Libya'da Ruanda benzeri katliam olabilir

Kaddafi güçlerinin 300 bin kişinin yaşadığı Bingazi'ye doğru ilerlemesi korkutuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECDEBİYE - Batılı güçler Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmak için diplomatik çabalarını sürdürürken, isyanın başladığı ilk günlerde nispeten olaylara sessiz kalan Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler son zamanlarda ülkenin batısı ve doğusundaki isyancıları sıkıştırmaya başladı.

Ülkenin doğusunda isyancıların kalesi olarak gösterilen Bingazi kentine doğru adım adım ilerleyen Kaddafi güçleri, dün de ülkenin batısında başkent Trablus'un 120 kilometre batısındaki küçük Zuvara kasabasını isyancıların elinden almak için top ve tanklarla saldırı düzenledi.

Doğudaki Brega kentinde önemli bir petrol terminalini önceki gece ele geçiren Kaddafi'ye bağlı güçler, dün de Bingazi ile Brega arasındaki önemli kent Ecdebiye'de isyancıların mevzilerini bombaladı.

Bingazi ve Tobruk yolu üzerindeki Ecdebiye'nin yönetimini ele geçirmek, Kaddafi güçlerine 300 bin kişinin yaşadığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'yi kuşatma imkanı verecek.

Bu arada Libya İnsan Hakları Birliği'nin Başkanı Süleyman Buşvugir, İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin ağır silahlı askerlerinin Bingazi'ye saldırmaları durumunda, Ruanda benzeri gerçek bir katliam olabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Kyung-wha Kang da Cenevre'de, Kaddafi güçlerinin sivillere karşı ölçüsüz ve büyük güç kullanmayı seçtiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir