Kuzey Kıbrıs'ta iletişim kesilmeyecek
Superonline ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, Beşparmak Dağları'ndan Mersin'e deniz üstünden radyo link hattı kurdu.
LEFKOŞA - Ekonomisinin temelini turizmin oluşturduğu KKTC'de elektronik iletişimde artık kesinti yaşanmayacak.
Turkcell grup şirketlerinden Superonline ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, 2 milyon liralık yatırımla KKTC'nin en yüksek noktası olan Beşparmak Dağları'ndaki 1327 rakımlı Selvilitepe ile Mersin-Tekmen ve Mersin-Yörüktepe arasında paralel radyo link hattı kurdu. Mersin'deki iki hat, ara bağlantı ile Kızlardağı'ndaki üçüncü bir kuleye ulaştırıldı ve Silifke'de de Superonline'ın fiber optik altyapısına teslim edildi. Böylece KKTC, hem telefonda hem de internette, kesintisiz ve hızlı iletişime kavuşmuş oldu.
Turkcell şebeke operasyonlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Kıbrıs'ta bir restoranda yaptığı sunumla, projeyi basın mensupları ile paylaştı.
Bu projeden çok büyük heyecan duyduklarının altını çizen Terzioğlu, KKTC'nin tanınmamasından dolayı, adanın bankacılık işlemlerinin Türkiye üzerinden gerçekleştiğini, mevcut fiber optik hattın devre dışı kalması durumunda POS makinelerinin de çalışamadığını ve ekonominin bir anlamda durduğunu vurguladı.
Terzioğlu, radyolink sayesinde adada "internetten düşme" ya da "şebeke meşgul" şikayetlerinin bittiğini ve "iletişim izolasyonunun" kalktığını söyledi.
Dünyadan, Kıbrıs Rum yönetimine bağlanan 8 fiberoptik hat olduğuna işaret eden Terzioğlu, KKTC'de ise uzun yıllar önce yapılmış tek bir fiber hat olduğunu belirtti.
Bürokrasiden yakındıklarını vurgulayan Terzioğlu, radyolink projesi için iki yıl beklediklerini ve onay çıktıktan sonra sadece dört ayda tamamladıklarını, denizaltından yeni bir fiber hat döşemek için yaklaşık bir yıl önce başvurduklarını ve yine yanıt beklediklerini ifade etti.
Terzioğlu ayrıca, KKTC Telekomünikasyon İdaresi'nin özelleştirilmesi durumunda ihaleye girebileceklerini bildirdi.
İletişim izolasyonu kalktı
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu da "patates ve portakal cenneti" KKTC'nin, izolasyon dolayısıyla bu ürünlerin ihracatını yapamadığını ifade ederek, radyolink projesi ile de bir anlamda iletişim izolasyonunun kalkmış olduğunu kaydetti.
"Ülkeye 'turist gelsin' deniyor ama turist alışveriş yapamıyor, zira fiber hattaki arıza nedeniyle, data KKTC'den Türkiye'ye gidemiyor ve gelemiyor ve POS cihazları çalışmıyor" diye konuşan Fellahoğlu, KKTC gibi ekonomisini turizm üzerine kurmuş bir ülke için yılda 225 saat kesintinin çok fazla olduğunu belirtti.
Dağhan Fellahoğlu hattın ticari olarak devreye girmesi ile fiyatların yüzde 50'den fazla ucuzladığını buna karşılık görüşme trafiğinin de yüzde 25 arttığına işaret etti.
Radyolink projesinde iletişim, Brezilya'da yaptırılan ve parça parça dağdaki yerine götürülen 4,5 metrelik çanak antenlerle gerçekleştiriliyor. Projedeki radyolink hatlarının toplam uzunluğu 170 kilometreyi geçiyor. Bu link uzunluğu, deniz üstü yol korumalı yapısı ile 7 GHz frekans bandında. "Dünyanın en yüksek kapasiteli uygulaması olan" KKTC Radyolink hattı, saniyede 777,6 Mb ses ve data trafiğine olanak tanıyor.
Superonline'ın Şebekeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhittin Sayın ise "Radyo sinyallerinin Türkiye;ye birbirlerini yedekleyen iki ayrı noktadan ulaşması, iletişim kalitesinin garantisi. Hem Kıbrıs, hem de Türkiye tarafına konumlandırılan anahtarlama cihazlarıyla, hangi yoldan gelen sinyal kaliteliyse o sinyal anlık olarak seçilerek, varılacak son noktaya iletimi sağlanıyor. Kalite problemi yaşanırsa ve yedek kol üzerindeki sinyal daha kaliteli bir hal alırsa, bu kez yedek koldan gelen sinyal yoluna devam ediyor. Bu yedeklilik, eşine az rastlanır şekilde hem güzergah hem de ekipman olarak yapıldı" görüşünü dile getirdi.