Kurtarmalara özel sektör katılımı riskli

ECB'ye göre, Euro Bölgesi'ne üye bir ülkeye yardım için özel sektör katılımı, kreditörleri korkutabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB), ağır kamu borç sorunuyla mücadele eden Euro Bölgesine üye ülkelerin kurtarılmasını, zorunlu özel sektör katılımı yoluyla sağlamanın finansal istikrar üzerinde risk oluşturduğunu bildirdi.

ECB yayımladığı Ekim ayı raporunda, Euro Bölgesindeki herhangi bir ülkenin temerrüte düşmesinden kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak, borçlu ülkelerin kurtarılması konusunda da özel sektör kreditörlerinin zorlanmasına ya da gönüllülük içermeyen her türlü plana karşı çıktı.

Ülke kurtarmalarına özel sektör katılımının Euro Bölgesi'nin bankacılık sektörü üzerinde doğrudan negatif etkileri olacağına dikkat çeken ECB, özel sektör katılımının söz konusu ülkelerdeki bankaların ve diğer özel sektör finansal kuruluşlarının borç ödeme yeterlilikleri ile bilançoları üzerinde ciddi baskı yaratacağına ve bankaların yeniden sermayelendirilme ihtiyacını artıracağına vurgu yaptı.

ECB ayrıca, Euro Bölgesi'ne üye bir ülkeye yardım için özel sektör katılımının, kreditörleri korkutabileceğini ve finansal piyasa katılımcıları arasında riskten kaçınmada ani bir artışa yol açabileceğini belirterek, bunun aynı zamanda Euro'nun itibarını da tehlikeye atabileceğine vurguadı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir