Köşk'ün teklifini neden geri çevirdi?
Bahçeli, Meclis krizine ilişkin Cumhurbaşkanı Gül'ün kamuoyunu oyalamak için pozisyon aldığına inandıklarını söyledi.
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbakanı Abdullah Gül'ün görüşme talebini geri çevirme gerekçesini açıkladı.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'deki boykot girişimi ve yemin krizinin milletin gözü önünde vuku bulduğunu belirtti. CHP'lilerin Meclise gelmesine rağmen yemin etmediğini, bağımsız olarak seçilen bir grup milletvekilinin ise çok manidar bir şekilde Diyarbakır'da toplandığını ve yemin krizinin bir parçası olduğunu ifade eden Bahçeli, partisinin neden antiçme törenine katıldığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inisiyatif alarak muhalefet partileri ve bağımsız milletvekilleriyle görüşmek için harekete geçtiğini hatırlatan Bahçeli, şunları kaydetti:
"Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirdiği 2 saati aşkın görüşmeden sonra, siyasi partileri Çankaya Köşkü'ne davet etmesi kuşku verici ve baştan sorunlu bir tavır olmuştur.
Bu görüşme içeriğinin tarafımızca bilinmesi mümkün değilse de Sayın Gül'ün Başbakan Erdoğan'la istişare yaptıktan sonra böyle bir davette bulunduğu güçlü bir ihtimaldir.
Bununla birlikte, MHP'nin yemin ve boykot krizinin taraflarıyla aynı kategoride değerlendirilmesi ve süren siyasi krizin sanki bir parçasıymış gibi sunulması çok çirkin ve yakışıksız olmuştur. Partimizin Meclisteki sorunu aşması için gösterdiği çabayı, katkıyı ve desteği göstermezden gelmek Sayın Gül'ün düşebileceği en büyük hata olarak karşımızdadır. MHP'nin meşruiyet alanından hiç taviz vermeyen siyasi tutumunu, sinsice değersizleştirmeye çalışmak da kimsenin haddi değildir. Yemin krizinin çözülmesi için, öncelikle bugünkü kaosa sebebiyet verenlerle irtibat kurulması yerinde, faydalı ve doğru olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın; Başbakan Erdoğan'la girdiği rol paylaşımından ve AKP'yi önceliğine alarak yaptığı görevinden dolayı; inandırıcılığı, birleştirici özelliği ve objektif sorun çözme niteliği iflas etmiştir. Eğer Sayın Gül, her geçen gün güçlenen demokrasi krizinin bitirilmesine samimi olarak destek vermek istiyorsa, öncelikle şahsına göre daha açık ve berrak olan Başbakan Erdoğan'ın çekim alanından çıkmalı, tarafsız, adaletli ve eşitliği gözeten yönetim anlayışına bir an önce sahip olmalıdır.
MHP bu kapsamda Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün kamuoyunu oyalamak için pozisyon aldığına inandığından ve Mecliste cereyan eden krizin tarafı olmadığından dolayı Çankaya Köşkünden gelen görüşme talebini geri çevirmiştir."