Laricani: Sahte müzakereler istemiyoruz

İran Meclis Başkanı Laricani, nükleer görüşmelerin Türkiye'de yapılmasına olumlu baktıklarını, bu defaki görüşmelerin ise daha ciddi yapılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - İran Meclis Başkanı Ali Laricani, nükleer müzakerelerin bu kez ciddi olmasını istediklerini söyleyerek, "Sahte müzakereler olmasın. Türk kardeşlerimizin görüşleri de müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönünde. Türkiye bizim kardeş ülkemiz ve bu nedenle tabii ki olumlu bakıyoruz" dedi.
Ankara'daki görüşmelerinin Laricani, bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, P5 artı 1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerin nerede ve ne zaman yapılacağı konusunun netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Laricani, İran olarak her zaman görüşmelerin devam etmesinden yana olduklarını kaydetti.
Laricani şunları söyledi:
"İran'ın nükleer programı açık ve net bir şekilde sürüyor. Biz Batılıların oyunlarını oynamak istemiyoruz. Tüm konuların müzakerelerle çok kolay bir şekilde çözüleceğine inanıyorum. Ama görüşmeler bu kez ciddi olsun istiyoruz, sahte müzakereler olmasın. Türk kardeşlerimizin görüşleri de müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönünde. Türkiye bizim kardeş ülkemiz ve bu nedenle tabii ki olumlu bakıyoruz."
Radar sistemi
Türkiye'ye yerleştirilecek olan radar sistemi ile ilgili soruya karşılık da Laricani, bu konunun aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Ama bizim Türk dostlarımıza güvenimiz var" dedi. Laricani, aynı konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, "Bu radar sisteminin Müslümanlardan yana olmadığını gösteren nedenlerimiz var, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Ama sonuçta diğer konular da var ve bu konunun görüşmelerle aydınlatılması gerekiyor" dedi.
ABD'den İran'la iş yapan şirketlere yaptırım 
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'la iş yapan 3 şirkete yaptırım uygulama kararı aldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, 3 enerji şirketine ambargo koyduğu belirtildi.
Bu şirketlerin, Çin'in İran'a en çok rafine petrol ürünü tedarik eden kamu şirketi Cuhai Cenrong, merkezi Singapur'da bulunan Kuo Oil PTE ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bağısız enerji şirketi FAL Oil olduğu kaydedildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir