Libya İzleme Masası kuruldu
Libya'daki olaylar Türk şirketlerini de etkileyince Dış Ticaret Müsteşarlığı "Libya İzleme Masası" kurdu.
ANKARA - Libya'daki olaylar Türk şirketlerini de etkileyince Dış Ticaret Müsteşarlığı harekete geçti. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda "Libya İzleme Masası" kuruldu.
Libya, Türk müteahhitlerinin en önemli pazarları arasında yer alıyor. Bu ülkede yaklaşık 15 milyar dolarlık iş yapan Türk şirketleri geçtiğimiz hafta çalışmalarına ara vermişti. Bazı Türk şirketlerinin ise şantiyeleri yağmalanmıştı. Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libya'nın Bingazi ve Derne şehirlerinde 17 Şubat Perşembe akşamı başlayan olaylar sırasında bu şehirlerde faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarından bazılarının şantiyelerinde saldırı ve yağmalama olayları yaşandığı bildirildi. Açıklamada, Türk vatandaşlarının Libya'dan güvenli bir şekilde ayrılmalarını sağlamak üzere ilk aşamada ülkeye tahliye uçakları gönderildiği ifade edildi.
Olaylarla ilgili değerlendirme yapmak üzere Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında Dışişleri Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası (İNTES), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve bu ülkede iş yapan müteahhitlik firmalarının katılımıyla bugün bir değerlendirme toplantısı yapılacağı belirtilen açıklamada, toplantıda, son olaylara ilişkin firmalar ve çatı kuruluşların görüşleri çerçevesinde bir eylem planı oluşturulmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Öte yandan, açıklamaya göre, Bakan Çağlayan'ın talimatıyla Dış Ticaret Müsteşarlığında bir "Libya İzleme Masası" oluşturuldu. Bu ülkede yaşanan olaylar nedeniyle sorun yaşayan firma ve kişiler, DTM bünyesindeki izleme masasına "(312) 212 87 43" ve "(312) 212 87 44" nolu telefonlardan ve "[email protected]" elektronik posta adresinden başvuru yapabilecek.
Açıklamada, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin izlenmesi amacıyla oluşturulan "Yatırım, Dış Ticaret ve Müteahhitlik Çalışma Grupları" nın daha önceden planlanan bir program çerçevesinde 1. toplantısını 24-26 Şubat 2011 tarihinde Ankara'da gerçekleştireceği, bu toplantıda son olaylara ilişkin değerlendirmelerin Libya'lı üst düzey yetkililerle paylaşılacağı da ifade edildi.
Açıklamaya göre, son dönemde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde önemli artış yaşandı. Geçen yıl Türkiye'nin Libya'ya ihracatı 1 milyar 935 milyon dolar olurken, bu ülkede Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen işlerin toplam tutarı ise 23 milyar doları aştı. 2011 yılı itibariyle sürmekte olan işlerin tutarı ise 15 milyar dolara yaklaştı.
Libya'yı terkte vize sıkıntısı yaşanıyor
THY'nin Bingazi'ye gönderdiği özel uçakla İstanbul'a gelen aralarında 7 çocuğun da bulunduğu toplam 288 yolcu yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Ancak bu destekten yalnızca Bingazi'deki Türklerin yararlandığı, Beida, Derna ve Tobruk'ta yaşayan Türk vatandaşlarının ise yararlanamadığı öğrenildi. Basın mensuplarına açıklama yapan yolculardan İnşaat Mühendisi Dilek Angın, Libya'daki çalışanların paralarını alamayacaklarını düşünerek kamplarındaki inşaat makinelerini, pikapları, yemekhanedeki aletleri, televizyonları alıp götürdüklerini söyledi. Angın, "Bingazi'de çok sayıda çalışanımız var. Havaalanında toplanan insan sayısı bini bulmuştur. Libyalı yetkililere vize konusunda baskı yapılsın çünkü sıkıntı yaşanıyor. Arkadaşlarımız vizeden dolayı geçemiyorlar" diye konuştu. Bingazi'deki bir inşaat şirketinin proje müdürü olan Bilge Durukan da, "Libya'da insanların can güvenliği yok" dedi.