Konya Şeker'in cirosu 892 milyona liraya ulaştı
Konya Şeker, yatırımlarda dış kaynak kullanmadıklarını belirtti.
KONYA - Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in cirosunun 892 milyona liraya çıktığını söyledi.
Konuk, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 57. Mali Genel Kurulu'nda son 10 yılda gerçekleştirilen yatırımlarla Konya Şeker'i arzu edilen noktaya hızla taşıdıklarını belirtti.
Türkiye'de ''Konya Şeker'' modeli oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Konuk, son 10 yılda yapılan yatırımlarla örnek alındıklarını,yatırımlarında dış kaynak kullanmadıklarını belirterek, ''Ne kimseden para topladık ne hazineden yardım istedik ne de kredi kullandık. 10 yılda 600 milyon dolarlık yatırım yaptık. Enerjiden tasarruf ederek, atık küspede ve melasta giden şeker kaçağını önleyerek 183 milyon dolar tasarruf sağladık'' diye konuştu.
Konuk, Konya Şeker'in hissedarları olan kooperatiflere yaklaşık 44 milyon lira kar payı dağıttığını, sermaye artışı için de hissedar kooperatifler adına 446 milyon lira hisse payı yatırıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bunu yaparken devlete karşı mali yükümlülüklerimizi de eksiksiz yerine getirdik. 600 bini aşkın mükellef içinde en çok vergi veren 100 şirketten biriyiz. Bu yıl dönem karlılığımız yaklaşık 120 milyon lira oldu. Ciromuz yaklaşık 892 milyon liraya çıktı. Öz kaynaklarımız 627 milyona ulaştı. Sermayemizi 550 milyon liraya çıkardık. Yani Konya Şeker, son 10 yılda dönem karlılığında yüzde 53 bin 832, ciroda yüzde 1708, öz kaynaklarda yüzde 8 bin 631, sermayede yüzde 13 bin 650 büyüme gerçekleştirdi. Bu rakamların hiç birisi afaki değil, hepsi resmi rakamlardır ve bu büyümeyi hem Türkiye hem de dünya gördü. Konya Şeker büyümesinin karşılığı olarak hem ulusal hem de uluslararası ödüller aldı. Bugüne kadar aldığımız ödüllerin sayısı 20'yi geçti.''
20 ülkeye ihracat yaptıklarını, dünyanın en büyük fast food şirketlerine dondurulmuş patates verdiklerini ifade eden Konuk, ''İlk sıvı şeker dediğimde, 'eritilmiş, içine su katılmış şeker, bunun hiçbir özelliği yok' diye tepki görmüştük. Şimdi günlük 500 ton sıvı şeker satıyoruz. Hem pancar şekeri pazarını koruyoruz hem de Türk insanının sağlığını koruyoruz'' dedi.
57. Mali Genel Kurul'da alınan tüm kararlar oy birliğiyle kabul edildi. Termik Santral Projesi ile Et ve Et Ürünleri Entegre Projesi için yönetim kuruluna tam yetki verildi.
Genel Kurula kooperatif başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.