Körfezli yatırımcı krize aldırmadı
Siyasi belirsizlik ve genel ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen özellikle Körfez sermayesi Türkiye’ye yönelik yatırımda iştahını hiç kaybetmezken, özel okullar ile zincir mağaza ve restoran satışlarının önümüzdeki dönemde hız kazanması bekleniyor
MERVE YİĞİTCAN
İSTANBUL
Yılın ilk 8 ayında yabancıların Türk firmalarına yönelik satın alma ve birleşmede 53 işleme imza attığı belirlendi. Bu işlemlerin hacminin 3.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Yabancılar en çok bilişim ve internet sektörüne yönelik işlemler gerçekleştirirken, restoran ve markalı dağıtım zincirleriyle, özel okullar yabancılar için cazibesini artırdı. Dev bir Arap fonu, en son Türkiye’de 100’ün üzerinde okulu bulunan Mektebim Koleji’nin satın alma işleminmi bitirme aşamasına geldi. Geçen yıl Infinity Invest Holding’in satın aldığı Özsüt’ün ardından Mado’nun da Körfez'den yabancı bir yatırımcıyla flörtte olduğu konuşuluyor. Yine Türkiye’de yaklaşık 85 şubesi olan bir pastane zincirinin satışıyla ilgili görüşmelerin yapıldığı öğrenildi. Yabancıların Türkiye’deki birleşme ve satın alma performanslarına yönelik DÜNYA’ya konuşan Pragma Yöneticisi Mustafa Akgün, bu yıl başından itibaren Türkiye’de değeri açıklanan yerli-yabancı toplam 124 satın alma ve birleşme olduğunu, bu işlemlerin toplam hacminin de 4.3 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Yıl sonu tahmini 5 milyar dolar
Akgün’ün verdiği bilgilere göre, söz konusu dönemde Türk yatırımcılar 71, yabancı yatırımcılar 53 işlem gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana, değeri açıklanmış yabancı işlemlerin toplam hacmi 1.8 milyar dolar oldu. Akgün’e göre, bu rakama değeri açıklanmamış işlemlerin de eklenmesiyle tahmini olarak yabancıların 2015 başından bu yana imza attıkları işlem hacmi 3.5 milyar doları buldu.
Mustafa Akgün’ün öngörüsü ise ‘2015 sonunda, yabancıların gerçekleştirdiği işlemlerin tahmini olarak büyüklüğünün 5 milyar doların üzerinde çıkması’ yönünde. Yılın ilk 8 ayında yabancı yatırımcılar 22 işlem ile en çok bilişim-internet sektöründe satın alma ve birleşme gerçekleştirdi. Akgün, bilişimi 19 işlem ile gayrimenkul-inşaatın, 17 işlem ile imalat, 11 işlem ile yiyecek-içecek ve 8 işlemle enerji sektörünün takip ettiğini dile getirdi. Akgün’ün verdiği bilgiye göre, en çok yatırımcı gelen ülkeler ise sırasıyla ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya ve İngiltere oldu. Türkiye 7 Haziran seçimlerinden önce satın alma ve birleşmelerde yoğun bir performans sergilemişti. Özellikle Yemeksepeti.com’un Delivery Hero’ya, Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda’nın da Fransız Groupe Lactalis’e satışı bu dönemde öne çıkmıştı. Mustafa Akgün, seçimden önce yaşanan bu performansın aktif olarak devam ettiğinin de görüldüğünü kaydetti.
Konjonktür ‘kararsızları’ etkiledi
Akgün, Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi belirsizlik, ekonomik sıkıntı ve güvenlik tehditlerinin yatırım ortamını nasıl etkilediğine dair şu ifadeleri kullandı: “Bu durum Türkiye’de bir satın alma kararı almış şirketler açısından çok ciddi bir fark yaratmıyor. Şirket satın alması kararı alıcının yönetim kurulunda onaylanması çok uzun ön hazırlıklar sonunda alındığı ve böyle bir satın alma çok uzun vadeli bir yatırım olarak görüldüğü için devam eden süreçler çok ciddi etkilenmiyor. Etkilenen Türkiye’ye yatırım kararını net olarak almamış şirketlerde oluyor, bu tarz şirketler satın alma yerine daha az maliyetli yöntemlerle Türkiye’ye girme projelerini gerçekleştirebiliyor ya da erteleyebiliyor ya da başka ülkelere yatırımları önceliklendiriyorlar. Ama bizim görüşümüze göre büyüyen, karlı, iyi pazar konumuna, yönetime ve gelecek büyüme potansiyeline sahip şirketlere her dönemde hem stratejik hem de finansal yatırımcı ilgisi oluyor.”
