Korsan kitap sektörü geçen yıl geriledi
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde 18 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda piyasa değeri onlarca milyon lira olan yüzbinlerce korsan kitap ve materyali ele geçirildi
İSTANBUL - Türkiye'de korsan kitap sektörü, geçen yıl gerileme gösterdi. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, kitap üretiminin 2013'te yüzde 12'lik artışla 536 milyona ulaştığı yayıncılık sektöründe, korsanla mücadele cephesinden "iyi haberler" geldi.
Her yıl katlanarak artan yasa dışı sektör ilk kez geriledi. Özellikle kıyı şeridindeki turistik illerde korsan kitap satışı yok denecek kadar azalırken, kitabevleri "Korsan satmıyoruz" tabelaları astı.
Türkiye genelinde 18 ilde, 2013 boyunca gerçekleştirilen operasyonlarda piyasa değeri onlarca milyon lira olan, yüzbinlerce korsan kitap ve materyali ele geçirildi.
Nazan Bekiroğlu, İskender Pala, Elif Şafak, Mustafa Armağan, İlber Ortaylı, Ahmet Batman, Ahmet Ümit, Uğur Koşar, Kahraman Tazeoğlu, Cemalnur Sargut, Sinan Yağmur, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Canan Karatay ve Ayşe Kulin, geçen yılın en çok korsan kitabı ele geçirilen yazarlar arasında yer aldı.
İstanbul, Adana, Amasya, Balıkesir, Bolu, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mardin, Rize, Şanlıurfa ve Tokat gibi illerde, polis ve jandarmayla toplam 121 matbaa, depo ve iş yerine baskınlar düzenlendi.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, İstanbul Güvenlik Şube ekipleriyle yaptığı çalışmalar sonunda İstanbul'da 26 büyük matbaa ve 5 depo baskını gerçekleştirdi. Baskınlarda 74 matbaa makinesi, 879 aydinger, 4 bin 443 metal levha, 1 milyon 256 bin 440 kitap forması, 277 bin 600 kapak, 226 bin 190 korsan kitap ele geçirildi.
Fotokopi yoluyla yapılan korsan faaliyetlere ilişkin İstanbul, Kayseri, Manisa, Kahramanmaraş ve Bolu'da 26 adrese düzenlenen baskınlarda 23 bilgisayar hard diski, 7 harici disk, 4 usb flash bellek ve 6 bin 173 sayfa fotokopi eser ele geçirildi.
Türkiye'de korsancılara karşı açılan davalarda 2013'te toplam 230 mahkeme, 90 savcılık dosyasına müdahil olan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, dijital korsanlık yapan 95 internet sitesinin korsan kitap yayınına son verdirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, geçen yıl da korsan kitap ticareti yapan ve yakalanan hiç kimsenin hüküm giyerek hapse girmediğini belirtti.
Korsanın her yıl yazarlara, yayın dünyasına ve ülke ekonomisine 1 milyar liradan fazla zarar verdiğine dikkati çeken Kaşıtoğlu şunları kaydetti:
"Uzun süredir üzerinde çalışılan Avrupa Birliği ile uyumlu Fikir ve Sanat Eserleri Kanun taslağının bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Yasanın gecikmesi korsancıları daha da cesaretlendirmektedir. Gerçekleştirdiğimiz son operasyonların birinde korsancıların Topkapı'daki Matbaacılar Sitesi'nde ofis açıp, yetiştiremedikleri baskı işleri için yasal matbaalara sipariş verdiklerinin ortaya çıkması bunun en çarpıcı ve en acı örneğidir. Fiziki korsanla, dijital korsanla ve fotokopi korsanıyla mücadelede yeni bir yıla girerken Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ve TBMM'nin değerli üyelerinden destek bekliyoruz."