Libya'daki firmalara 300 bin dolar destek verilecek

Bakan Çağlayan, Libya'da Türk firmalarının yapacağı müşavirlik hizmetleri için firmaların Libya makamlarından para almayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyadaki tüm Türk firmalarının yapacağı müşavirlik hizmetleriyle ilgili kendilerinin destek olarak ayırmış oldukları 50 milyon dolarlık bir bütçe olduğunu belirterek, "Türk mühendislik ve müşavirlik firmalarının Libya'da alacağı işlerde 300 bin dolara kadar firmalarımıza bu bütçeden biz destek vereceğiz. Libya makamlarından para almayacaklar" dedi.

Çağlayan, 300'e yakın iş adamıyla gerçekleştirdiği Libya ziyaretinde, temasları kapsamında Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Ekonomi Bakanı Abdullah Şamiya ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Çağlayan, Libya'ya yapılacak okul, cami, polis merkezi,  karakol, mahkeme ve hapishane gibi önemli yapıların yapılması için Türk müteahhitlerin yeniden işlerinin ve şantiyelerinin başına dönmesi gerektiğine işaret ederek, "İş adamlarımız, Türkiye'den getirecekleri makine ve ekipmanlar için gümrüklerden özel geçiş hakları istiyor. Buradaki makine ve ekipmanların kendilerine geri verilmesini istiyorlar. Libya bankalarındaki mevduatlarını kullanarak bunları gerçekleştirebileceklerini ifade ediyorlar. Bu konuda da Libya tarafından bir otorite ile karşılıklı koordinasyonunun yapılacağını özellikle ifade ettim. Bu konuda Türkiye tarafından yetkili ben ve benim Bakanlığım. Libya tarafı da bu konuda muhatabımızı belirleyecek. Müteahhit arkadaşlarımızın eksiklerinin tamamlanmasıyla birlikte firmalarımız hemen belirtilen işlere başlayabileceklerdir" diye konuştu.

Libya'nın yeni yapılanmasında müşavirlik ve mühendislik hizmetlerinin çok önem arz edeceğini belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Türk firmalarının başarıları çok yüksek. Bundan sonra Libya devletinin yaptıracağı altyapı, üst yapı yatırımlarında teknik müşavirlik ve mühendislik hizmetlerine Türk firmaları talip olacak. Bu konuda Bakanlık olarak benim 50 milyon dolarlık bir bütçem var. Dünyadaki tüm Türk firmalarının yapacağı müşavirlik hizmetleriyle ilgili bizim destek olarak ayırmış olduğumuz 50 milyon dolarlık bir bütçemiz var. Bu konuda da önemli bir jest yapacağız.

Türk mühendislik ve müşavirlik firmalarının Libya'da alacağı işlerde 300 bin dolara kadar firmalarımıza bu bütçeden biz destek vereceğiz. Libya makamlarından para almayacaklar. Bu toplam bütçe içerisinde Libya'ya bir pay ayırarak bu işin en fazla Libya'da kullanılmasını sağlayacak mekanizmayı da oluşturacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir