Makineciler fırsat tepti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Hatırlayacaksınız, geçtiğimiz hafta dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinde Bursa'dan makine sektöründe faaliyet gösteren 3 firmanın adının geçtiğini yazmıştık. Haberin basın yayın organlarında yer bulmasının ardından Türkiye'de yayın yapan birçok TV kanalı, gazete ve haber ajansı soluğu adı geçen 3 firmanın önünde aldı. Aldılar almasına da maalesef umduklarını bulamadılar. Ermaksan firması haricinde gerek Baykal gerekse Durmazlar basın mensuplarına adeta set çekti. Ulaşılmazı oynadılar ya da sadece telefonla görüşmeyi yeterli gördüler. Telefonla ulaşılanların kimisi "Şaşkınız anlam veremiyoruz" dedi, kimisi de "Bürokratlar yanlış yazmış bizim öyle işlerle işimiz olmaz" gibi komik laflar etti. Ermaksan'ın da fabrikasını yeterince anlattığını söylemek zor.

Bırakın bu 3 firmayı, dikkate alınmamaktan yakınan makine sektörü tarihi bir fırsatı tepti. Süreç gerektiği gibi değerlendirilemedi. Halbuki ilgili firmalarımız basına kapılarını sonuna kadar açıp firmalarının tanıtımlarını çok da güzel yapabilirler ve bunu yaklaşık 1 hafta gündemde tutabilirlerdi. Bunun yerine ayaklarına kadar gelen ve değeri milyonlarla ölçülemeyecek tanıtım fırsatını ellerinin tersiyle itmeyi tercih ettiler. Firmalarımızın ürettikleri ürünleri pazarlamak amacıyla başta fuarlar olmak üzere tanıtıma yönelik çaba ve gayretlerini yakından gören biri olarak bu süreçteki tutumlarını anlamakta zorluk çektiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.

İşin özüne baktığımızda Türkiye'de stratejik öneme sahip çok sayıda firma varken metal işleme teknolojine sahip Bursalı 3 firmamızın listede yer alması garip. Ama hani Başbakan'ın meşhur sözü var ya 'Velev ki' Wikileaks belgeleri doğru, bundan kim zarar görebilir ki? Dünyanın 100'e yakın ülkesine kendi markası ile yatırım malı, teknoloji ihraç eden firmalarımız için bunun ne gibi bir zararı olabilir ki? Tam tersine süreç çok daha iyi yönetilip markanın bilinirliği daha da pekiştirilebilirdi. Aynı döneme denk gelen Sanayi Zirvesi'nde bile bu konu işlenebilir, hükümetin bu stratejik sektöre bakış açısı sorgulanabilirdi. Olmadı, olamadı.

Makine imalat sektörünün genel sorunlarından birisi de kendini yeterince ifade edememek olsa gerek. Böylesi bir listede otomotiv veya tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar yer almış olsaydı o zaman yaşananlara gözleriniz inanmazdı. Bilmem anlatabildim mi?

Bu konularda ilginizi çekebilir