Kredi kartı faizleri düştü

Aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.26'ya, aylık azami gecikme faizi oranı yüzde 2.76'ya çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Merkez Bankası, 1 Ocak 2011'den itibaren Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 2.26'ya, aylık azami gecikme faizi oranını ise yüzde 2.76'ya düşürdü. Dolar cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak olan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.02'ye, euro cinden yüzde 1.9'a indirilirken, kredi kartı gecikme faiz oranları dolarda yüzde 2.52'ye, euroda yüzde 2.4'e çekildi.

Merkez Bankası'nın Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.44'ten yüzde 2.26'ya, aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2.94'ten yüzde 2.76'ya düşürüldü.

Dolar cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık akdi faiz oranı yüzde 2.54'ten yüzde 2.02'ye, euro cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.30'dan yüzde 1.90'a çekildi. Aylık azami gecikme faizi oranı, dolar için yüzde 3.11'den yüzde 2.52'ye, euro için yüzde 2.82'den yüzde 2.40'a çekildi. Tebliğ, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen nakit çekim yapamayacak

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.

Yönetmelikte, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Mevcut kredi kartları ile yeni alınacak  kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, ayrıca, halen yüzde 20 olarak uygulanan asgari ödeme tutarı yüzde 40'a kadar yükseltiliyor. Yeni verilecek kredi kartları hariç olmak üzere, asgari ödeme oranlarının da bugünden itibaren 24. aya kadar, kredi kartı limitlerine göre en az yüzde 22 ile en çok yüzde 35'e kadar artırılmasını öngören bir intibak süreci uygulanacak. Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen nakit çekim yapamayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir