Kordsa kapasiteye 50 milyon liralık yatırım yapacak
Şirketin 2009 yılında satış gelirleri yüzde 16 oranında azalırken, brüt karı ise yüzde 11 oranında arttı
İSTANBUL - Kordsa Global Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Pekarun, 2010 yılında 50 milyon liralık yatırımla bazı tesislerin kapasitelerini yenileyeceklerini, Asya-Pasifik polyester tesisinin kapasitesinin artırımının da bu rakamın içinde olduğunu kaydetti.
Pekarun, 2009 yılını değerlendirdiği, 2010 yılı hedeflerini aktardığı toplantıda, lastik müşterilerine 36 yıldan fazla bir süredir hizmet veren Kordsa Global'in global müşterilerine yerel hizmet verdiğini, 80'den fazla ülkeye satış yaptıklarını ve yaklaşık 4 bin 500 çalışanları bulunduğunu anlattı.
Endüstriyel iplik ve kord bezi olmak üzere lastik üretimine yönelik ara mamuller üreten Kordsa Global'in cirosunun yüzde 90'dan fazlasının da lastik üreticilerinden geldiğini ifade eden Pekarun, 2009 yılında Avrupa-Orta Doğu-Afrika pazarında 267 milyon dolar, Asya-Pasifik'te 156 milyon dolar, Kuzey Amerika'da 146 milyon dolar, Güney Amerika'da ise 103 milyon dolar ciro elde ettiklerini söyledi.
Pekarun, "2009 yılında ciroda bir küçülme var. Çünkü sektörde ilk çeyrekte yüzde 40-50'lere varan bir talep daralması oldu. Biz de yüzde 17'lere yakın bir ciro daralması yaşadık. Ama çok hızlı bir geri geliş var. Cironun 2008'ler seviyesine gelmesi söz konusu. 2009 yılı gerçekleşen toplam ciromuz 656 milyon dolar. Gelişmekte olan pazarlar cironun yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor" dedi.
Lastik pazarının 2004-2009 yılları arasındaki gelişim hareketine de işaret eden Pekarun, söz konusu yıllarda Kuzey Amerika, Avrupa-Orta Doğu-Afrika pazarları stabil ve son iki yılda azalan bir ivme gösterirken Asya-Pasifik pazarının sürekli büyüdüğünün görüldüğünü, hatta büyümenin 2009 yılı dahil devam ettiğini vurguladı.
Asya-Pasifik lastik pazarında cironun yüzde 70'inin lastik yenileme, yüzde 30'unun da yeni üretilen araçlardan geldiğini belirten Pekarun, bölgede özellikle Çin'de krize rağmen pazarda çift rakamlı bir büyüme gerçekleştiğini, bu ülkede otoyol ve altyapı yatırımında, aynı zamanda araç lastiği ihracatında ciddi bir büyümenin mevcut olduğunu bildirdi.
"Brüt karımız arttı"
Pekarun, krizden önceki yılla 2009 yılı arasında finansal sonuç kıyaslaması da yaparak, "2007 yılına kıyasla 2009 yılında satış gelirlerimiz yüzde 16 oranında azalırken, brüt karımız yüzde 11 oranında arttı. Bunun nedeni, 2009'un başında zaten bazı yavaşlamaları gördüğümüz için bir takım önlemler almıştık. Bu, kapasitemizi ve maliyetlerimizi çok esnek yönetmemizden kaynaklandı. Çalışma saatlerini düzenleyerek, fazla mesaileri kısarak krizi yönetmeye çalıştık. 2009'un önemli bir bölümünde, Türkiye ve Almanya'da kısa çalışma ödeneği kullandık" diye konuştu.
Kordsa Global olarak 2009 yılında yeni işletim modeline geçtiklerini ve daha verimli bir organizasyon yapısı oluşturduklarını, kriz döneminde proaktif kapasite/maliyet yönetiminin gerekli olması nedeniyle esnek bir proaktif kapasite yönetimi yaptıklarını bildiren Pekarun, Asya'da seçici büyüme yatırımları yaptıklarını, bu çerçevede Çin'de müşteri portföyünü büyüttüklerini, Hindistan'da yeni hibrid ürünle pazar geliştirdiklerini, Endonezya'da 6 bin ton polyester iplik kapasite artırımı kararı aldıklarını kaydetti.
