satmak ilçelerimiz için son derece mutluluk verici bir durum olur.
Gerek istihdam gerek ekonomik girdiler açısından böyle gelişmelerin önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.