“Pragma olarak, gelecek dönemde Türkiye’ye yüksek yatırımcı ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz” diyen Akgün’e göre, yabancıların ilgisi genel olarak büyüyen nüfus ve artan kişi başı gelir ile büyüyen tüketiciye yönelik sektörlerde, büyüyen iç piyasa ve ihracat ile büyüyen endüstriyel sanayi sektörlerinde ve altyapı ile ilgili sektörlerde devam edecek.
Yabancı şirketler potansiyele geliyor. Yatırımcıların odağında hızlı büyüyen orta ölçekli şirketler var. Geçtiğimiz günlerde TOBB-Tepav işbirliğinde açıklanan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde, son 3 yıldır yer alma başarısı gösteren şirketler de kendilerine yönelik yabancı yatırımcı ilgisini açıklamıştı. Ankaref Bilişim, Trada Bilişim ve Timsan, yabancı şirketlerle ortaklık görüşmelerinin sürdüğünü açıklamıştı. 3 yıl üst üste hızlı büyüyenlerden Arvento ise global yatırım fonu Investcorp’tan bu yılbaşında yatırım almıştı.
Eğitim sektörüne ‘özel’ ilgi
Satın alma ve birleşmelerde aracı kuruluş olarak yer alan GBTurkey CEO’su Figen Tezcan, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’deki mevcut ortama rağmen özellikle Körfez sermayesinin yatırım iştahını koruduğunu söyledi. Körfez ülkelerinin Türkiye’de yatırım kararını kısa vadeli değil, uzun planlı düşünerek aldığını belirten Figen Tezcan, “Gezi olayları döneminde de fonların Türkiye’ye gelmekten geri durmadığını gördük. Yine öyle oluyor. Yatırımcının iştahında bir azalma yok. Özellikle Körfez’deki sermayenin” dedi. 2013 yılında kurulan GBTurkey, yabancıya satışı düşünen Kiğılı için, o dönem 2 büyük fonu Türkiye’ye getirmiş, ancak daha sonra Kiğılı’nın satıştan vazgeçmesi üzerine bu işlem gerçekleşmemişti. Şimdi ise Figen Tezcan, bir özel okulun satışı için dev bir Arap yatırım fonunu Türkiye’ye getirdiklerini ve anlaşmanın yüksek oranda sağlandığını dile getirdi. Tezcan, başka bir özel okulun satışı için de çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Keçi sütüne geliyorlar
Tezcan, “Neden özel okullar?” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: “Öncelikle Türkiye’de Bahçeşehir Koleji ve Doğa Koleji’nin satışlarının ardından bu okulların hızlı büyüdüğü görüldü. Bunlar önemli başarı örnekleri oldu. Diğer taraftan devlet özel okullara ve özel okulu tercih eden ailelere teşvik veriyor. Bunun dışında özel okul sektörü Türkiye’de oldukça büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Dolayısıyla bunu gören yabancı yatırımcılar da bu alana odaklanmaya başladı.” Figen Tezcan’a göre, yabancılar markalı mağaza ve restoran zincirlerine de çok rağbet gösteriyor. Bunun dışında sağlık sektörü de yabancıların gözdesi olma yolunda. Figen Tezcan’a göre, burada tam teşekküllü hastaneler yerine diş, göz gibi tek alanda hizmet veren sağlık kuruluşları öne çıkıyor. Figen Tezcan, otomotiv yan sanayi ve kağıt sektörünün de yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi. Öte yandan GBTurkey, keçi sütünden üretim yapan bir firmanın satışı için de 2 Kuveytli ve ABD’li fonun teklif verdiğini, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.