Pekarun, 2009 yılında Ar-ge yatırımlarına da devam ettiklerini belirterek, Ar-ge harcamalarına 4 milyon Dolar ayırdıklarını, 2010 yılı bütçesini ise 7 milyon Dolar olarak belirlediklerini söyledi.
Kordsa Global'in Türkiye işletmesine ait 2009 yılı toplam yatırımlarının 42 milyon Lira, ihracat rakamının ise 301 milyon Lira olduğunu bildiren Pekarun, "2009 yılı gayri safi milli hasılaya katkı ise 352 milyon Lira olarak gerçekleşti" dedi.
"Çin, bizimde stratejik yatırım bölgemiz"
2010 yılı hedeflerini de aktaran Pekarun, 2010 yılı öngörülerine göre araç üretim artışının yüzde 50'sinin, lastik üretim artışının yüzde 70'inin Asya-Pasifik pazarında gerçekleşeceğini, ekonomik ağırlık ve büyümenin batıdan doğuya kaydığını vurguladı.
Pekarun, "Bu değişim doğrultusunda global bir şirket olarak biz de dengeleri korumak istiyoruz. Dünyanın en büyük araç satış pazarı ve ihracatçısı haline gelen Çin, bizimde stratejik yatırım bölgemiz. Pazardaki talep artışını yakalamak ve Ar-ge merkezimizin geliştirdiği yeni ürünleri bu pazarda satışa dönüştürmek istiyoruz. Asya'da büyüyen lastik üreticilerine yakın olmak amacıyla yatırım planımız bu bölge odaklı olacak" diye konuştu.
Yılın ilk yarısında pazarda güçlü bir büyüme görüldüğünü, ikinci yarıya yönelik beklentilerinin arttığını, ancak yine de temkinli davranmayı sürdürdüklerini belirten Pekarun, ekonomik krizle birlikte tüm pazarlarda "sürdürülebilirlik" temasının, çevre dostu, tasarruflu ürünlerin ön plana çıkmaya başladığını ve gelecekte de pazarda bu trendin daha da yaygınlaşacağını kaydetti.
"2010 yılının ilk 3 ayında ciro 2008 seviyesine çok yakın"
Pazarın yükselen yıldızlarından Asya-Pasifik bölgesine 2010 yılında ağırlık vereceklerini, bölgede daha büyük bir lokal oyuncu olmak için çaba harcayacaklarını vurgulayan Pekarun, Kordsa Global'in 2010 yılı global hedeflerinin pazardaki talep artışını karşılamak, Asya-Pasifik'teki yatırım planlarında önemli adımlar atmak, Ar-ge merkezinin geliştirdiği yeni ürünleri satışa dönüştürmek ve yeni dünya düzenine göre iş modellerini adapte etmek olduğunu söyledi.
Pekarun, "2010 yılında 50 milyon liralık yatırımla bazı tesislerimizin kapasitelerini yenileyeceğiz. Asya-Pasifik polyester tesisimizin kapasitesinin artırımı da bunun içindedir" dedi.
Türkiye pazarına yönelik öngörülerine ilişkin de Pekarun, Türkiye pazarında 2009 yılında krizden etkilenme olmasına rağmen, 2010 yılının ilk 3 ayında cironun 2008 seviyesine çok yakın olduğunun gözlendiğini ifade etti.
Pekarun, "Türkiye bizim en verimli tesisimiz. Türkiye'yle ilgili düşüncemiz; burası bizim amiral gemimiz. Dünyanın dört bir yanına bu tesisten mühendisler gönderiyoruz oralardaki tesisleri geliştirmek için. Ar-ge çalışmalarında ise Türkiye tesisimiz, teknoloji üreten, diğer tesisleri yetiştiren ve geliştiren bir özelliğe sahip" diye konuştu.