Kriz bizi de etkileyecek
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'nin vergi reformuna ve Anayasa değişikliğine ihtiyacına dikkat çekti.
İSTANBUL - TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşma yapan Başkan Ümit Boyner, Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği ilerlemeden duyduğu gururu dile getirirken, küresel ekonomide yaşanan sıkıntıya karşı uyardı. Türkiye'nin vergiyi tabana yayacak bir reforma ihtiyacı olduğunu hatırlatan Boyner, Anayasa değişikliğini desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.
Türkiye'nin şu sıralar dünyada tavan yaptığını ifade eden Boyner, krizin ardından ekonomide gerçekleşen çabuk toparlanma ile bu yılın büyüme rakamlarının Türkiye'nin prestijini artırdığını kaydetti.
Krizden Türkiye de etkilenecek
Avrupa ve ABD'de yaşanan borç krizine değinen Boyner, büyüme perspektifi olmadan, rekabetçiliği kazanacak adımları atmadan ve en önemlisi ortak bir kamu maliyesi politikası benimsemeden euro alanının bu krizi aşabilmesinin zor gözüktüğüne dikkat çekti.
Krizden Türkiye'nin etkilenmemesinin mümkün olmadığına işaret eden TÜSİAD Başkanı, bu krizin Türkiye'nin yavaşlayan mikro reform gündemini taze bir bakış ile yeniden canlandırmak için bir fırsat yarattığını belirtti. Boyner, "Türkiye'yi ileride daha etkili bir ekonomik aktör haline getirecek adımların atılması için fırsat anı bugündür" dedi.
Vergi reformu ve kayıtdışı ile mücadele
Büyümenin motorunun bundan sonra da özel sektör olmaya devam edeceğini vurgulayan Ümit Boyner, devletin de piyasa sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırıp, engellerin temizlenmesine yardımcı olma ve kamu maliyesinde disiplini sağlama görevlerini bağımsız denetleyici ve düzenleyici kurumlarla yerine getirmesini istedi.
Verginin tabana yayılması ve kayıt dışı ile mücadele konusunda devleti daha çok çaba göstermeye çağıran Boyner, kurum olarak demokratikleşme ve anayasa değişikliği süreçlerine destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.
Dersim ve Alevi sorunu
Son günlerde yoğunlaşan 'Dersim' tartışmalarına da değinen Boyner, "Bölgede şiddetle körüklenen mezhep düşmanlığı virüsüyle mücadele etmeliyiz. Dış politikada kalıcı başarı için, içeride mezhepsel ve etnik farklılıkları körükleyecek söylem ve uygulamalardan kaçınmalıyız. Bugün, Alevi sorununun tüm veçhelerinin tartışılmasının daha demokratik bir vatandaşlık ve laiklik anlayışının tesis edilmesi yönünde iyi bir fırsat sunuyor" dedi.