Kuruyemişte yılbaşı bereketi
TÜKSİAD Başkanı Çaputçu, yılbaşı döneminde kuruyemişin yine sofralarda yerini aldığını belirterek satışların arttığını söyledi
EDİRNE - Türkiye Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Muammer Çaputçu, kuruyemişin yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, "Evlerde aileyle de kutlansa, dışarıda da kutlansa, kuru yemiş yine sofralarda yerini almakta ve yılbaşı döneminde satışlar büyük ölçüde artış göstermektedir" dedi.
Çaputçu, kuruyemişin özellikle yılbaşında, bayramlarda, çeşitli nedenlerle yapılan kutlamalarda ya da misafir ağırlarken aranan ve sevilerek tüketilen bir ürün olduğunu söyledi.
Yılbaşının, kuruyemişçiler için satışların arttığı dönemler olduğunu ifade eden Çaputçu, şunları kaydetti:
"Kuru yemiş, yılın tamamında tüketiliyor ancak kış aylarında ve özellikle yılbaşı döneminde tüketim daha da artıyor. Yılbaşı özelinde bir değerlendirme yapacak olursak, evlerde aileyle de kutlansa, kısıtlı bütçelerle dışarıda da kutlansa, kuru yemiş yine sofralarda yerini almakta ve yılbaşı döneminde satışlar büyük ölçüde artış göstermektedir."
"Tüketici ambalajlı kuruyemişe yöneliyor"
Çaputçu, küreselleşmeyle tüketim alışkanlıklarının da değişmeye başladığını söyledi.
Tüketicinin dökme kuru yemiş yerine ambalajlı ürünlere yönelik talebinin arttığını dile getiren Çaputçu, "Ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
Çaputçu, 2013'te kuruyemiş tüketim miktarında düşüş olduğunu bildirdi. Türkiye'de yıllık 500 bin ton kuruyemiş tüketildiğini vurgulayan Çaputçu, şöyle devam etti:
"Bu miktar da 2012 yılı için 3,5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne işaret etmektedir. Bizim tahminlerimize göre pazar büyüklüğü 2013 yılı sonunda 3,7 milyar dolar seviyelerine ulaşacaktır. 2013 yılı geneline baktığımızda üretim rakamlarının düştüğünü ve ağustos ayından bu yana, yılın ilk 8 ayına kıyasla daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebilirim. Bu durum şüphesiz tüketim miktarlarında da azalmaya neden olmuştur."
TÜKSİAD Başkanı Çaputçu, ceviz, badem ve kajuya uygulanan yüksek gümrük vergisinin sektörün en önemli sorunu söyledi.
Vergilerin yüksek olmasının kaçak girişleri tetiklediğini ileri süren Çaputçu şunları kaydetti:
"Vergilerin yüksek olmasından dolayı ülkemize kaçak girişler olmakta, kayıtsız olarak piyasaya sunulan bu ürünler hem gerekli sağlık kontrollerinden geçmemekte hem de fiyat avantajları da olduğu için tüketici tarafından tercih edilebilmektedir. Biz dernek olarak bu ürünlere uygulanan gümrük vergisi oranlarının düşürülmesi için ilgili bakanlıklar nezdinde görüşmelerimizi ısrarla sürdürüyoruz ancak bu durum düzelinceye kadar da tüketicilere tavsiyemiz nereden geldiği belli olmayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayına sahip olmayan ürünlere itibar etmemeleridir."