LYS sonuçları açıklandı

ÖSYM, milyonlarca öğrencinin heyecenla beklediği LYS sonuçlarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını açıkladı.

LYS'ye başvuran 2 milyon 19 bin 865 adaydan 1 milyon 934 bin 919'u sınava girdi. Bu adaylardan 1 milyon 934 446'sının sınavı geçerli sayılırken, 473 kişinin sınavı geçersiz kabul edildi.

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde yapılan 2011-LYS sonuçlarının bugün saat 14.00 itibarıyla açıklandığı belirtildi.

Adayların sınav sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekleri bildirildi.

Sınav sonuç belgesi basılmayacağı ve adayların adreslerine gönderilmeyeceği kaydedilen açıklamada, sonuç bilgilerinde 2011-LYS sonuçları ile birlikte 2011-YGS sonuçlarının da yer alacağı belirtildi.

En başarılı iller

Sınavda en başarılı olan iller Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın, en az başarılı iller ile Tunceli, Hakkari, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olarak sıralandı.

En başarılı liseler fen liseleri

LYS'de en başarılı liseler fen liseleri olurken, bu liseleri askeri liseler ile Anadolu liseleri izledi. En başarısız liseler endüstri meslek liseleri oldu. İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine oldukça yakın puanlar alabildikleri görüldü. ÖSYM LYS ile ilgili olarak, "İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır. Bazı testler geçen yıla oranla zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir" açıklaması yaptı.

MF-1 ve MF-2 puan türünde Kırşehir Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesinden Murat Kaan Erdal; MF-3 ve MF-4 puan türünden Ankara Fen Lisesinden Aycan Doğa Hakyemez; TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın, TS-1 ve TS-2 puan türünde İstanbul Lisesinden Utku Evci birinci oldu.

DİL-1, DİL-2 puan türünde İstanbul Kabataş Lisesinden Can Berk Özşen, İstanbul Galatasaray Lisesinden Evrim Bilal Engin, İstanbul Lisesinden Zeynep Gizem Topçak; DİL-3 puan türünde Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar, İstanbul Galatasaray Lisesinden Evrim Bilal Engin birinci oldu.

Her puan türünde 1'er kişi tam puan aldı

LYS'de 500 tam puan alan aday sayısı her puan türünde 1'er kişi iken, MF-1'de 823, MF-2'de 621, MF-3'de 504, MF-4'de 704, TM-1'de 106, TM-2'de 85, TM-3'de 79, TS-1'de 16, TS-2'de 16 kişi 480 ve üstünde puan aldı.

Hatalı soru

LYS-2'de yer alan Kimya testindeki 16. soru hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilirken, puanlar bu soruya verilen yanıt doğru kabul edilerek hesaplandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 26 Haziran 2011'de yapılan Fen Bilimleri Sınavının (2011 LYS-2) Kimya testinin ana soru kitapçığındaki 16. soruda yazım hatası bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, "Bu nedenle, bu soru ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilmiştir. Bu sınava giren ve Kimya Testinde cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır" denildi.

Sınava ilişkin bilgilere yer verilen açıklamada, YÖK tarafından 2008 yılında başlatılan çalışmalar ile yenilenen ve 2010 yılında uygulamaya konulan yükseköğretime geçiş sistemiyle, üniversitelerde eğitim-öğretim görmek isteyen öğrencilerin, iki aşamalı sınavdan geçmeye başladıkları anımsatıldı.

ÖSYS olarak adlandırılan yeni sistemin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), 27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirildiği ve sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 648 bin 244 adaydan 1 milyon 311 bin 954'ünün (yaklaşık yüzde 80) 180 ve üzeri puan alarak LYS olarak bilinen ikinci aşama sınavlarına girmeye hak kazandıkları ifade edilen açıklamada, bu adayların 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde, farklı alanlarda öğrenim görmek isteyen adaylara yönelik olarak düzenlenmiş 5 ayrı oturumdan oluşan LYS sınavlarından en az iki tanesine girdikleri anlatıldı.

LYS-1'in Matematik ve Geometri, LYS-2'nin Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından oluşan ve bu alanlarda meslek edinmek isteyen öğrencilere, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya testlerinden oluşan LYS-3 ve Tarih, Coğrafya ve Felsefe alanlarını kapsayan LYS-4 sınavlarının da sosyal mesleklerde eğitim verecek üniversite bölümlerine girmek isteyen öğrencilere yönelik olarak hazırlandığı belirtilen açıklamada, ayrıca Öğrencilerin yabancı dil bilgilerinin ölçülmesi ve üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların seçilmesi için de LYS-5 oturumu yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, LYS-1 oturumunda 625 bin 204, LYS-2 oturumunda 293 bin 791, LYS-3 oturumunda 681 bin 91, LYS-4 oturumunda 378 bin 48, LYS-5 oturumunda ise 41 bin 731 adayın sınava girdiği, böylece LYS'ye toplam 2 milyon 19 bin 865 adayın katıldığı bildirildi.

Herhangi bir sorun yaşanmadı

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde, basım hatasından kaynaklanan hiçbir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır.

Adayların sınav sonuçları, YGS puanları, lise diploma notları ve LYS puanları dikkate alınarak hesaplanmış ve duyurulmuştur. Üniversitelerin kontenjanlarına göre tüm alanlarda 759 bin 638 öğrencimiz üniversitelerimizde eğitim görme şansı bulacaktır. Bunlardan 657 bin 347'si devlet üniversitelerine, 81 bin 345'i vakıf üniversitelerine, 18 bin 672'si KKTC üniversitelerine ve 2 bin 304'ü de yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilecektir. İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır.

Tercih teslimleri pazartesi başlıyor

LYS'yi kazanan adayların tercih formu teslim süresi 25 Temmuz Pazartesi günü başlayacak.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, LYS'de başarılı olan adaylar, okumak istedikleri üniversiteleri belirleyerek, tercih formlarını 25 Temmuz-5 Ağustos arasında ÖSYM'ye teslim edecek.

Adaylar tercih çalışmalarında destek almak için ÖSYM'nin web sitesinden yararlanabilecekler. Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecekler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ya da yanlış yapmaktan çekinen adayların başvuru merkezlerini kullanmaları öneriliyor. Tercih işlemleri için bankaya herhangi bir ücret yatırılmayacak.

ÖSYM'ye tercih gönderme süresi uzatılmayacak. Adayların sınav sonuçlarını öğrendikten sonra tercih edecekleri yükseköğretim programlarını belirleyerek, tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse verilen süre içinde başvuru merkezlerine gitmeleri; internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerse ''Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını ekranda görmeleri ve yazıcıdan tercih listesinin bir örneğini almaları gerekiyor.

759 bin 638 aday yerleştirilecek

LYS yerleştirme sonuçlarına üniversitelere toplam 759 bin 638 aday yerleştirilecek. Devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 276 bin 167, lisans programlarına 363 bin 952; vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarına 25 bin 932, lisans programlarına 51 bin 66; KKTC üniversitelerinin ön lisans programlarına 1699, lisans programlarına 14 bin 696; yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans programlarına 150, lisans programlarına 2 bin 54 öğrenci kayıt yaptırabilecek.

En çok kontenjan ayrılan üniversiteler arasında ilk sırada 61 bin 327 kontenjanla Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi yer alıyor. Bu üniversiteyi 29 bin 844 kontenjanla Erzurum Atatürk Üniversitesi, 26 bin 374 kontenjanla İstanbul Üniversitesi, 21 bin 879 kontenjanla Konya Selçuk Üniversitesi, 16 bin 299 kontenjanla Kocaeli Üniversitesi izliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir