Kredi büyümesindeki gidişat mutedil

3 Mart itibariyle kredi büyüklüğünün 549 milyar liraya ulaştığını belirten Bilgin, yıl sonunda kredi büyümesinin yüzde 20-25'ler düzeyinde olacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, genel olarak bakıldığında kredi büyümesindeki gidişatın oldukça mutedil ve yavaşlayan bir trendde olduğunu belirterek, "Yıl sonunda toplam sektörün kredi büyümesinin yüzde 20-25'ler düzeyinde olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Bilgin, Faktoring Derneği tarafından düzenlenen Faktoring Seminerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Kredide hızlı giden bankaları BDDK sözlü uyardı mı veya uyaracak mı?" sorusuna, "Biz zaten bankalarla her zaman temas halindeyiz. Onlarla konuşuruz. Görüşlerini alırız. Kendi görüşlerimizi iletiriz. Dolayısıyla böyle bir defalık, iki defalık, bir sözlü uyarıya ihtiyacımız yok. Onlar da onu çok iyi biliyorlar. Basında çıkan haberleri abartılmış haber olarak algılamamız lazım" karşılığını verdi.

Kredi büyüklüğü 549 milyar lira

Tevfik Bilgin, 2010 yılı sonu kredi büyüklüğünün bankacılık sisteminde 525 milyar lira olduğunu dile getirerek, 3 Mart 2011 tarihinde ise bu kredi büyüklüğünün 549 milyar liraya ulaştığını, bunun da yaklaşık yüzde 4,3-4,4'lük bir artışa karşılık geldiğini anlattı.

Genel olarak bakıldığında kredi büyümesindeki gidişatın oldukça "mutedil" ve "yavaşlayan bir trendde" olduğuna işaret eden Bilgin, "Yıl sonunda toplam sektörün kredi büyümesinin yüzde 20-25'ler düzeyinde olacağını tahmin ediyorum. Bu da sektör için hiç de kötü bir büyüklük değil" dedi.

Bilgin, bu gidişatta eğer bazı bankaların ilk 2 veya 3 ayda kredi büyüklüğü açısından anormal büyümesi durumunda o bankalarla her zaman yaptıkları gibi konuşabileceklerini, görüşlerini aktarabileceklerini ve onların görüşlerini dinleyebileceklerini dile getirdi.

Bir bankayı çağırıp kulağını çekmeye ihtiyaç yok

Finansal istikrara sadece bugün değil her zaman önem verdiklerine değinen Bilgin, bundan sonra da bu önemi vermeye devam edeceklerini belirtti.

Bankacılık sisteminin güçlü gitmesi finansal istikrar ve bankaların mali yapısı anlamında, bankalarla bire bir her zaman konuştuklarına değinen Bilgin, "Bizim öyle özel bir bankayı çağırıp kulağını çekmeye sanırım ihtiyaç yok. Zaten bankalar bunu algılıyor. 7 yıldır bizim mesajlarımızı ne ölçüde algılandığını sizler de biliyorsunuz. Bu anlamda bir sorun çıkacağını tahmin etmiyorum ben" dedi.

Promosyon eski zaman bankacılığının enstrümanı

Banka promosyonlarının eski zaman bankacılığının bir enstrümanı olduğunu belirten Bilgin, şunları kaydetti:

"Eski zaman bankacılığından kastım, zamanında bu ülkede mevduat sahiplerine piyango da verilmiş, araba da hediye edilmiş. Ondan hiçbir farkı yok. Özellikle kamu mevduatını ya da kamu maaşlarını bir bankaya yatırmanız karşılığında size belli imkanlar sağlanıyor. Bunu ilgili kurumlar da kullanıyor, bankalar da kullanıyor. İlgili kurumlar bankaları birbirine kırdırıyor. Bankalarımız da maalesef bu oyuna geliyor. Buna belki yardımcı oluyorlar.

Bu bir anlamda kredi maliyetlerini de yükselten bir unsur. Bana göre promosyon işinin tamamen kalkması gerekir. Promosyon gerçek modern bankacılık enstrümanı değildir. Bu anlamda Rekabet Kurulu'nun kararını hep beraber gördük. Rekabet Kurulu da Türkiye'deki önemli kurumlarımızdan biridir. Aldığı son karar da bana göre oldukça profesyonel bir karardır."

Faktoringde imajı önemli bir seviyeye getirdik

Bilgin, Faktoring Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada ise mali sistem içinde yüzde 1,2 oranında bir büyüklüğe sahip olan faktoring sektörünün büyüme eğiliminde olduğunu söyledi.

Faktoring'in 5 yıldır denetim ve düzenlemeleri altında olduğunu belirten Bilgin, "Bundan bazı sektör temsilcileri çok rahatsız oldular, bunu çok iyi biliyoruz. Ancak sektörün temel sorunu olan imaj meselesini sanırım 5 senede oldukça önemli bir seviyeye getirdik. Bunda elbette ki kurumumuz katkıda bulunmuştur ama asıl katkı bu salondaki değerli faktoring sektörü temsilcilerin özenle çalışmaları ve kurumumuz düzenlemelerine uymalarıdır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir