Kurumların Windows 10 geçişi daha hızlı
Microsoft, işletim sistemi stratejisini baştan aşağı yeniliyor. Bu sebeple Windows 8’den sonra doğrudan Windows 10’a geçiş yaptı. Türkiye’deki kurumlar yeni sürüme geçişte daha hızlı davranıyor
Murat YILDIZ
İşletim sistemlerinin de artık birer servis olarak sunulmaya başlandığı yeni bir döneme girmiş durumdayız. Android ve iOS işletim sistemleri için para ödemiyor, yeni güncellemeleri eğer donanımınız destekliyorsa anında terfi edebiliyorsunuz. Mobil cihazlarda yaşanan bu değişime masaüstü sistemlerin ayak uydurmaması mümkün değildi. Microsoft’ta bu lisanslama stratejisini değiştirerek, otomatik olarak güncellenen yeni bir modele geçmiş oldu.
Windows 8 ile birlikte mobil cihazlara daha fazla yakınlaşan Microsoft, Windows 10 ile aradığı ivmeyi de bulmuş gibi görünüyor. Microsoft Türkiye Windows Grubu Yöneticisi Kadir Şener, yeni işletim sisteminin hem son kullanıcı hem de kurumsal kullanıcılar tarafında çok daha büyük bir beklenti karşılandığını belirterek şöyle diyor: “Windows 10 geçişindeki hızın oldukça yüksek oranda olacağını zaten önceden tahmin ediyorduk. Tüm işletim sistemlerimiz pazara çıkmadan önce ön sürümleri farklı kullanıcılar tarafından test edilir. Windows Insider programında Windows 10 RTM olduğunda Türkiye’de ilk günlerde on binlerce beta kullanıcımız vardı. Global olarak bakıldığında 2 ay içerisinde 110 milyon adet Windows 10 kullanıcısı vardı. 2015’i bitirirken bu rakam çok daha yükselmiş durumda. Windows 7 ve Windows 8’in yıllar içerisinde geldiği konuma Windows 10 çok daha kısa bir süre içerisinde geldi. Son kullanıcıda bu kadar hızlı bir geçiş olunca, kurumsal kullanıcılarda da benzer talep görmeye başladık. Türkiye’deki en büyük 100 müşterimize baktığımızda yıllık hedefimize 2 ay içerisinde ulaştığımızı söyleyebiliriz. 100 müşteriden 60’ında Windows 10 ile ilgili pilot çalışmalara başlandığını görüyoruz. Bunlar arasında 4000 Windows 10 kullanıcıya sahip kurumlar olduğunu görüyoruz.”
Türkiye’de yaklaşık 11 milyon PC bulunuyor. Yeni PC satışlarında ise her sene düşüş yaşanıyor. Kadir Şener, bu düşüşe rağmen yeni PC satışlarının Windows 10 penetrasyonunu önümüzdeki dönemde artıracağını ancak asıl artışın işletim sistemi terfilerinden geleceğini belirtiyor. “Türkiye’de kabaca 11 milyon PC var vr bunların yaklaşık 1 milyon adedi halen Windows XP kullanıyor. Donanım pazarında yıllık PC satışlarının biraz düştüğünü görüyoruz. Şu anda yıllık ortalama 1,5 milyon PC satılıyor ve bunlar yeni işletim sistemleri ile geliyor olacak. Donanım üreticilerinin yeni ürünleri farklı özellikler sunuyor. Bu ürünler ile birlikte geçişin çok daha hızlanacağını düşünüyoruz.”
Ayrılabilir ekranlı ürünler pazarı hızlandıracak
Tablet satışlarının giderek yavaşladığının altını çizen Şener’e göre yeni nesil ayrılabilir ekranlı notebook ürünler pazarda ivmelenme yaratacak. Şener şöyle diyor: “Akıllı telefonlar büyürken ve ikisi bir arada cihazların hızları gelişirken, artık 7 ve 8 inç tablet kategorisi hızla küçülmeye başlıyor. Türkiye’de bir zamanlar büyüme oranı %500’lere çıkan tablet pazarında da IDC’nin yeni rakamlarına göre küçülme var. 2016’da ve sonrasında hızlı bir şekilde büyüyen cihazlar ayrılabilir ekranlı ürünler olmaya başlayacak. Üreticilerin 2016 ürün serilerine baktığımızda da bu ürünleri ağırlıkta görüyoruz. Windows 10 bu ürünler ile birlikte kurumların verimliliğine çok daha fazla katkı sağlamış olacak.”
Sürdürülebilir bir mobilite için bulut şart
Kullanıcıların çok daha mobil bir deneyim beklediklerini belirten Şener, Microsoft’un değişen vizyonunu şöyle anlatıyor: “Microsoft’un yeni vizyonu gereği kullanıcılara artık daha kişisel bir bilgisayar deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz. Bunun için de arkada çok güçlü bir bulut desteği gerekiyor. Biz kullanıcıların mobil deneyiminden bahsederken cihazların onlara sunacağı mobiliteden değil, yaşamlarındaki deneyimlerin sağlayacağı mobiliteden bahsediyoruz. Deneyimin mobilitesi ne demek? Artık cep telefonu, mobil cihaz, oyun konsolu ve evinizdeki bilgisayarda da aynı uygulamalara aynı arabirim içerisinde erişebilmeniz demek. Elbette tüm bu cihazlar arasındaki uygulamaların da hem birbirleri ile konuşabiliyor hem de sürdürebiliyor olması gerekiyor. Cep telefonunuzda oluşturduğunuz bir alarm veya uyarı notunu aynı zamanda tabletinizde ya da Xbox oyun konsolunuzda da karşınıza gelmesi gerekiyor. Tüm bu deneyimin ve senkronizasyonun sağlanabilmesi için de arkada çok güçlü bir bulut altyapısına ihtiyaç var. Windows 10 bu senaryoya tam olarak uyumlu ve bulutla tam entegre bir işletim sistemi.”