Kongre öncesi elektrikli araçlar ele alındı
automotivİST, 8 Aralık 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek.
İSTANBUL - "Otomotivde Enerji Dönüşümü ve Emisyon" temalı 3. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi automotivİST, 8 Aralık 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek.
Kongrenin açılışını, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ergün'ün yapması öngörülüyor.
Kongrenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantı, otomotiv üst yöneticilerinin, elektrikli araçlar ve çevreye duyarlı teknolojiler konusundaki görüşlerini paylaşmasına sahne oldu.
Tunalıoğlu: Elektrikli otomobil üretmek "her şey" değil
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, konuşmasında, Renault'nun elektrik motorlu otomobillerinin çevre koruma anlamında bir çözüm olduğunu dile getirerek, "Amacımız karbondioksit emisyonlarını yüzde 20-30 seviyesinde azaltmak değil, sıfır karbondioksit emisyonlu araçlar üretip bunları herkesin kullanımına sunmaktır" dedi.
2011'den itibaren üretim gamına, hafif ticari de olmak üzere elektrik motorlu 4 yeni araç ekleneceğini kaydeden Tunalıoğlu, elektrikli otomobili üretmenin "her şey" olmadığını, bunu kullanmak için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini belirterek, bu kapsamda Renault-Nissan İttifakı'nın dünyanın çeşitli ülkelerinde hükümetler, belediyeler ve çözüm ortaklarıyla 60'tan fazla yakın işbirliği anlaşması imzaladığını anlattı.
Tunalıoğlu, "Her ne kadar elektrikli Fluence, bir ihracat projesi olarak şu anda gelişmekteyse de, tabii ki Türkiye pazarına satılıyor olması bizim için öncelik" dedi.
Bilaloğlu: Tüm süreci tartışmalıyız
Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Emir Ali Bilaloğlu, Türkiye'nin sera gazı salınımında ilk sıralarda yer aldığına ve sera gazı salınımını azaltmak için farklı önlemler almak ve politikalar geliştirmek durumunda olduğuna değindi.
Bu politikaları geliştirirken en başta gelen sektörlerden birinin otomotiv olduğunu belirten Bilaloğlu, otomotiv üreticilerinin bu konuda çeşitli teknolojiler geliştirdiğini, konvansiyonel yakıtla çalışan motorların da gelişiminin söz konusu olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hal böyleyken, yeni teknolojilerin, tüketicilerin gerek ekonomik gerek ekolojik gerek performans beklentilerini şu anda karşılamadığından benim bu kongreden beklentim; burada sadece aracın ticari ömrü sırasında salgıladığı emisyonları ve çevre kirliliğini göz önünde bulundurmamak. Tüm süreci, elektrik üretiminden tutun da, aracın imha edilmesine kadarki sürecin incelenmesini tartışmamız gerektiğini düşünüyorum."
Bozkurt: Hala motor hacmiyle değerlendirilen vergi sistemi var
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, sektör olarak "örnek olmak" gibi ödevleri olduğunu düşündüğünü ifade ederek, bu nedenle kongrenin bu yılki temasının, başka sektörlere örnek olacakları bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Bozkurt, elektrikli araçlar ve kongreye ilişkin, şu görüşleri paylaştı:
"Bizim automotivİST gibi kongrelerde, sektörümüzle ilgili hem sorunların dile getirilmesi hem çözüm önerilerinin tartışılması ve ilgili mercilere iletilmesi konusunda bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün hala önümüzde çevreye verdiği zararla değil, motor hacmiyle değerlendirilen vergi sistemi var. Ümit ediyoruz ki, bu yılki kongre biraz daha sesimizi duyurmaya yardımcı olacak ve bu konuda biraz da hızlı adımlarla vergi düzenlemelerinin yavaş yavaş hayata geçirilmesi söz konusu olacak."