Madımak'taki acı hepimizin
Bakan Çelik, Sivas olaylarının 17. yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı.
SİVAS - Sivas olaylarında hayatını kaybedenler, Madımak Oteli önünde düzenlenen törenle anıldı.
Ethem Bey Parkı önünde toplanan çok sayıda sivil toplum örgütü ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri, kortej halinde yürüyerek sloganlarla olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne geldi. Saygı duruşunun ardından otel önüne karanfil bırakıldı ve olayda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak "burada" diye karşılık verildi. Daha sonra olayda yaşamını yitirenlerin aileleri, Madımak Oteli'ne girdi. Bu sırada otel önünde kısa süreli karmaşa yaşandı. Otel içinde olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız
Otel önünde düzenlenen programda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Madımak Otelinin müze olacağını söyleyerek, "Bu devlet iki yüzlülükten kurtulmalıdır. Bizden özür dilemelidir. Sivaslılardan özür dilemelidir. Özür dileyen devlet küçülen devlet değildir. Aksine büyüyen devlettir. Bir kez daha bu tür katliamlar olmasın diye, biz 17 yıl değil, 170 yıl geçse de, nasıl ki Kerbela'yı unutmadık, burayı da unutmayacağız. İnşallah galip gelinceye kadar" dedi.
Olayın ardından o günkü TBMM'nin toplandığını, bir araştırma komisyonu kurduğunu ve rapor hazırladığını belirten Balkız,"O rapora göre meğer bütün suç, günah bizdeymiş" dedi.
Dün yeni bir kanun çıkartıldığını, daha büyük bir Diyanet kurulduğunu söyleyen Balkız, "Bütün partilerin milletvekillerinin verdiği oyla hayırlı olsun artık çok daha büyük bir Diyanetimiz var" diye konuştu.
Taleplerinin herkesçe bilindiğini ifade eden Balkız, "Bizim taleplerimizle ilgili, istemlerimizi Anayasa paketinin içerisine almayan AKP'nin oylamasında 'hayır' diyeceğiz" ifadesini kullandı.
Devlet Bakanı Faruk Çelik
Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır, tüm Türkiye'nin acısıdır. Bu olayın tarafı olamaz, bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir” diye konuştu.
Sivas olaylarının 17. yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Vali Ali Kolat, milletvekilleri, sivil toplum örgütü başkanları ve kurum temsilcileri ile yürüyerek Madımak Oteli'ne geldi.
Otelin önünde yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Çelik, 2 Temmuz 1993'ün tarihin acı günlerinden biri olduğunun altını çizerek, “Sinsi odaklar, karanlık senaryolarını sahnelemek istediler. O gün hain mihraklar eti tırnaktan, tırnağı etten ayırmak istediler. O gün farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla, gözyaşıyla sınadılar” dedi. Çelik, konuşmasında şunları söyledi:
“Biz o günü unutmadık, hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız. Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır. Tüm Türkiye'nin acısıdır."
Kılıçdaroğlu: Aydınlanma müzesine dönüştürülmeli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Geçmişteki acıların bir daha yaşanmaması için Madımak'ın bir aydınlanma müzesine dönüştürülmesi uygun olur" dedi.
Kılıçdaroğlu, Sivas olaylarının 17. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 17 yıl önce 2 Temmuzda yaşanan olayın bir insanlık dramı olduğunu belirti. Kılıçdaroğlu, açıklamasında şunları dile getirdi:
"Aradan 17 yıl geçmesine rağmen yaraların kabuk bağladığını söyleyemeyiz. Yaraların kabuk bağlamamasının bir nedeni de bazı faillerin hala yakalanmamış olmasıdır. Yargılama sürecinde ciddi tartışmalar yaşandı. Yaşamını yitirenlerin aileleri, bu süreçle ilgili olarak kaygılarını ve acılarını henüz üstlerinden atmış değiller. Bu, çok vahim bir olay. Bu vahim olaya karşı bütün insanların ortak tavır alması gerekir.
Biz CHP olarak bu konuda da adımlar attık. Meclis'e teklifler verdik. Bu çerçevede, geçmişteki acıların bir daha yaşanmaması için Madımak'ın bir aydınlanma müzesine dönüştürülmesi uygun olur. Öte yandan, 2 Temmuzun da aydınlanma günü olarak, geçmişin dramını yaşatmaktan çok geleceğe güvenle bakan bir toplum yaratmak, demokrasiyi içselleştiren, hak ve özgürlükleri geliştiren, bunun için çaba harcanmasının öngörüldüğü bir gün olarak kutlanması ve bunun, toplumun her kesimince sahiplenilmesi çok önemlidir."
Türker: Katliamın perde arkası ortaya çıkarılsın
DSP Genel Başkanı Masum Türker, ülke tarihine "kara bir leke" olarak geçen Sivas olaylarının, bir sır perdesinin arkasında bırakılamayacağını belirterek, "Katliamın perde arkasında kimlerin olduğu mutlaka ortaya çıkarılmalıdır" dedi.
Türker, Sivas olaylarının 17. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, olayın bazı faillerinin yakalandığını, organize edenlerin ise halen yakalanamadığını belirterek, şunları kaydetti:
"2 Temmuz 1993'te Madımak Otelinde yakılan aydınlarımızın, sanatçılarımızın acısını hala yüreğimizde taşıyoruz. Olayın üzerinden 17 yıl geçti. Ama yüreklerdeki yangın hala geçmedi. Katliamı gerçekleştirenlerin bazıları yakalanıp ceza aldı. Ama bu katliamı organize edenler hala yakalanamadı. Madımak'ta yaşananlar, aydınlarımıza yönelik hunharca bir eylem olmanın da ötesinde, demokratik laik Cumhuriyet'imize, devletimize, ulusal birliğimize, barış ve huzurumuza yönelik eylemdi. Bu nedenle, katliamın perde arkasında kimlerin olduğu mutlaka ortaya çıkartılmalıdır."
Ülke tarihine "kara bir leke" olarak geçen Madımak olayının, bir sır perdesinin arkasında bırakılamayacağını kaydeden Türker, bu konuya partiler üstü bir yaklaşımla bakılması gerektiğini belirtti.
Türker, "Bulunamamış olan diğer failler, organizatörler, tespit edilmeli, hukuk çerçevesinde gereken yapılmalı, gelecek nesillere, aydınlatılmamış bir Türkiye bırakılmamalıdır. Sivas katliamında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyor, bir daha bu tür katliamların yaşanmamasını, yüreklerimizin acıyla dolmamasını temenni ediyoruz" dedi.