Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı kredi sınırlaması ile alakalı değil

Yetkililer, Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı'nın kredi genişlemesi ile alakalı veya kredi kartı sahipliğini zorlayıcı bir çalışma olmadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yetkililer, BDDK'nın görüşe açtığı, bankaların kredi kullandırma süreçlerini ve risk ölçümkontrollerini düzenleyen Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı'nın kredi genişlemesi ile alakalı veya kredi kartı sahipliğini zorlayıcı bir çalışma olmadığını açıkladı. Taslağın görüşe açılmasının ardından taslağın kredi kartı aylık harcama limitini sınırlayarak ya da kart edinmek için gereken şartları ağırlaştırarak kredi sahipliğini zorlayıcı, kredi kartı kullanım limitlerini sınırlayıcı tedbirler içerdiğine yönelik haberler yer almıştı.

Reuters'ın bu konuya ilişkin sorularını yanıtlayan bir BDDK yetkilisi, tebliğ taslağının ve "BDDK'nın Kredi Riski Yönetimi Tebliğ Taslağı küresel kriz döneminde de görüşe açılmış bir taslaktır, o dönemde piyasa gelişmeleri nedeniyle askıya alınmıştı. Taslak, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında dikkate alınan risk türleri itibarıyla yol haritası oluşturmasına yönelik, arkasında sınırlayıcı bir amacı yok" diye konuştu.

Yetkili, BDDK'nın bütün faaliyetlerinin kredi genişlemesini önlemek için olmadığını kaydederek "Bundan sonraki adımlar Piyasa Riskinin Yönetimi ve Operasyon Riskinin Yönetimi tebliğ taslakları olacak, bunlar gelişmeler bütününün unsurları. Süreçlerini kurmuş banka için zaten problem değil, kurmamış banka kendisine yol haritası çıkaracak, bundan ilave bir şey çıkartmaya gerek yok. BDDK'nın bütün faaliyetleri kredi genişlemesini önlemek için değil. Kredi kartı tahsisinin kontrollü bir şekilde yapılması doğal olandır, bunu yapmış durumdayız, risk bazında zaten tebliğlerle önlem alıyoruz. Kredi kartı talep ederken ikamet belgesinin istenmesi mülk sahipliği şartı arandığı anlamına gelmez. Kimi zaman lisanssız işyerleriyle karşılaşılıyor, taslak, bankaların üye işyerleri hesaplarının yönetimini de düzenliyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir