Lastik sektörü 2015'ten umutlu

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD)'in düzenlediği sektör değerlendirme toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, tüm zorluklara rağmen 2015 yılı için umutlu olduklarını, yüzde 3-4 civarında büyüme beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye lastik pazarı 2014 yılında 20 milyon adetle yüzde 1.5 küçülme gösterdi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği'nin düzenlediği basın toplantısında, sektör adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman 'Son 10 yılda yüzde 50'nin üzerinde büyüyerek önemli bir ivme kazanan sektörün; son birkaç yılda yaşanan zorluklara rağmen uzun vadede büyümeye devam ettiğini kaydetti.

Lastik Sanayici ve İthalatçıları, sektörü aynı çatı altında buluşturan LASİD'in Shangri-La Bosphorus'ta düzenlediği basın toplantısında sektör değerlendirmesi yaptı. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman; lastik piyasasının 2014 yılı verilerini paylaşarak 2015 yılı ile ilgili gelişme tahminlerini açıkladı.

2014'te 1.7 milyar lastik satıldı

Hakan Bayman, değerlendirmesinde önce global örneklere değindi; dünya lastik pazarının büyümeye devam ettiğini, 2014 yılında tüm dünyada 1.7 milyar, Avrupa'da 206 milyon adet lastiğin satıldığını belirtti. Bayman bu nedenle dünyanın diğer bölümlerinde büyük bir pazar olduğunu, bu pazarın bir önceki yıla göre yüzde 4.5 artış gösterdiğini kaydetti. LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Bayman, global büyümedeki en büyük payın gelişmekte olan ülkeler olduğunu; Çin'de yüzde 9, Hindistan'da yüzde 6.5 ile büyümenin hızlı seyrettiğini söyledi. Son yıllarda küçülme gösteren Avrupa pazarı 2014 yılını yüzde 2 büyümeyle tamamladı, satılan lastik miktarı ise 206 milyon adetti.

2015 büyüme tahmini yüzde 4

LASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman'ın Türkiye tablosuna ilişkin açıklamasında, geçen sene Türkiye'de Avrupa'nın onda biri lastik satıldığını ifade ederek, "Geçen sene gördüğümüz daralmanın sadece geçen seneye özgü olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene daralmanın büyük kısmı ticari ve hafif ticariden geldi. Binek araç pazarı ise neredeyse sabitti. 2015 için sektör olarak daha ümitliyiz. Derneğin üyelerinden aldığımız tahminlere göre 3-4 civarında bir büyüme beklentimiz var. Bu yaklaşık geçen sene satılamayan lastiklerin, ihtiyacların artması, son 6 ayda satılan araçların değişim zamanlarının geliyor olması ile ilgili varsayımlarımızı önümüzdeki yıl için öngörüyoruz" dedi.

Kış lastiği kullanımı

Bayman konuşmasında kış lastiğine de dikkat çekerek, "Yaklaşık 3 seneden beri, yüzde 10'lardan başlayıp bugün toplam pazarın yüzde 35'lerine varan bir kış lastiği kullanımı oranından bahsediyoruz. Kış lastiği regülasyonunda şu anda ticari araçlarda belirli süreler içerisinde zorunlu. Ama özellikle İstanbul'da olanlar biliyor ki en azından karın kötü olduğu zamanda özellikle ticari araçlarda kış lastiği olmadığı için yolları tıkadığını da gördük. Binek araçlarla ilgili 52 şehirde kış lastiği kullanımı ve takibi konusunda valiliklere verilmiş bir karar verme hakkı var. Bunun en azından en son İstanbul'da yaşanan kardan sonra binek araçlarda da kış lastiği mecburi olması konusunda konuşulanlar var. Bizim sektör olarak üzerinde durmak istediğimiz şey, yaz lastiği ve kış lastiği arasında ki fark" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir