Mahalli idareler 'fazla' verdi

Mahalli idareler ilk çeyrekte 2,8 milyar TL bütçe fazlası verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinden sonra mahalli idarelerde de ''fazla veren bütçe trendi''nin yakalandığını belirterek, bu yılın ilk çeyreğinde mahalli idare bütçelerinde 2,8 milyarlık bütçe fazlasına ulaşıldığını bildirdi.

Şimşek yaptığı açıklamada, uzun yıllardır ekonominin kara delikleri arasında yer alan mahalli idarelerde bütçe açıklarının, alınan önlemler sonucunda sorun olmaktan çıkarılmaya başlandığını ifade etti.

2010 yılını 1,4 milyar lira bütçe fazlasıyla kapatan mahalli idarelerin bu yıl çok daha iyi bir performans gösterdiğini kaydeden Şimşek, mahalli idarelerin bütçelerinde sadece ilk üç ayda 2,8 milyar liralık bir bütçe fazlası sağlandığını belirtti.

Gelirler de arttı

Ocak-Mart döneminde, mahalli idare bütçe giderlerinin seçime rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında artarak 10,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildiren Şimşek, aynı dönemde bütçe gelirlerinin ise bir önceki yıla göre yüzde 27,5 oranında artarak 13,5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

İlk 3 ayda vergi gelirleri  tahsilatının da 1 milyar 109 milyon lira olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

''2010 yılı Ocak-Mart dönemi ile 2011 yılının aynı dönemi kıyaslandığında mahalli idarelerindeki bütçe fazlası rakamında yüzde 100'ün üzerinde artış meydana gelmiştir. Geçen yıl ilk 3 ayda 1,1 milyar lira olan bütçe fazlası bu yıl 2,8 milyar lirayı bulmuştur.

Bu yılın ilk çeyreğinde mahalli idarelerden en fazla bütçe artışı Büyükşehir Belediyelerinden sağlanmıştır. 2,8 milyar liralık fazlanın 1 milyar 105 milyon 951 bin lirası Büyükşehir Belediyelerinden gelmiştir. Ancak ilk kez hem İl, İlçe ve Belde Belediyelerinde, hem de İl Özel İdareleri Belediyelere Bağlı İdareler ve Birliklerde bütçe fazlasına ulaşılmıştır.''

Merkezden kaynak aktarıldı

Mevcut tabloda bütçe gelirlerinden mahalli idarelere aktarılan payın artırılmasının etkili olduğunu da vurgulayan Bakan Şimşek, bu yılın ilk 3 ayında merkezi yönetim gelirlerinden mahalli idarelere 5,7 milyar lira kaynak sağlandığını hatırlattı.

Bu süreçte mahalli idarelerin de giderlerini kısarak, gelirlerini artırdığını anlatan Maliye Bakanı Ocak-Mart döneminde 1,1 milyar liralık vergi gelirinin yanı sıra 2 milyar 999 milyon lira teşebbüs ve mülkiyet geliri elde edildiğini, faiz, pay ve cezalardan 6 milyar 985 milyon lira geldiğini, alınan bağış var, yardımlar ile özel gelirlerin de mahalli idare bütçelerine 2 milyar 67 milyon lira katkı sağladığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir