Lider kent!!!
ADANA'DAN / Recep ŞENYURT
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2008 yılı illere göre işsizlik oranı verileri açıklandığında Adana'da işsizlik oranı yüzde 20,5 idi. Ancak Adana'da birçok kesim tarafından bu oranın çok düşük olduğu, gerçek işsizliğin yüzde 25-30 civarlarında seyrettiği ve bu gerçeğin önümüzdeki yıllarda resmi rakamlara yansıyacağı söyleniyordu.
Bugüne geldiğimizde bir yıl gecikmeli de olsa gerçek gün yüzüne çıktı. 2009 itibariyle il düzeyinde temel işgücü göstergelerine göre Adana'daki resmi işsizlik oranı yüzde 26,5 oldu. Ancak yine Adana'daki çoğu kesim, açıklanan resmi işsizlik rakamlarının gerçek hayatta çok daha yüksek olduğunu, hatta yüzde 35'ler seviyesinde olduğunu söylüyor.
2009 yılı işsizlik verilerine göre bakıldığında köklü sanayi geçmişi olan Adana maalesef yeni iş sahaları yaratamama konusunda ülkemizde başı çeken illerden biri oluyor. İşsizliğin bu kadar yüksek olmasının nedenlerine baktığımızda; Adana'nın Doğu ve Güneydoğu bölgesinden niteliksiz yoğun göç alması ve yoğun göçün aşırı doğum oranından dolayı işsiz sayısının her geçen yıl ile birlikte yükselmesi, başta tekstil olmak üzere emek yoğun sektörlerde ülkemizin rekabet avantajını kaybetmeye başlamasından dolayı bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin ya piyasadan çekilmesi ya da küçülmeye gitmesi, Adana'nın merkezi hükümetlerden yeterince destek alamaması vb. daha birçok neden sayılmakta.
Herkes, bu ve benzeri nedenleri sıralamasını değiştirerek sayarken, sonuç değişmiyor ve Adana, gizliden de olsa sahip olduğu işsizlik oranı liderliğini artık resmi verilerle ve her yıl yeni rekorlar kırarak uzun yıllar kimselere kaptırmayacak gibi görünüyor…
Aslında Adana'da yatırım yapılmıyor değil, ülkemizin birçok ilinden daha fazla yatırım yapılıyor. Ancak günümüz yatırımlarının en büyük özelliğinin emek yoğun değil, teknoloji yoğun olmasından dolayı genç ve dinamik nüfus çalışacak yeni iş alanları bulamıyor. Bir de bu nüfusun büyük çoğunluğunun niteliksiz olması, yeni yatırım alanlarında çalışma imkânını ortadan kaldırıyor.
Bu kadar işsiz insanın olduğu kentte işyeri sahipleri ya da yöneticileri ile konuştuğunuzda hemen hemen her işletmenin vasıflı personel aradığını görüyorsunuz. Bir yanda işsizler ordusu bir yanda ise vasıflı personel arayan işletmeler... Meslek edindirme kursları ile bu kişilerin hızla meslek sahibi yapılarak bu işletmelerde çalışmalarının sağlanması gerektiğini düşünebilirsiniz ama maalesef durum o kadar basit değil. Başta İş-Kur olmak üzere devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve işletmeler iş garantili birçok kurs düzenlemekte ancak kurslara başvurular oldukça az….
Bir yanda işsizler ordusu, bir yanda nitelikli eleman bulamayan fabrikaların yeterince üretim yapamadığı bir ortam sürüp gitmiş ve bugünlere gelinmiş. Ama artık bu durumun bu şekilde sürüp gitmesi mümkün değil. Her beş kişiden neredeyse ikisinin işsiz olduğu bir kentte bu durumun devam etmesinin altından kalkılamayacak toplumsal sorunlara ve olaylara neden olması kaçınılamaz görünmekte.
Bu duruma "Dur" demek için başta hükümet olmak üzere ilgili tüm kesimlerin bilimsel veriler ışığında ülkemizdeki işsizlik sorununu Adana'dan başlamak üzere inceleyerek, yeni yöntem ve metotlar geliştirmeleri ve hızla bunları hayata geçirmeleri gerekiyor.