Madenler 'Uzun Mehmet'e emanet

Başbakan Davutoğlu'nun "İş Güvenliği Eylem Planı"nda açıkladığı "madencilerin çiple takip edilme projesi"nin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "İş Güvenliği Eylem Planı"nda açıkladığı "madencilerin çiple takip edilme projesi"nin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. AR-GE çalışmalarına başlanılan proje sayesinde madencilerin yeraltında attıkları her adım kasklarındaki çipler sayesinde adım adım takip edilecek.

Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Teknokent'te AR-GE çalışmalarına başlanılan "UM-1829 Yeraltı Madenciliği Operasyon ve Güvenlik Sistemi Projesi" adını 1829 yılında ilk taşkömürünü bulan Uzun Mehmet'in baş harflerinden aldı.

Maden işçisinin nabız atışına kadar anlık izleme

Türk mühendisler tarafından tasarlanan son teknoloji ürünü dijital iletişim sistemlerinden oluşan "UM-1829" sayesinde, maden ocaklarındaki gaz, su ve ısı seviyeleri ile her bir maden işçisinin nabız atışına kadar bir çok hayati veri işletmelerin yönetim merkezleri ile Ankara'daki ilgili bakanlıklar ve birimlerde kurulacak bir merkezden de anlık olarak izlenebilecek.

"UM-1829"nin AR-GE Müdürü Yusuf Kotan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıldan bu yana üzerinde çalıştıkları projede Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliğinden akademisyenler ve uzmanların görev aldığını kaydetti. 

AR-GE çalışmalarının 1 milyon liraya mâl oldu

Başta Zonguldak olmak üzere Türkiye'deki bir çok maden ocağı ile Çin ve ABD'deki maden ocaklarında operasyon ve güvenlik sistemleri üzerine araştırmalar yaptıklarını kaydeden Kotan, devam eden AR-GE çalışmalarının 1 milyon liraya mâl olduğunu söyledi.

"Maden ocakları 'BBG Evi' gibi izlenecek"

Projenin yüzde 100 yerli kaynaklar ve Türk mühendislerce hayata geçirileceğini vurgulayan Kotan, sözlerine şöyle devam etti:

"Maden ocaklarını adeta 'BBG Evi'ne çevirecek sistem ile galerilerin dört bir yanı yüksek çözünürlüklü gece görüş ve termal özellikleri bulunan kameralarla donatılacak. Kriz durumlarında madencilerin üzerinde taşıyacakları mobil cihazlarla sesli ve görüntülü haberleşme sağlanacak. Maden ocaklarının her bir yanına yerleştirilecek sensörlerle gaz, su ve ısı seviyeleri merkezden anında izlenebilecek. Ayrıca kasklara yerleştireceğimiz çiplerle maden işçilerinin attıkları her adımı ve hatta nabız atışlarına kadar bir çok hayati veriyi anında görebileceğiz. 

Anormal durumlarda alarm sistemi devreye girecek

Normal değerlerin üzerindeki durumlarda sistem uyarı vererek ilgili tüm birimleri alarma geçirecek. Örneğin bir işçinin herhangi bir nedenle yere düşmesi halinde bile alarm sistemi devreye girecek. O anda madendeki diğer işçilerle görüntülü ve sesli iletişim kurularak durum hakkında ayrıntılı bilgi alınacak. İşçiler acil durumlarda tahliyenin kolaylıkla sağlanması amacıyla otomatik sensörlerle fosforlu hayat hattına yönlendirilecek."

Mahsur kalan işçilerle günlerce haberleşme imkanı

Erken uyarı özelliğine sahip sistemin aynı zamanda acil durumlarda tahliye ve arama kurtarma çalışmalarına da yön vereceğini anlatan Kotan, "Madenlere milyonlarca dolarlık yatırımlarla bir birinden bağımsız olarak kurulan tüm operasyon ve güvenlik sitemleri bu proje sayesinde bir bütün olarak kullanılacak ve ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak. Tüm sistemler bir senkronizasyon içinde çalışacak. Sistem tarafından 7/24 kayıt altına alınacak tüm veri ve görüntüler olası ihmal ve kazaların soruşturulmasına yardımcı olacak. Madenlerdeki göçük, gaz sızıntısı, grizu patlaması ve su baskınları gibi durumlarda da mahsur kalan işçilerle günlerce haberleşme imkanı olacak. Sistem işçilerin üzerindeki çipler sayesinde göçük altındaki işçilerin bulundukları noktanın yerini bildirerek arama kurtarma çalışmalarına da hız kazandıracak" diye konuştu.

Projenin AR-GE çalışmalarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yakından izlendiğini bildiren Kotan, projenin bir sonraki aşamasında sistemin deprem başta olmak üzere doğal afetlerde de erken uyarı özelliğinin yanı sıra afet anında ve sonrasında da etkin bir şekilde kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir