Kusturica Türkiye'den ayrıldı

Tepkilerle karşılaşan Sırp Yönetmen Emir Kusturica, Altın Portakal'da jüri üyeliğinden ayrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica, kendisine gösterilen tepkiler nedeniyle 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali jüri üyeliğinden çekilerek Türkiye'den ayrıldı.

Festivalin uluslararası jüri üyesi olarak Antalya'ya gelen ve dün gece müzik grubuyla özel bir gösteri yapan Emir Kusturica, konakladığı otelde basın toplantısı düzenledi.

"Bosna'da Sırplar tarafından Müslümanlar'a yönelik soykırımı desteklediği" iddialarıyla Türkiye'de çeşitli grupların protestosuyla karşılaşan Kusturica, bu yöndeki soruya, "Benim anti emperyalist olduğum bilinir. Çalışmalarımı ve hayatımı bu nokta üzerine kurdum. Bana bu noktadan gelen saldırılar ise hep anlamsız geldi. Benim uğruna savaştığım şey, Birleşik Yugoslavya idi. Savaş öncesi ve savaş sonrası yaklaşımları bu çerçevede ele almak gerekir" dedi.

Yugoslavya'nın neden yok olduğuna dair iki versiyon bulunduğunu, kendisinin de bu noktada suçlandığını kaydeden Kusturica, Slobodan Miloseviç'in Yugoslavya'nın parçalanmamasına yönelik çabalarına rağmen, ülkenin Berlin duvarının yıkılmasının ardından ABD ve Avrupa'nın Balkanlar'ı yeniden şekillendirme isteği yüzünden parçalandığını savundu.

Bu politik olayların "bir yönetmenin soykırımı desteklemesi ile suçlanmasına yol açacak kadar ileri gittiğini" ifade eden Kusturica, "Ülkeme dair vizyonum, öznel ve kişisel bir vizyondur. Herhangi bir politik partinin üyesi değilim. Benim cümlelerim tamamen inançlarımdan kaynaklanmaktadır. Bazen doğru, bazen yanlıştır. Ben her zaman bunun doğru olduğunu inanırım ama doğru olmayabilirler" diye konuştu.

"Kültür Bakanı'nı düşman ilan ediyorum"

Ünlü yönetmen Kusturica, hakkındaki soykırım suçlamaları ve protestolarla ilgili de şunları söyledi:

"Bu festivalde ilk kez başıma bir şey geldi. Kendimi savunmak bile istemiyorum ama bazı şeyleri açıklamak istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın ve sıcak insanlara, gösterdikleri sıcak ilgi nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Bu ülkenin Kültür Bakanını ise bir düşman olarak görüyorum. Çünkü o bunu hak ediyor. Hayatını insanlığa pencereler açmak için adayan bir insan, herhangi bir suçu destekliyor olamaz. Bir kaç ay önce Bursa'da konser verdik, çaldık. Kültür Bakanı ile aynı partiden olan belediye başkanı bizi öpüyor, kucaklıyor, elinden gelen en iyi ağırlamayı yapıyordu. Çok güzel bir konser verdik. Başörtülü kadınlar el çırpıyor, dans ediyorlardı. Bu benim için büyük mutluluktu."

Kusturica, festivalin uluslararası jüri üyesi olduğunu, öğrencilere atölye çalışması yapmayı planladığını da hatırlattı. Karşılaştığı tepkileri "barbarlık ve ilkellik" olarak yorumlayan Kusturica, maruz kaldığı bu manzara nedeniyle jüri üyesi olarak geldiği Antalya'dan ayrılmaya karar verdiğini, atölye çalışmasını da iptal ettiğini bildirdi.

Emir Kusturica, "Bir jüri üyesi olarak toplantıya katılıp, öğrencilere workshop yapacaktım. Öğrencilere 50 bodygard eşliğinde bir şey anlatamazsınız. Bunu yapmayacağım. Basın toplantısından sonra burayı terk edeceğim" dedi.

Akaydın ikna edemedi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın, Emir Kusturica'yı ikna etme çabaları sonuç vermedi, Kusturica, Belgrad'a gitmek üzere Antalya'dan ayrıldı.

Kusturica'yı ikna etmeyi başaramayan Akaydın, Kusturica'nın otelden ayrılmak üzere indiği otelin lobisinde de ikna çabalarını sürdürdü.

Kusturica'ya otomobiline kadar eşlik eden, ardından da sarılarak vedalaşan Akaydın, gazetecilerin sorusu üzerine, Emir Kusturica'nın kendisine, "Bu davranışları ayıplıyorum. Tamamen politik bir tavırdır. Beni Bosna Savaşında söylemediklerim ve yapmadıklarım için suçluyorlar. Benim zaten duygularımı, düşüncelerimi, felsefemi, yaptıklarımı, bugüne kadar yaptığım eserler, belli ediyor. Etrafımda bu kadar korumayla gezmek beni rahatsız ediyor. Bu yüzden jüri üyeliğinden ve Antalya'dan ayrılıyorum" dediğini aktardı.

Bu arada Akaydın'ın, Kusturica'dan "kışkırtmalar" nedeniyle özür dilediği öğrenildi.

Günay'dan yanıt

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Emir Kusturica'nın Türkiye'den ayrılmasına ilişkin, "Galiba kendisine haksız, abartılı çeviriler yapılmış. Anladığım kadarıyla, bu yüzden buradan ayrılırken talihsiz açıklamalar yapmış. Ülkemizden ayrıldıktan sonra bir sanatçı arkadaşımızın arkasından konuşmak istemem. Keşke böyle bir tartışma olmasaydı. Keşke sadece filmlerini görseydik. Siyasi düşüncelerle ilgili bir tartışmaya Türkiye'de meydan verilmeseydi. Bu tür tartışmaların Antalya Film Festivali'ni gölgelememesini diliyorum" dedi.

Şahin: Herkes tepki gösterebilir

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın açıklamalarını eleştirdi.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde düzenlenen 2. Döşemealtı Yağlı Güreşleri'ne katılan Şahin, Kusturica'nın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kendisine karşı düşmanca davrandığına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemizde hiç kimse bir başka şahsa düşman olmaz ama eğer sarf edilen talihsiz sözler varsa ve bu talihsiz sözler özellikle kadınlara yönelik, kadınlara yapılan zulmü adeta meşru gören sözlerse bu sözlere herkes tepki gösterebilir. Türk halkı bu yanlış sözlere tepki göstermiştir, Sayın Bakan da bu sözlere tepki göstermiştir. Yoksa kim hangi sözü söylerse söylesin, her insanın şahsı ve şahsının güvenliği Türkiye Cumhuriyeti yasalarıyla teminat altındadır. O tür suçlamalarda bulunması bir noktada kendi kabahatini bastırmaya yönelik sözlerdir diye değerlendiriyorum."

Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Altın Portakal Film Festivali'ne katılmamasını, "O kendi takdiridir, ona karışamam" şeklinde değerlendirdi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir