Makinede milyar dolarlık işbirliği

“Makine” ve “takım tezgâhları” sektörünü temsil eden iki büyük meslek örgütü, 14-19 Ekim'de İstanbul'da MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı'nı düzenleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Makine sektörü temsilcileri yaklaşık 1 milyar dolarlık hacim oluşturacak işbirliğine imza atıyor. 

Türkiye’nin stratejik sektörleri olan “makine” ve “takım tezgâhları” nı temsil eden iki büyük meslek örgütü, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB), 2023 vizyonunu gerçekleştirmeye yönelik önemli bir işbirliği yaparak, makine sektörünün en büyük buluşması MAKTEK Avrasya 2014 Fuarı’nı, 14-19 Ekim tarihlerinde, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü İstanbul’da birlikte düzenleyecek. 

MAKTEK Avrasya Fuarı öncesi Ceylan Intercontinental Otel’de düzenlenen basın toplantısına katılan TİAD Başkanı Dr. Müh. Eral Gamsız, MİB Başkan Yardımcısı Ahmet Özkayan, TÜ- YAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Bülent Ünal ile TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü, sektörün ekonomideki yeri ve fuarın önemi hakkında bilgi verdi. 

TİAD Başkanı Dr. Müh. Erdal Gamsız, MAKTEK 2014 Fuarı için sektörün iki güçlü meslek örgütünün işbirliği yapmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ”TİAD ve MİB işbirliğinin, ticaret hacmine katkı sağlamanın yanı sıra sektörde yeni stratejik ortaklıkların, birleşmelerin olması için yol açıcı bir fonksiyonu olmasını diliyorum” dedi. 

Kendi kendini üretebilen tek makine grubu olan takım tezgâhları sektörünün, makine imalat grubu içinde özel bir konuma sahip olduğunu ve dünya ekonomisine yön veren gelişmiş ülkelerde stratejik ve öncelikli sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken Gamsız, cari açığı çözmedeki en önemli parametrenin ölçek ekonomisi yaratmak, katma değer ve daha çok üretmek olduğunu sözlerine ekledi. 

İhracat her yıl yüzde 21 artmalı 

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Özkayan ise, “2023’e 10 yıl var, 100 milyar dolar ihracat hedefi için yıllık yüzde 21 artışlarla gitmek gerek. Türkiye’de sanayinin ekonomideki payı giderek düşüyor. Payı yüzde 25’lerden 16’ya gerilemiş. Ülkenin ve ekonominin geleceği için bu tabloyu makine imalat sanayi lehine değiştirecek adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün birbirini tamamlayan iki büyük meslek örgütü MİB ve TİAD’ın ilk kez yaptığı işbirliğiyle düzenlenen MAKTEK Avrasya 2014, söz konusu stratejik sektörler arasındaki koordinasyonun ve yeni işbirliklerinin gelişmesinin önemli bir aşaması olacak. MAKTEK Fuarı ile başlayan işbirliğimizin, üretimimizin katma değerini artırmak için, hem ürün bazında hem entegre makine sistemleri üretmeyi destekleyecek inovatif iş modelleri geliştirmek anlamında iyi bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi. Fuarda bu yıl 900 milyon dolarlık hacim oluşturulması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir