Kovanlık köyü kadınları 'iş kadını' olacak
ANTALYA'DAN / Erdoğan KAHYA
Bir zamanların gelir kapısı iken yok olmaya yüz tutan Döşemealtı (Kovanlık) halılarının yeniden canlandırarak, eski ününe kavuşacağı ve köylü kadınlara iş kapısı olacağı müjdesini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Antalya Başkanı Işık Yargın verdi.
Gerçekten kök boyası ile ilmek ilmek dokunan yörük kilimi desenli, Kovanlık halıları, Döşemealtı köylülerinin gelir kaynağıydı. Hemen her evdeki tezgahlarda genç kızların göz nuru dökerek dokudukları halılar, onlara hem çeyiz hem gelir kapısıydı. Son 15 yıldır halı sektöründe yaşanan kriz, el dokuması halılara olan ilginin azalması, Döşemealtı köylerini de vurdu ve halıcılık bitme noktasına geldi. Kovanlık halılarını eski ününe kavuşturmak için bir ışık gerekiyordu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Antalya Başkanı Işık Yargın ortaya çıktı, ilk iş olarak da Kovanlık Köyü kadınları ile birlikte Expo'da ilki bu yıl "Sizin Oraların Nesi Meşhur" sloganı ile açılan Yöresel Ürünler Fuar'ına (YÖREX) katıldılar.
Sonuç umut vericiydi. Işık Yargın, Kovanlık'ın bu çabasını desteklediklerini bildirdi, "Halı dokuyan kadınlarımızı kızlarımızı iş kadını yapacağız" dedi. Yok olmaya yüz tutmuş Döşemealtı halılarının tekrar üretilmeye başlanması için Kovanlık Köyü'nün bu girişimine kayıtsız kalamadıklarını belirtti. Pazar yaratılmasında, onların yanında olacaklarını, Türkiye çapında kampanya sürdüreceklerini, önemli dekorasyon dergilerinde yer alacaklarını, fuarlara katılacaklarını ve e-pazarlama yöntemiyle satışın yapılmasına da destek vereceklerini dile getirdi.
Kovanlık Köyü'nde şimdi ev kadınlarını bir heyecan sardı. Bu kadınlar Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) kadın girişimcilere yönelik kredileri ile kendilerine halı atölyeleri kurarak, birer iş kadını olmanın heyecanını yaşıyorlar. 300 yılı aşkın bir geçmişi olan Döşemealtı veya Kovanlık halılarının yeniden canlandırılması için şimdi Kovanlık Köyü'nde müthiş bir sinerji harekete geçti... Ahırların tozlu köşelerine atılmış halı tezgahları bir bir bahçelere kuruluyor yeniden. İşe yaramadığı için çöpe atılan koyun yünleri yeniden biriktiriliyor. Kadınların, erkeklerin ellerinde kirmanlar yeniden eskiye dönüşün işareti gibi…
Kovanlık'ta iyi bir sinerji yakaladıklarını söyleyen Işık Yargın, Köy Muhtarı Bekir Şimşek'in de desteği ile güzel işlere imza atacaklarına inanıyor. İlk iş; köyde atıl durumda bulunan Sağlık Evi'nde hemen tezgahları kurarak, işe koyulup doğadan toplanan otlarla yapılan kök boya imalatına geçmek olduğunu söylüyor. Ardından KOSGEB'le yapılacak görüşmelerle Kovanlık Köyü'ndeki halıcı kadınların, birer işyeri sahibi olduklarını göreceklerini dile getiriyor. İkinci aşamada ise turisti bu köye çekerek Kovanlık halılarının yurtiçi ve yurtdışı pazarlamasına girişecekler. Halı meraklıları çok yakında, kullandıkça, eskidikçe renkleri parlayan yörük kilimi desenli Kovanlık halılarına yeniden kavuşacaklar…