Kurula katılmama çağrısı
Kamu-Sen Başkanı: "Kurula katılmamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak Memur-Sen Kurula katılırsa Türkiye Kamu-Sen olarak biz de katılmak durumundayız. Ancak beraberce bu uygulamayı yaparsak bir anlam kazanır."
ANKARA - Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kendilerinin ve KESK'in Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılmama kararında olduklarını belirterek, "Kurula katılmamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak Memur-Sen Kurula katılırsa Türkiye Kamu-Sen olarak biz de katılmak durumundayız. Ancak beraberce bu uygulamayı yaparsak bir anlam kazanır" dedi.
Koncuk'un açıklamasının ardından açıklama yapan Memur-Sen ise Hakem Kurulu'na katılacağını açıkladı.
Koncuk, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugünkü toplantısını yapması planlanan Devlet Personel Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, kurulun bugüne kadar yaptığı toplantılardan bir sonuç çıkmayacağının anlaşıldığını öne sürdü. Kurulun bazı üyelerinin Hükümetin yüzde 3,5 4 teklifinin üzerine bir şey konulmasının mümkün olmadığını ifade ettiğini belirten Koncuk, hizmet kollarına ilişkin hiçbir maddenin bugüne kadar kabul görmediğini iddia etti. Kendilerinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun inisiyatif kullanmaktan imtina ettiği düşüncesinin olduğunu belirten Koncuk, "Türkiye Kamu-Sen ve KESK bu kurula katılmamanın doğru olacağı kanaatinde birleştiler" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da konuyu değerlendirdiğini bildiren Koncuk, sadece Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in temsilcilerinin toplantıya katılmamasının bir anlam ifade etmeyeceğine dikkati çekti. 4688 sayılı Kanunun 34. maddesine göre kurulun 8 kişiyle toplanabildiğini hatırlatan Koncuk, şöyle konuştu: "Memur-Sen katılırsa kurul toplanır. Memur-Sen katılmaz ama Türkiye Kamu-Sen ve KESK katılırsa kurul yine toplanır. Dolayısıyla bütün konfederasyonların toplantıya katılmaması anlamlı olacak. Bir konfederasyon katılırsa diğerleri de katılmak zorunda kalacak. Madem bu kurul inisiyatif kullanmaktan imtina ediyor, kaçınıyor veya inisiyatif kullanamıyor, kararı da bağlayıcı olacaktır. Bu kurul karar almazsa kanuna göre memur zammı genel usullerle tespit edilecek. 3,5 4 zaten bizim elimizde buradan geriye gidiş söz konusu değil. Hizmet kollarıyla ilgili elde edilen diğer kalemler de muteberliğini koruyacak. O halde bunu inisiyatif kullanacak olan bir kurula bırakmakta memurlarımız açısından büyük fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu kurul da Bakanlar Kuruludur. Bakanlar Kurulu olayı enine boyuna değerlendirme imkanına sahiptir. Son eylemleri de değerlendirme imkanı vardır. Memurların gerginliğini hesap etmeleri ihtimal dahilindedir. Yani Bakanlar Kurulu'nda memurun lehine ne alabilirsek bu memurlarımızın kar hanesine yazılacaktır. Bu sebeple kurula katılmamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak Memur-Sen kurula katılırsa Türkiye Kamu-Sen olarak biz de katılmak durumundayız. Ancak beraberce bu uygulamayı yaparsak bir anlam kazanır."
Açıklama yaparken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun kendisini telefonla aramasının ardından Koncuk, Gündoğdu'nun kendisine biraz daha zamana ihtiyaçlarını olduğunu toplantı yaptıklarını söylediğini aktardı. Koncuk, Memur-Sen'in kurula katılmama kararı alması halinde, Konfederasyon'un önerisiyle kurulda bulunan akademisyenin de etik gereği karara uyması gerektiğini söyledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Kahveci
Türkiye Kamu-Sen'i kurulda temsil eden Genel Sekreter Önder Kahveci de Kurulun daha önceki toplantılarında "bir arpa boyu yol alınamadığını" söyledi. Sendikaların hizmet kollarına ve genele ilişkin toplam 561 talebi olduğuna işaret eden Kahveci, bugüne kadar yapılan toplantılarda bu taleplerin birini bile değerlendirilmediğini iddia etti. Bugün itibariyle 561 maddenin görüşülerek karara bağlanmasının mümkün olmadığını savunan Kahveci, bugüne kadar yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde alınan kararların ise geçerliliğini koruduğunu anlattı.