Konya'nın Perpa'sı KTM, 2 bin 500 kişiye istihdam yaratacak
BÜSAN Özel OSB'de yapımı süren Konya Ticaret Merkezi kentin Perpa'sı olmayı hedefliyor.
Özhan ERDEM
KONYA - Konya BÜSAN Özel Organize Sanayi Bölgesi'nde Zeki Kaya ve Altunbay Kayımkaya'nın ortaklığıyla 2011 yılı ekim ayında inşaatına başlanan Konya Ticaret Merkezi (KTM), bölge sanayinin ihtiyacı olan ofis, dükkan ve showroomları bir arada hizmete sunmayı hedefliyor. 40 bin metrekarelik alanda 3 katlı 5 blok olarak inşa edilen KTM'de büyüklü küçüklü 217 dükkan yer alacak.
KTM tamamlandığında 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Arsa dışında yaklaşık 25 milyon TL'ye mal olacak KTM'nin 2013 yılının Temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor. Projenin alım, satım ve kiralama işlemlerini yürüten Turyap Konya Beşyol Temsilcisi ve KTM Satış Müdürü İbrahim Kırcal, KTM'nin Konya'da sanayi alanındaki ilk ticari ve ulusal proje olduğunu belirterek, "Büsan Özel OSB'de etrafı merkezleşmiş bir bölgede inşaatı süren KTM, 40 bin metrekarelik bir alana kuruluyor. Yaptığımız araştırmalarda Büsan'da ağırlıklı 500, bin ve bin 500 metrekarelik fabrikaların olduğunu fakat bir ticaret ve alışveriş merkezinin olmadığını gördük. Bu eksikliği gidermek için girişimlerde bulunarak, ticari ruhsatlandırılmış bir ticaret merkezi kurmayı hedefledik. Gelmek isteyip de küçük dükkan bulamadığı için gelemeyen esnaf gruplarını ve kuruluşları bu bölgeye getirerek bir merkezde hizmet vermelerini amaçladık. Diğer bir ifadeyle KTM ile bir Kulesite AVM'nin bir Real'in sanayi tarzını oluşturuyoruz. Buna en iyi örneklerden birisi de İstanbulda'ki Perpa dediğimiz Perşembe Pazarı'dır" açıklamasını yaptı.
İbrahim Kırcal, 3 katlı toplam 5 blok olarak inşa edilen KTM'de büyüklü küçüklü toplam 217 dükkanın yer alacağını ifade ederek, "Zemin katta banka ve finans kurumları gibi kurumsal yatırımcılar için düşünülen çarşı katında 700 metrekarelik büyük dükkanlar ile showromlar yer alıyor. Yine çarşı katımızda bilye, matkap ucu, civata gibi tedarik malzemelerinin satılacağı hırdavatçılar ve benzeri dükkanlar yer alacak. İkinci ve en üst katta ise fatura tahsilat merkezleri, sigorta acenteleri, hukuk büroları, mali danışmanlıklar, satış pazarlama ofisleri, mühendislik ofisleri, dış ticaret ofisleri, seyahat acenteleri ve bilet satış ofisleri, kuaförler, PTT Bank, denetim ofisleri ve market gibi daha birçok dükkan ve ofisler yer alacak. Saydığımız bu ofis ve dükkanlar ise yatırımcılara 64 ile 128 metrekare arasında değişen alan seçenekleri sunuyor. Etrafında 4 bin esnafın bulunduğu önemli bir noktada bulunan ticaret merkezimiz, sanayicilerimiz için önemli bir hizmet merkezi olacak" şeklinde konuştu.
BÜSAN'ın Konya'nın kaliteli ve iyi organize olmuş bir sanayi sitesi olduğunu vurgulayan Kırcal, bu durumun ticaret merkezini BÜSAN'a inşa etmelerindeki en önemli neden olduğunu ifade etti. BÜ-SAN'ın hem şehir merkezine hem de diğer sanayi bölgelerine yakın olmasının diğer bir tercih sebepleri olduğunu dile getiren Kırcal, "Arsa hariç yaklaşık 25 milyon TL'ye mal olan ticaret merkezimizin inşaatının yüzde 40'ı tamamlanmış durumda ve 2013'ün temmuz ayında da tamamı bitmiş olacak. Projemiz tamamlanıp yatırımcılar KTM'de yerlerini aldığında, ticaret merkezimiz onlar için önemli bir kimlik değeri katacak ulusal bir proje olacak. Burada yer alacak esnaf Perpa'daki, Kulesite'deki ya da Real'deki esnaf gibi kurumsal bir kimliğe kavuşarak gittiği yerlerde itibar görecek. Projemizin en önemli amacı da budur. Projemizle ilgili çevremizdeki esnaf ve sanayicilerden oldukça memnun edici bir ilgi gördük. Satışlarımız daha şimdiden yüzde 38'i buldu. Birkaç banka ile görüşmelerimiz devam ediyor, bir-iki bankayla da sözleşme halindeyiz. Showrom kısmına 2 oto firması gelecek.Talep oldukça iyi ve satışlarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.
İlçelere de hizmet vereceğiz
Konya Ticaret Merkezi Satış Müdürü İbrahim Kırcal, KTM'nin Büsan, Kottim, Konsan Aykent, 1'inci, 2'nci ve 3'üncü OSB'nin dışında ilçelere de hizmet vereceğini belirterek, "KTM, Konya sanayisinin atan kalbi, bütün hizmet sektörünün ve ticari faaliyetlerin bulunduğu aktif bir ticaret merkezi olacak. Dışarıdan malzeme almaya gelen müşterilerimiz de şehir merkezi ile sanayi bölgeleri arasında gidip gelmeyecek, tüm işlerini tek merkezden halledecek, ihtiyacı olan malzemeleri ve hizmeti burada bulacak" şeklinde konuştu. Geniş bir alana yayılmış olan Konya sanayinde faaliyet gösteren esnaf, işletmeci, sanayici ve fabrikatörler için oldukça önemli bir eksikliği tespit ettiklerini kaydeden Kırcal, "Sanayicilerimizin alışverişten fatura tahsilatına kadar gün içinde gerçekleştirmesi gereken birçok iş için şehir merkezine defalarca gidip gelmesi gerekebiliyor. Sanayi bölgelerinde böyle bir ticaret merkezinin olmaması da sanayicilerimiz için zaman kaybı demek. Bu eksikliği tespit ettikten sonra böyle bir proje geliştirdik" diye konuştu.
Satış ve satış sonrası hizmeti TURYAP'tan
KTM'ye genellikle gayrimenkul yatırımcılarının, sanayicilerin, hırdavatçıların ve kurumsal firmaların daha çok ilgi gösterdiğini ve yer satın aldıklarını belirten Kırcal, "Biz Turyap Beşyol Temsilciliği olarak satış ve satış sonrası hizmet için burada bulunuyoruz, çünkü satış sonrası hizmetin satış kadar önemli olduğunu biliyoruz. Satışlar tamamlandıktan sonra biz burada durup yatırımcı müşterilerimizin ikinci el satışlarını ve dükkan kiralama işlerini tamamen biz üstleneceğiz. Çünkü satıştan sonra düzgün bir yönetimin ve kira standardının oluşturulmasını sağlayarak buraya özellikle kurumsal şirketlerin gelmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle kiralama sistemine çok önem veriyoruz. Dükkan satışlarını biz gerçekleştiriyoruz ve dükk‚n sahibi adına da kirayı biz takip ediyoruz" şeklinde konuştu.