”Kriz finansal istikrarın önemini gösterdi”

MB Başkanı Yılmaz, hem fiyat istikrarı, hem finansal istikrarın paralel olarak dengelenmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomik krizin, merkez bankalarına finansal istikrarın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Global Ekonomi Sempozyumu kapsamında, "Merkez Bankaları Toplantısı: Global Ekonomi Krizinden Sonra Para Politikası" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Polonya Milli Bankası İdare Kurulu Üyesi Zbigniew Hockuba, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında ekonomisi en sağlıklı olan, ekonomisi öne çıkan bir ülke olduğunu kaydetti.

Hockuba, Polonya'nın da 2009'daki yurt içi gayri safi milli hasılasına bakıldığında, düşüş yaşamayan ve AB ülkeleri içinde belki de krizden etkilenmeyen tek ülke olduğuna dikkati çekti.

Zbigniew Hockuba, ekonomik krizin nedenine bakılması ve bundan ders alınması gerektiğini ifade etti.

Libya Merkez Bankası Başkanı Ferhat Bengdara da merkez bankalarının piyasa müdahalesinden çıkış stratejileri konusunda her ülkenin farklı bir stratejisi uyguladığını, çünkü her ülkenin kendine özgü farklı ekonomik şartlara sahip bulunduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, krizin, merkez bankalarına finansal istikrarın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, toplantıdaki açıklamalara göre; hem fiyat istikrarı, hem finansal istikrarın paralel olarak dengelenmesi gerektiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya, Meksika Merkez Bankası Başkanı Manuel Sanchez, Macaristan Milli Bankası Başkanı Andras Simor, Suudi Arabistan Para Ajansı Müsteşar Şefi ve Yatırım Direktörü Al-Swailem Khalid ile Hindistan Rezerv Bankası Başkan Vekili Subir Gokarn da katıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Ekonomi Sempozyumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu toplantının bu düzeyde Türkiye;de düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Mehmet Şimşek, mali istikrarın çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Para politikası o kadar güzel yönetildi ki Türkiye, küresel mali krizi diğer ülkelere kıyasla çok daha hafif atlattı. Sayın (Durmuş) Yılmaz'ın ekibiyle verdiği kararlar sayesinde... Merkez Bankası Başkanı'nın ekibiyle yaptığı çalışma çok başarılı oldu" şeklinde konuştu.

Şimşek, bir soru üzerine, döviz kurlarındaki aşırı hareketliliğe dikkat etmek gerektiğini, bunu göz ardı etmenin mümkün olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu krizi görece iyi aştığımızı söyleyebilirim. Dünya daha korumacı bir yöntem benimserse, yani döviz kurlarıyla avantaj elde etmeye çalışırsa dünya için yazık olur. Böyle bir şeyin olmamasını sağlamak lazım.

Kriz boyunca dünya liderleri G-20 zirvelerinde bir araya geldiler. Bütün kalbimle inanıyorum ki söz konusu dünya liderleri bu kadar sıkı, işbirliği içinde çalışmasaydı, politikalarını uyumlu hale getirmeseydi bu küresel resesyonun küresel bir buhrana dönme olasılığı çok yüksekti. Herkes korumacılığa 'hayır' dedi. Herkes 'işbirliği içinde çalışalım, güven kazanmak için ne gerekiyorsa yapalım' dedi."

"Sorumlu kim diye düşünmemek lazım"

Kriz sırasında ve sonrasında güvenin en önemli unsur olduğuna işaret eden Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bence herkes krizden sorumlu. Tamahkar bankalar, rüzgara karşı dayanıklı olmayan merkez bankaları ya da sürdürülemez hızlı büyümeyi destekleyen politikacılar, düzenleyiciler... Herkesin bu krizle ilgili çeşitli sorumlulukları var. Burada 'sorumlu kim' diye düşünmemek lazım. 'Bütün bu olanlardan nasıl ders çıkarabiliriz' diye düşünmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bu boyutta, bu türden bir krizi bir daha yaşamamak için ne yapmamız gerektiğine bakmamız gerekiyor. Başkan Yılmaz'ın (Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz) söylediğine katılıyorum. Tabii ki ileride de krizler, inişler çıkışlar olacak. Yüzyıllardır krizler yaşanıyor. Asıl önemli olan şey yaşanan iniş çıkışları sınırlı tutabiliyor muyuz? Bu çok önemli. Bu konuda yaşananlardan çok şey öğrendik."

Bu konularda ilginizi çekebilir